Сигурен бизнес

Пътят на "ВИП Секюрити" от една от първите частни охранителни компании до международен доставчик на решения в сферата на дигиталната сигурност

Сигурен бизнес
Сигурен бизнес
   ©  Яне Голев
   ©  Яне Голев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Книга на фамилния бизнес в България

Историята на семейството на Атанас Симеонов и тяхната S GROUP e част от третото издание на "Книгата на фамилния бизнес в България". Проектът се реализира от EY Bulgaria в партньорство с вестник "Капитал" и е част от глобалната инициатива на EY за фамилните компании и приемствеността между поколенията.

Историите на семейните компании в България до голяма степен си приличат. Започват в началото на прехода, когато първото поколение предприемачи напуска държавната си работа и се впуска в развитието на собствен бизнес, а на по-късен етап към екипа се присъединяват и вече порасналите им деца. Едно от големите изключения от това правило е "ВИП Секюрити" и 49-годишният й основател Атанас Симеонов.

В края на 90-те Трифон Симеонов губи работа си в една от големите по онова време охранителни компании. Бъдещето изглежда несигурно, а натрупаното знание - изгубено. Но само на пръв поглед. Благодарение на вродения си бизнес нюх синът му Атанас веднага разпознава възможността - тъй като баща му познава отлично бизнеса, той му предлага да регистрират собствена компания, в която професионалистът да поеме управлението, а Атанас, който вече е натрупал известен капитал от търговия и бизнес с имоти, да е инвеститор. "Идеята в началото беше да има с какво да се занимава баща ми", спомня си младият Симеонов. Така през 1999 г. се ражда "ВИП Секюрити".

Днес охранителният бизнес е основен за семейството, а дружеството е една от най-големите компании в сектора на сигурността с годишен приход над 80 млн. лв. и над 4000 служители. В същото време то е само част от цяла група под шапката на семейната S Group, включваща най-разнообразни дейности, сред които е и сочената за бъдещето на групата - киберсигурността. Различните бизнес проекти привличат и синовете на Атанас Симеонов - 25-годишния Марко и по-малкия Кристиян, като днес всеки от тях се занимава с интересните за него сфери - единият в областта на информационните технологии, другият - в имотите.

Прочетете останалите истории от "Книга на фамилния бизнес в България 2022" тук

Призвание - предприемач

"И до ден днешен е необяснимо за мен, но винаги съм искал да правя бизнес", споделя Атанас Симеонов. С идването на демокрацията и пазарната икономика в страната той започва да се учи в движение как се прави и най-вече как не бива да се прави. Купува специализирани издания, за да разбере как да регистрира фирма сам, наема помещение в блока, в който живее, за да предлага видеокасети под наем, продава застраховки. Малко по-късно идва и търговията. Заедно с двама съдружници стават едни от първите вносители на натурални сокове и шоколади в страната.

"Първият ни офис беше една празна стая с няколко столчета и кашон, върху който имаше факс. На 100 000 изпратени факса успявахме да сключим една сделка", спомня си с усмивка Симеонов.

В крайна сметката другите двама съдружници се скарват и той се оттегля от проекта, но с нужните поуки. "Всяка седмица преминавахме през неуспех - започвахме нещо, то тръгваше и после се сгромолясваше. Това много ми помогна и сега подобни възходи и падения не ми правят впечатление - когато нещо не работи, намираш ново", признава предприемачът.

През следващите години постепенно започва да работи самостоятелно, занимава се с хидроизолации на покриви, а впоследствие и с имоти. Така се стига и до учредяването на "ВИП Секюрити". Неин пръв управител е бащата Трифон, а синът Атанас е инвеститор, "който от време на време помага".

Охранител от XXI век

С началото на милениума средата и бизнес климатът в страната се променят. В България активно навлизат чужди инвеститори, които се нуждаят от различни услуги.

"Осъзнах, че за нас се отваря голяма ниша, тъй като тогава бях единственият в този специфичен бранш, който говори английски език и който никога не е имал общо с държавна работа в служби или друга обремененост", казва Симеонов.

Започва да преговаря с навлизащите тук компании, като първият емблематичен клиент става тогавашният гръцки собственик на една от големите частни телевизии в страната. Следващият отново е гръцка компания, но работеща в областта на телекомуникациите.

"Първите 10 години имахме само корпоративни клиенти, при това само международни групи. Стратегията ни беше да не копираме нищо от това, което се прави на местния пазар, а да гледаме как е навън", обяснява Симеонов. Новите им клиенти идват с високите си стандарти и ясни желания. Бизнесът на "ВИП Секюрити" се развива, но всичко изкарано се реинвестира, за да се отговори на очакванията на клиентите. "Пет-шест години работихме на нулата, дори под нея. Искат нещо, а аз им обещавам да го имаме до един месец...", спомня си предприемачът.

"След време при баща ми се появиха здравословни проблеми. В един момент му казах, че е време да се пенсионира за втори път. Аз изоставих другите си бизнеси, които тогава бяха основно с недвижими имоти, и се включих в управлението активно", разказва Атанас Симеонов.

Първата му задача в управлението е да изгради изцяло професионален екип. Според него това е и един от ключовите моменти в развитието на един семеен бизнес - да осъзнаеш кога е дошъл моментът за професионален мениджмънт. Но дори и тук Симеонов работи по свои правила - като решава да не наема хора от индустрията. "Трябва да се подбират хора със силни личностни качества, без значение от коя индустрия идват. На това уча и синовете си - една от христоматийните грешки на много предприемачи е да наемат експерти, а не таланти", допълва Симеонов.

Той изучава примерите от аутсорсинг индустрията и изнасянето на специфични процеси от различни компании към външни партньори. И вижда, че е неефективно за банките на българския пазар да имат своя дейност по сигурност и охрана. Отнема му години да убеди много от финансовите институции в ползите да изнесат тази си дейност към външен изпълнител като тях. Първият пробив е направен, като сделката е класически аутсорсинг на вътрешна дейност, а в резултат "ВИП Секюрити" поема инкасо дейността на една от големите финансови институции.

Обединявай и владей

С изграждането на професионален екип около себе си Симеонов навлиза в следващия важен момент в разширяването на бизнеса на "ВИП Секюрити".

През годините компанията се развива както органично, така и чрез придобивания. Именно чрез сделките тя достига до днешната си лидерска позиция. Това не са придобивания просто заради самите сделки и бързо увеличаване на пазарния дял, а по често са механизъм за навлизане в изцяло нов бизнес сегмент.

През 2007 г. групата става собственик на дъщерната на една от големите банки на българския пазар компания "Оптима файненшъл сървисис", като след сделката заема лидерската позиция в сегмента на инкасо услугите. Друга определяща сделка за бъдещето на групата е покупката на голям конкурент през 2011 г. - "3С СОТ". Така "ВИП Секюрити" става първата компания, която предлага на национално ниво всички услуги в сферата на сигурността. Към онзи момент "3С СОТ" е лидер в сегмента мониторинг и интервенция (известен като СОТ), докато "ВИП Секюрити" работи основно с корпоративни клиенти и вече е най-голямата компания за инкасо услуги. По думите на Симеонов интересът им към "3С СОТ" е бил предизвикан най-вече заради националното покритие, като стратегията им е да стъпят да надградят и развият предлаганата услуга.

Следва покупка и на локалния бизнес на международния гигант G4S, които започват да търсят начини да напуснат българския пазар.

Всичките тези сделки са свързани с тежка интеграция на хиляди хора и бизнеси, оптимизация и преструктуриране. Без значение колко сложни и продължителни са процесите, през целия си професионален път Симеонов се води от едно простичко правило: "Бизнесът е като живота - много просто нещо. Но ние сме го усложнили и го правим по сложен начин. Аз развивам фамилен бизнес. Всичко, което се изкарва, се реинвестира с мисъл за поколения напред", споделя той. Според него това е и най-устойчивата основа, на която може да стъпи един предприемач.

Ново поколение и бизнес

Атанас Симеонов разбира, че "аналоговата" сигурност има таван и бъдещето на семейната група е свързано с дигитализацията. "Преди години един човек ми каза, че бъдещето са електронните пари и проблемите, които ще имаме, ще са основно дигитални", спомня си Симеонов. Според него това е било ключов момент да разберат, че ако продължават в секюрити индустрията, трябва да имат и естественото продължение - дигитални услуги.

Така преди пет години се ражда компанията за киберсигурност и решения "Аматас", която продължава да расте и продава на пазари като САЩ, Европа, Африка и Близкия изток. В нея вече работят 35 специалисти, а приходите й за 2020 г. са 2.9 млн. лв. Под шапката на групата има и още една фирма за софтуерни услуги - "Резолют софтуер", работеща по проекти за външни клиенти.

"В началото с "Аматас" изпълнявахме основно просветителска дейност. Много компании все още не оценяват достатъчно сериозно този тип рискове, макар и потенциалните щети от такъв тип заплахи да са по 1000 в сравнение с физическите", казва Симеонов.

"Бъдещето са електронните пари и проблемите, които ще имаме, ще са основно дигитални."

Атанас Симеонов, основател на "ВИП Секюрити"

Към новата сфера на бизнес се присъединява и новото поколение от семейството - двама от тримата синове на Симеонов. По-големият - Марко Симеонов, завършва право в Лондон и в един момент се връща към България, без да има ясни планове да остава. "Казах му да дойде да помага. Той поседя в "Аматас", харесаха се с екипа, хареса му и темата и потенциалът", обяснява баща му.

Другият син - Кристиян, минава през двегодишен стаж във "ВИП Секюрити", също се обучава в Лондон, като на този етап продължава в бизнес групата, фокусирайки се върху имотите. Споделя, че той и братята му никога не са се чувствали притиснати от родителите си да поемат семейния бизнес, а са били оставяни сами да правят житейските си избори.

Сигурност 2.0

Днес Марко вече е изпълнителен директор на "Аматас" и подобно на баща си вярва, че все още много компании приемат сигурността в дигиталната среда като даденост и осъзнават нейната важност едва когато рискът от пробив, загуба на данни и множество други репутационни и финансови щети се материализират.

"Сигурността е жив организъм, нуждаещ се да се храни и поддържа от продължителни и проактивни действия и инвестиции. Това е единственият начин да се минимализират рискът и последващи щети. Всяка система, мрежа, устройство и процес, които разчитат на технологичната свързаност на съвремието, подлежат на атака" , споделя възгледите си Марко. Според младия мениджър незначителен на пръв поглед пробив на система, изтичане на информация или дори пренебрежителна грешка на служител чрез отваряне на злонамерен имейл и въвеждане на данни би могло да се разпространи като неудържим огън във всяка организация.

Той вижда ролята на "Аматас" като специализиран партньор , който може да поеме тази специфична, но задължителна част от дейността на всяка компания, докато собствениците й съсредоточат усилията си в развитието на основната си дейност.

Към момента "Аматас" предоставя услугите си на 4 континента, а в портфолиото си има над 200 завършени проекта. По думите на младия Симеонов последните проучвания сочат, че само на американския пазар през тази година има недостиг от 3.5 милиона експерти по киберсигурност, а проблемът с недостига на специализирани кадри продължава да се задълбочава. Именно в предлагането на решение на този проблем той вижда и основния потенциал на "Аматас" - една високоефективна и икономична алтернатива на вътрешен екип за киберсигурност.

S GROUP - VIP SECURITY

Собственик: Атанас Трифонов Симеонов

Година на създаване: 1999 г. - "ВИП Секюрити", а през 2006 г. - холдингът "ЕС Груп България" АД

Оборот: близо 100 000 000 лв. за изминалата 2020 г.

Ръст на приходите: 17% за 2020 г.

Брой служители: 4500

Ценности: "Всеки ден се стремим да бъдем по-добри от вчерашния и да правим повече от най-доброто, на което сме способни днес, така че утре да бъдем в пъти по-успешни!"



АМАТАS

Собственик: Ocean Investments

Изпълнителен директор: Марко Симеонов

Година на създаване: 2016 г.

Оборот за 2020 г.: 2,9 млн. лв.

Ръст: 44.74 %

Брой служители: 35
Прочетете останалите истории от "Книга на фамилния бизнес в България 2022" тук
Все още няма коментари
Нов коментар