За режима на тока, иновациите и как се прави бизнес като слънце

Българската технологична компания IPS дава заявки за глобален лидер в разработката на системи за производство и съхранение на енергия от възобновяеми източници

За режима на тока, иновациите и как се прави бизнес като слънце
За режима на тока, иновациите и как се прави бизнес като слънце
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Книга на фамилния бизнес в България

Историята на семейството на инж. Стоил Трифонов и тяхната "Интернешънъл пауър съплай" e част от третото издание на "Книгата на фамилния бизнес в България". Проектът се реализира от EY Bulgaria в партньорство с вестник "Капитал" и е част от глобалната инициатива на EY за фамилните компании и приемствеността между поколенията.

През зимата на 1991 и 1992 година България прилича на дискотека. На едно място светва, на друго изгасва. Въведеният режим на тока първоначално е 3:1, но скоро се налага да се премине и към по-крайния вариант- 2:2, тоест два часа има ток, два няма. По това време работят всички ТЕЦ-ове, няколко блока на АЕЦ и огромен брой ВЕЦ-ове. Електропреносната мрежа обаче е толкова слаба, че въпреки наличието на мощности няма как да се пренесе токът до крайните потребители. В някои региони на страната като Родопите положението е още по-тежко заради честите аварии, предизвикани от лошото време.

За семейството на инж. Стоил и Мария Трифонови обаче именно режимът на тока се оказва съдбоносен и предначертава бъдещето на няколко поколения от фамилията. Към онзи момент Стоил е научен сътрудник към Машинно-електротехническия институт, днес Технически университет - София. От няколко години работи по различни проекти, свързани с разработка на непрекъсваеми токозахранващи системи, а отскоро е регистрирал и собствено дружество - "2С - ТРИФОНОВ С-ИЕ", днес "Интернешънъл пауър съплай" (IPS).

Първият продукт на компанията е система за непрекъсваемо токозахранване (UPS), а средствата за изработката на прототипа получава като заем от приятели. Успява да подпише договор за внедряването му с клон на банка в един от най-невралгичните райони по отношение на аварии в електропреносната мрежа, а после и с централата й. Бързо идват споразумения за доставка с още няколко финансови институции, а на следващата крачка и договор с Българската телекомуникационна компания, който ги позиционира на следващо ниво.

Истинският скок в бизнеса обаче идва едва, след като през 2009 г. големият им син Александър Рангелов завършва образованието си в Германия и се завръща, за да работи за разрастването на компанията и налагането й на международните пазари.

До онзи момент компанията има различни разработки на системи за електрозахранване в телекомуникациите, отбраната и енергетиката, но проектът, който дава тласък на фирмата, е модулната система Еxeron. Накратко, това е продукт за зони без електрическа мрежа, който комбинира слънчеви панели, вятърни перки и батерия, а компютърната част командва кое кога да ползва и складира по най-изгодния и сигурен начин.

С Александър на борда и вече завършените прототипи на Еxeron само в рамките на няколко години компанията увеличава стойността си в пъти, като според последната й оценка на външните инвеститори в дружеството тя надхвърля 200 млн. лв. От доставчик, работещ само на вътрешния пазар, днес продуктите им се използват в близо 60 държави, а сред клиентите им е най-голямата компания за добив на неф и газ в света - Saudi Aramco.

Наскоро IPS завърши инвестицията си в нова производствена база в Кърджали (виж карето), а през идните месеци предстои да заработи и производството й в Саудитска Арабия, където инвеститор е самата държава.

Прочетете останалите истории от "Книга на фамилния бизнес в България 2022" тук

Аз, инженерът

"Винаги съм вярвал, че от наука и иновации може да се печели добре", казва днес основателя на IPS инж. Стоил Трифонов. Разковничето е да намериш достатъчно наболял проблем и след това да предложиш и правилното му технологично решение.

По думите му именно това се е стремял да прави през целия си професионален път, а още от самото начало идеята е компанията му да се занимава именно с развойна и научноизследователска дейност.

Успява да предаде страстта си към науката и технологиите и на двамата си синове, като големият Александър се дипломира като инженер в Мюнхен, а малкият Филип Рангелов следва пътя на баща си и завършва Техническия университет в София, а днес ръководи развойната дейност на компанията. Единствено съпругата му Мария не е инженер. За сметка на това пък от години е поела административната част на семейния технологичен бизнес.

"И двете ни деца израснаха в производството. Бяха съвсем малки, когато започнах да ги взимам с мен в офиса. Беше лятото след осми клас, когато баща му го назначил на длъжност ОКМ - оператор кофа и метла", разказва съпругата на Стоил Мария. По думите й, след като Александър овакантил позицията, тя била заета от брат му Филип.

"Истината е, че така опознах бизнеса. Когато минаваш сутрин да почистиш всяко работно място, разбираш какво точно работи съответният човек и как е свързан с цялото", разказва Александър, а баща му допълва, че още като ученик в техникума той успява да направи сам и първия уебсайт на компанията.

На въпросът дали някога се е колебал дали да продължи пътя си в семейния бизнес откровено отговаря, че е. Веднага след дипломирането си получава перспективна оферта за работа в една от водещите международни технологични компании. По думите му предложението и стартовата заплата са достатъчно атрактивни и му отнема няколко часа да откаже. Междувременно в края на 2009 г. в България го очаква разрастваща се икономическа криза и свиващ се семеен бизнес, който работи единствено и само за вътрешния пазар.

Място под слънцето

"Вярвах в продуктите на компанията ни и виждах, че като параметри сме дори по-добри от масовото предлагане. Логично беше да потърсим изход от ситуацията навън", разказва Александър.

Първо насочват поглед към европейския пазар, който обаче много бързо им показва, че не подходящ. Прекалено конкурентен, консервативен, наситен със строги регулации и до голяма степен с протекционистични практики.

Веднага се пренасочват към Субсахарска Африка и Близкия изток, където виждат текущи проблеми със захранването, аналогични на тези през 90-те в България, а продуктите им, изглежда, са добро решение.

Следват три години в постоянни пътувания, срещи и участия в изложения, преди да се случи първата сделка. Междувременно преосмислят и продукта си.

"Видяхме, че продуктът ни до голяма степен е конвенционален, и решихме да се фокусираме върху търсене на решение на един глобален проблем, а именно липсата на електрификация в голяма част от света. Дори и днес близо 1.6 милиарда души нямат достъп до електричество, а други 1.3 милиарда нямат постоянен такъв."

Така идва разработката им Exeron. През 2014 година на едно от най-големите изложения за ВЕИ технологии в Мюнхен - Intersolar, тя получава най-високото световно отличие за иновации в съревнование с компании като General Electric, Siemens, Samsung. Докато продуктите на конкуренцията им масово работят с един модул, тяхната система може да комбинира и управлява едновременно различни енергоизточници - слънце, вятър, дизел и ел. мрежа, ако е налична. Предназначена е да захранва обекти без достъп до електропреносната мрежа или такива с лошо токозахранване, както и да оптимизира енергийната консумация и ефективност. Добитата от ВЕИ електроенергия може да бъде консумирана веднага, а също така да бъде съхранена в батерия за по-нататъшното й използване, например нощем.

Престижното отличие започва да отваря все повече врати пред българската компания като многомилионна поръчка от петролният гигант Saudi Aramco за внедряване на техните системи към газови кладенци в пустинята.

Оказва се обаче, че не са готови да акумулират енергията, която то генерира.

"Интернешънъл пауър съплай"



Собственик: 65.5% , сем. Трифонови през "Пауър Технолоджи Инвестмънт Груп" АД

Година на създаване: 1989 г.

Оборот : 16.5 млн. лв. през 2020 г.

Ръст: 240% за 2020 г. , спрямо година по-рано

Печалба: -1.4 млн. лв. за 2020 г.

Брой служители: 74

Квартиранти в хола

"Озовахме се в ситуация, в която нямахме нито финансовия, нито маркетинговия потенциал да развием продукта, който имахме", спомня си Александър Рангелов и споделя, че единственият полезен ход, който вижда, е да привлекат външен инвеститор в компанията. Всички членове на семейството са единодушни, че това е най-трудното бизнес решение, което се е налагало да взимат до момента.

"За семейна компания като нашата това беше равностойно на това да пуснеш някой да ти заживее в хола", спомня си днес Александър. Спират се на фондовете за дялови инвестиции BlackPeak Capital и PostScriptum, които инвестират 2 млн. евро срещу миноритарен дял в компанията. Средствата са вложени основно за развойна дейност и позициониране на външните пазари.

Две години по-късно имат работещи проекти в 40 държави, а технологията е развита, патентована и сертифицирана. През 2017 година в хола на семейството се настанява още един външен инвеститор - гръцката МЕТКА, която е основана преди повече от 50 години и е глобален играч в изграждането на големи енергийни централи и проекти в инфраструктурата и отбраната. Оценката, която МЕТКА дава на IPS за 10% дял, е 10 млн. евро, което означава, че цялата компания е оценена на 100 млн. евро. Този път идеята е средствата да се вложат основно в собствена производствена база и да стъпят на пазара в Америка, Саудитска Арабия и Австралия.

В началото на тази година в семейния хол на IPS влиза и фондът за капиталови инвестиции към Българската банка за развитие (ББР), който инвестира 6.5 млн. лв. По думите на Александър Рангелов това решение е по-скоро стратегическо, а не толкова наложено от нуждата от капитали.

Присъствието на държавата и държавният фонд сред акционерите е много силен сигнал за партньорите им, особено тези в Близкия изток.

А сега накъде

"Следващата крачка е да привлечем стратегически инвеститор, който да помогне за глобалното позициониране на технологията и продуктите ни. Всички на масата сме съгласни, че този момент е дошъл и е време да се мине към следващата крачка. Вече водим преговори с няколко големи компании - глобални лидери в сегментите си и браншовете, които ни интересуват. Нефтодобив, електрифициране и газодобив" , обобщава визията си за развитие на бизнеса Александър Рангелов.

Зелено като фабрика



През 2019 г. отваря врати новата фабрика на IPS зa пpoизвoдcтвa нa виcoĸoтexнoлoгични тoĸoзaxpaнвaщи cиcтeми ЕХЕRОN в Кърджали.Обявената инвестиция в производството е 32 млн. лв.

По думите на Александър Рангелов избopът нa мяcтo e бил пoвлиян и oт oгpoмнaтa пoдĸpeпa нa мecтнитe влacти, oт жeлaниeтo и oтзивчивocттa им дa cъдeйcтвaт тoзи зaвoд дa бъдe изгpaдeн имeннo в тexния гpaд.

Фaбpиĸaтa нa ІРЅ e пъpвa пo poдa cи в Бългapия, тъй ĸaтo щe бъдe изцялo нeзaвиcимa oт нaциoнaлнaтa eлeĸтpичecĸa мpeжa и щe зaxpaнвa пoтpeблeниeтo cи чpeз изпoлзвaнe нa възoбнoвяeми изтoчници (coлapни пaнeли и вятъpни тypбини) в ĸoмбинaция c aĸyмyлaтopни бaтepии и yниĸaлнaтa тoĸoзaxpaнвaщa cиcтeмa ЕХЕRОN, ĸoятo щe yпpaвлявa, cлeди и oптимизиpa цeлия пpoизвoдcтвeн циĸъл нa eлeĸтpoeнepгиятa.

Зa cгpaдaтa ca пpeдвидeни 1400 фoтoвoлтaични пaнeлa, мoнтиpaни нa пoĸpивa, и тpи бpoя вeтpoгeнepaтopи, paзпoлoжeни в ceвepoизтoчния ĸpaй нa имoтa, ĸoитo щe пoдпoмaгaт пpoцeca зa пpoизвoдcтвo нa eлeĸтpичecĸa eнepгия. Eлeĸтpичecĸaтa мoщнocт, ĸoятo ce гeнepиpa oт тяx, e oĸoлo 360 kWр и щe e нaпълнo дocтaтъчнa дa зaxpaнвa вcичĸи ĸoнcyмaтopи в oбeĸтa. Aĸo имa излишъĸ пpи пpoизвoдcтвo нa eлeĸтpичecĸa eнepгия oт възoбнoвяeмитe изтoчници, тя щe ce изпoлзвa зa зapeждaнe нa aĸyмyлaтopни бaтepии.
Прочетете останалите истории от "Книга на фамилния бизнес в България 2022" тук
Все още няма коментари
Нов коментар