🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Имало едно време кино в Челопеч

"София филм фест" отбеляза активна година на прожекции в малки населени места, в които достъпът до кино е все по-труден

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За киноманите март месец е синоним на новите издания на "София филм фест". За по-малките градове, особено около столицата, това време от годината се измества към лятото.

От вече петнадесет години фестивалът развива поредицата "СФФ на път" с цел да представя актуални български и международни заглавия на голям екран в малки населени места. Това е и особено важно за тези от тях, в които вече няма киносалони и филмите се показват на открито или в читалища. През годините мрежата от населени места се разширява.

"Най-дългогодишна традиция имаме в Кюстендил, а и е логично арката на площад "Велбъжд" да събере и най-много публика в сравнение с други места", казва Светлана Дамянова, дългогодишна част от екипа на "София филм фест".

През юни фестивалът представи рядко прожектираната у нас драма "Сестра" на Светла Цоцоркова и "Потапяне" на Вим Вендерс с Алисия Викандер и Джеймс Макавой в Годеч. Филмът на Цоцоркова и комедията "Как се научих да летя" на сръбския режисьор Радивое Андрич пък бяха част от програмата в Радомир.

През август се отбеляза осмото издание в Кюстендил, както и седмо гостуване в Челопеч (с програма от изцяло нови български заглавия - "Чалга" на Мариан Вълев, "Игра на доверие" на Мартин Макариев и "Шекспир като улично куче" на Валери Йорданов) и трето в Пирдоп.

С включването на анимационни филми към събитията вече се присъединяват и съвсем малки зрители с родителите си. Като цяло Дамянова забелязва, че младото поколение се възползва напълно от възможността да види нещо различно и актуално: "Очевидно този вид преживяване - да излезеш с приятели на открито и да гледаш кино на голям екран, е привлекателна алтернатива на всичките други безброй възможности за запълване на свободното време."

В средата на септември се проведе първото издание в Трън. "Да представяш филми в по-малки населени места, в които липсват киносалони или в програмата на съществуващите кина доминират най-продаваемите блокбастърни заглавия, винаги е била предизвикателна задача", казва Дамянова. "СФФ на път" се организира с помощта на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд "Култура", в координация и партньорство с общините в съответните градове. Достигането до максимално широк кръг от хора и комуникирането на събитията е сред обичайните трудности, но самото провеждане на събитията е добре оттренирано. "Техниката и фестивалният екип, филмите и гостите, които ги представят - всички са в готовност да потеглят на път непосредствено след края на "София филм фест" в столицата през март."

С по-големи населени места като Бургас, Пловдив и Варна регионалните издания на фестивала включват над 20 града из страната. След летните прожекции около София програмата му се насочва към Ловеч (до 19 октомври) и към Русе (10 - 12 ноември).

Всички новини около предстоящите събития, свързани със "София филм фест" - на siff.bg.

Все още няма коментари
Нов коментар