Бронежилетките от Костинброд, които спасяват живот по целия свят

От малка семейна компания "Марс армор" се превръща в европейски лидер за производство на средства за индивидуална защита

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Близо до София се намира най-големият производител в Европа, специализиран изцяло в изработването на бронежилетки.
  • "Марс армор" е създадена преди 21 година от Пламен и Гергана Ташкови, като синът им Николай също се включва в управлението на семейната компания.
  • За 2022 г. приходите на компанията са близо 55 млн. лв., а служителите - 170.

Визитка

"Марс армор" е българска компания за производство на средства за индивидуална защита от куршуми: бронежилетки, каски и щитове. Основана е от Пламен Ташков и съпругата му Гергана Ташкова през 2002 г. От микропредприятие с двама души персонал и шевна машина "Марс армор" расте до компания със 170 служители, оборот близо 55 млн. лв. за 2022 г. и производствена база на площ 20 хил. кв.м в Костинброд. Продукцията й се реализира почти изцяло на външните пазари, като бронежилетките се изнасят в над 80 държави от Близкия изток, Северна Африка, Латинска Америка и Европа. "Марс армор" е на практика най-големият производител в Европа, специализиран изцяло в изработката на бронежилетки.

Мечтата на инж. Пламен Ташков е следващият клиент да поръча това, което е поръчал предишния, но тя никога не се сбъдва. "Затова и в портфолиото на "Марс армор" ще намерите над 2200 модела бронежилетки", казва съоснователят и управител на българската компания за производство на средства за самозащита от куршуми. Точно заради тази гъвкавост и модел на работа през последните 20 години "Марс армор" успя да се наложи като разпознаваемо име в бранша на глобално ниво. Днес компанията доставя щитове, каски, бронежилетки и други в над 80 държави и почти всяка година отчита двуцифрени ръстове на оборота - близо 55 млн. лв. за 2022 г., или ръст 74% спрямо 2021 г.

Семейната фирма, започнала дейността си с двама души през 2002 г., днес осигурява над 170 работни места в предприятието в Костинброд, като повечето служители са със средно, средно специално и висше образование. "Отвъд числата за произведени бройки и обороти нашата работа има кауза, спасява животи. Бях свидетел, когато инж. Ташков получи мейл от испанската полиция, че наша жилетка е спасила живота на техен колега в престрелка. Много се радваме на такива съобщения, те осмислят работата ни", разказва Анелия Малева от "Марс армор", докато ни показва цеховете за твърда и мека материя и лабораторията за балистични тестове на крайния продукт.

От каски до бронежилетки

Пламен Ташков е бивш офицер от Българската армия. През 1990 г. постъпва във Военния изследователски институт, където се занимава с бронежилетки - участва в разработки и методика за оценка на средства за самозащита след трагичния инцидент с българския контингент в Камбоджа през 1990 г. "Спомняте си, няколко войника загинаха след нападение, въпреки че бяха с жилетки, доставени от израелска компания. Впоследствие се оказа, че те отговарят на посочените в договора специфики, само че нашата армия е имала нужда от други бронежилетки. За съжаление знанията ни по тази тема не бяха високи." Институтът, който 10 години се занимава с изпитвания и разработка на средства за самозащита и оръжия, е закрит през 2000 г. при управлението на Иван Костов, а бъдещият бизнесмен е съкратен. "Винаги ще съм му благодарен за това", смее се инж. Ташков.

През 2001 г. той създава консултантска фирма заедно със свой съдружник: "Фирмата започна като търговска - с доставка на каски за Министерството на отбраната. Един прекрасен ден отидох при моята съпруга и й казах, че аз разбирам от бронежилетки, а тя може да шие и защо да не започнем собствено производство." За начален капитал използват няколко заплати, изплатени като обезщетение при закриването на института, и спестявания на роднини.

През 2002 г. Ташков изкупува дяловете на съдружника си и създава "Марс армор", а през 2003 г. започва самото производство: "Лека-полека, отначало само с един офис. Първо произвеждахме на ишлеме - намерихме фирми за целта, после направихме едно малко производство в Суходол." Първият голям пробив за "Марс армор" у нас идва с договор за доставка на жилетки за Министерството на отбраната през 2006 г. след "драматично" спечелен търг и "инфарктни" преговори с финансиращата банка по думите на инж. Ташков.

През 2012 г. производствената база се мести в Костинброд, където след няколко разширения достига 20 хил. кв.м. Днес предприятието е едно от най-модерните в бранша, като всички елементи на бронежилетките се произвеждат на място - включително балистичните плочи и панели, а от няколко години е внедрено и производство на каски. "Там някъде зад фактологията има едни човешки емоции", казва от своя страна партньорът в живота и бизнеса на инж. Ташков - Гергана Ташкова, която отговаря за производството и човешките ресурси в "Марс армор". "Когато останеш без заплата, без сигурен доход, с двама подрастващи синове, ужасът е голям. Това, което аз направих като жена, е да не се поддам на паниката."

Country by country

От 2007 г. досега "Марс армор" е основен доставчик за българските силови структури. Първите успехи извън страната са в Египет. "И до днес това е най-големият ни пазар, владеем около 98% от доставките на средства за самозащита за местните армия и полиция", казва инж. Ташков.

Външните пазари се разрастват с бързи темпове, като поръчките идват основно след търгове, а компанията става разпознаваема на международната сцена благодарение на участия във военни изложения и специализирани форуми, организирани от монополистите в доставката на суровини в сектора като Dupont.

"По изложенията ме питаха дали развитието ни следва модела step by step - стъпка по стъпка, а аз отговарях - не, моделът ни е country by country - държава след държава. В момента работим в около 85 държави, участваме в търгове навсякъде по света - от Латинска Америка до Филипините и Далечния изток, а "Марс армор" е един от най-големите производители в Европа и света (който изнася продукцията си глобално, тъй като има много големи производители, които обаче произвеждат само за местни или регионални пазари)", разяснява Ташков. Тъй като бронежилетките са оръжие по смисъла на закона, компанията все още няма право да изнася за Украйна, но е в очакване на отпадане на ограниченията заради заявената от правителството позиция на подкрепа към нападната държава.

Предимствата на фамилния бизнес

"В управлението на "Марс армор" активно участваме аз, съпругата ми и големият ми син Николай. Моят фокус е върху развойната дейност, съпругата ми отговаря за личния състав и производството, синът ни е прокурист и се занимава с търговия. Той като по-млад човек има по-различно мислене и дава ценни съвети", посочва съоснователят на "Марс армор".

Семейство Ташкови разказват още, че синът им сам е решил да се включи в процеса, като е започнал от най-ниското ниво - крояч, след което е минал през всички звена. "Младите са по-експресивни, искат нещата да се случват по-бързо. Ние сме по-спокойни. От друга страна пък, те са надарени с по-висок интелект. Много често му хрумват добри идеи, които после развиваме заедно. За мен идеята е най-важното нещо. Също така знае какво искат младите хора. Хората, които в момента назначаваме, са на неговата възраст и по-млади. Тези като нас вече отиват към пенсиониране. През него се учим да работим с младите, те вече имат други изисквания, искат гъвкавост по отношение на работно време, по отношение на заплати, бонуси, искат да се развиват, да учат. През неговите очи ние виждаме и се запознаваме с бъдещето", казва бащата Ташков за сина си Николай.

Гергана Ташкова посочва, че плановете са семейната компания да продължи напред като такава: "Да има трето, четвърто, пето поколение. Като всеки родител, създал дете, ти мислиш за неговото бъдеще, нали така? Ние по същия начин мислим за "Марс армор". Тя е нашето трето дете и аз искам тази фирма да остане в семейството", казва Гергана, а Пламен Ташков допълва, че е имал предложения за изкупуване на компанията и листване на борсата, но семейният съвет ги е отхвърлил.

"Никога не сме си мечтали, че нашата фирма ще стане най-голямата в Европа. Направихме го ние, нашето семейство. Това е повод за гордост, но тук няма его. Имаме още изключително много да учим и може би едно от постиженията ни е, че хората тук знаят, че трябва да се учат непрекъснато; има нови спецификации, нови изисквания, излизат нови материали. Това е един непрекъснат процес на развойна дейност и е колективна работа", казва в заключение инж. Ташков. На въпрос за какво мечтае той отговаря - за стабилност.