Големият партньор на малкия бизнес в Средногорието

Фондът на "Дънди прешъс металс" вече трета година финансира предприемачи с идеи в Челопеч, Чавдар и Златица

За 2023 г. "Дънди прешъс металс" е определила грант от 340 хил. лв. общо за трите общини, още толкова ще предостави и банката партньор като заем
За 2023 г. "Дънди прешъс металс" е определила грант от 340 хил. лв. общо за трите общини, още толкова ще предостави и банката партньор като заем
За 2023 г. "Дънди прешъс металс" е определила грант от 340 хил. лв. общо за трите общини, още толкова ще предостави и банката партньор като заем    ©  Цветелина Белутова
За 2023 г. "Дънди прешъс металс" е определила грант от 340 хил. лв. общо за трите общини, още толкова ще предостави и банката партньор като заем    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • От 2021 г. фондът на "Дънди прешъс металс" финансира предприемачи в Челопеч, Чавдар и Златица.
  • Целта е да се развие бизнес, който да запази региона жив и след като приключи добивът.
  • Досега са финансирани 19 проекта и са създадени 23 нови работни места.

Изграждане на пчелин за биомед, разширяване на ветеринарна клиника, оборудване на фризьорски салон. Това са само няколко от проектите, които са се случили в района на Средногорието с подкрепата на фонда на "Дънди прешъс металс" за насърчаване на микро-, малък и среден бизнес в общините Челопеч, Чавдар и Златица. За близо трите години, откакто съществува, инициативата е финансирала 19 проекта, които са създали 23 нови работни места.

Основната цел на златодобивната компания е да стимулира развитието на местни бизнеси, които да продължат да поддържат района жив и след като един ден рудните запаси се изчерпят и добивът приключи. Затова и най-важните условия за финансиране са две: проектите не трябва да са зависими от минната дейност и трябва да създават устойчиви работни места.

Как работи

Фондът за Средногорието е създаден като сдружение през 2021 г. по модел на този в Крумовград, където се намира другата мина на канадския собственик Dundee Precious Metals. Той беше и първият такъв фонд в страната, направен от частна компания.

Всяка година "Дънди прешъс металс" определя бюджет, който се разпределя като безвъзмездно финансиране сред бизнесите. Същата сума се предоставя под формата на заем от партньорската банка KBC (която наскоро се вля в Обединена българска банка), като по този начин средствата се удвояват. Самите предприемачи пък трябва да вложат 10% от стойността на проекта като самоучастие.

За 2023 г. "Дънди прешъс металс" е определила грант от 340 хил. лв. общо за трите общини - 200 хил. лв. за Челопеч, 100 хил. лв. за Чавдар и 40 хил. лв. за Златица. Това означава, че местните бизнеси могат да получат два пъти по толкова, 680 хил. лв., за да развият идеите си.

Няколко пъти през годината на сайта на съответната община и на сайта на фонда се обявява прием на документи и предприемачите могат да кандидатстват за финансиране. Такива процедури се откриват до изчерпване на определения за годината бюджет. Досега през 2023 г. фондът е предоставил около 250 хил. лв. грантове в Средногорието, остават още 90 хил. лв.

Кандидатстване

За финансиране могат да кандидатстват както новосъздадени, така и съществуващи предприятия от региона, включително и общински фирми. Такъв е случаят със строителното "Общинско дружество Челопеч", което получи средства за покупка на машини. "Целта е то да може да живее и без рудника, да се развива само и затова ние като компания не сключваме договори за услуги с него", казва Ирена Цакова, директор "Разрешителни и правни дейности" в "Дънди прешъс металс" и член на управителния съвет на фонда.

За да кандидатстват, предприемачите трябва да представят пакет от документи. Освен заявление за участие това включва бизнес план по образец, финансови прогнози и обосновка за избор на доставчик с три независими предложения за отделните позиции.

Оценката на предложенията преминава на три етапа. Всеки проект първо трябва да получи финансово одобрение от банката партньор, която потвърждава кредитоспособността на кандидата. Самото качество на проектите като бизнес идея се оценява от техническия партньор на компанията - "Смарт А груп", която помага и с консултации на кандидатите. Третата и последна стъпка е проектите да бъдат одобрени от работните групи във всяка от общините Челопеч, Чавдар и Златица. В тях участват по двама представители на "Дънди прешъс металс" и на съответната община и председателят на управителния съвет на фонда.

Гаранция от "Дънди"

Цялото финансиране - грантова и заемна част, се предоставя от банката партньор. Тъй като повечето проекти в Средногорието са свързани с услуги, финансирането често е по-малко, от порядъка на 50-60 хил. лв. Таванът в Крумовград е в пъти по-висок, но там и фондът е по-голям. Срокът за изпълнение зависи от конкретния проект, но обичайно е една-две години.

Всички финансирани проекти преминават през мониторинг, който се извършва от "Смарт А груп". В края на всяка година техническият консултант предоставя доклад на "Дънди прешъс метас" за изпълнението на ангажиментите. Те са свързани основно с откриването и поддържането на работни места, за което трябва да има сключени трудови договори.

Голямото предимство на фонда е, че компанията предоставя гаранция на банката за заемната част. Така, когато предприемачът има проблем с плащането на вноските, като например по време на ковид, няма опасност банката да му вземе бизнеса. "Рядко ни се е случвало просрочие, но това е социалната част на проекта. Защото целта ни е да стимулираме хората, да застанем до тях и да им помогнем да създадат и развият бизнес", каза Цакова.

Целта ни е да стимулираме хората, да застанем до тях и да им помогнем да създадат и развият бизнес.

Ирена Цакова
Ирена Цакова

Директор „Разрешителни и правни дейности“ в „Дънди прешъс металс“

Средногорие vs Родопи

От "Дънди прешъс металс" отчитат интерес към фонда в Средногорието, макар и по-малък, отколкото в Крумовград. "Това е логично за този регион, защото тук има големи компании и работа. Но пък се намериха активни хора, които направиха хубави проекти", коментира Цакова.

Друг фактор, който влияе на интереса, е животът на рудника в Челопеч. Той е по-дълъг, отколкото на този в Родопите, което гарантира работа за повече години напред. Освен това Крумовград е значително по-голяма община - около 17 хил. жители, спрямо 7700 общо в Челопеч, Чавдар и Златица.

Интересното в Крумовград е и че много от хората пътуват, за да работят в чужбина, и, връщайки се в България, носят опит и идеи отвън. Затова там например има много проекти за отглеждане на цветя и зеленчуци, създават се оранжерии, включително за хидропоника. Финансирани са и проекти за овцеферми. "Там има много земеделски производители, така че за нас е приоритет да им помогнем да доразвият тази дейност. А за хората това е възможност", каза Цакова.

Проектите на трите общини

В трите общини в Средногорието преобладават проектите в областта на услугите, но има и други. Една от финансираните идеи тази година например е "Насекоми за бъдеще", която предвижда изграждането на ферма за отглеждане на насекоми, от които ще се произвеждат протеини за храна за животни. Отново в областта на животновъдството е и проектът на семейната фирма "Теси 95", която вече изгради и оборудва модерен пчелин за производство на мед и пчелни продукти.

Нов бизнес има и в сферата на земеделието, където със средства от фонда "Адорн" купува агродронове за пръскане, с които предоставя услуги на селскостопанските производители в региона. "Приключенски залив" започва бизнес с отдаване под наем на батути и други надуваеми съоръжения за деца. В Златица "Дънди прешъс металс" помага на Гергана Илийска да оборудва свой собствен фризьорски салон.

Съществуващи компании също разширяват дейността си. Производителят на кухненски плотове от камък "Дикс" например получава финансиране за купуване на полирмашина, а ветеринарната клиника "Д-р Чернев" се оборудва с нови уреди за диагностика на животните. Шивашкото ателие "Р Стил 2019" вече има допълнителни машини за изработка и поправка на дрехи. Подкрепа от фонда получава също комплексът къщи за гости "Боров хил" в село Чавдар за изграждане на климатизация и газова инсталация за топла вода, както и автосервизът "Декра 66" за нови машини. Фризьорският и бръснарски салон на "Зарос 87", който вече беше финансиран миналата година, сега кандидатства отново с проект за монтиране на фотоволтаици, с които да се захранва.

Възможностите са много. А с помощта на фонда идеите могат да се сбъднат, така че Средногорието да остане добро място за живот и след затварянето на мината.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар