Космическо училище на село

Татяна Захариева отваря първото в България частно училище с пансион в с. Осоица

Сградата на ЧОУ "Космос" е построена от италиански екип през 1930 г., но не се използва от края на 80-те
Сградата на ЧОУ "Космос" е построена от италиански екип през 1930 г., но не се използва от края на 80-те
Сградата на ЧОУ "Космос" е построена от италиански екип през 1930 г., но не се използва от края на 80-те
Сградата на ЧОУ "Космос" е построена от италиански екип през 1930 г., но не се използва от края на 80-те
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Преди година в с. Осоица се появява ново частно училище.
  • Зад проекта стои Татяна Захариева, която от години се занимава с организацията на детски лагери, учебни центрове и ръководи детска градина в столицата.
  • За момента "Космос" приема ученици от 1 до 7 клас, но от 2024 г. планира да има и гимназиални паралелки.

Когато човек стъпи в частното училище "Космос" в село Осоица, се чувства по-скоро сякаш е на гости на познат, който има много деца, отколкото в истинско училище. На вратата има купа с праскови, по двора децата тичат боси и викат с цяло гърло, а в стаята на първокласниците малките момчета са се излегнали на барбарони, докато обсъждат нещо на английски с класната, която е прегърнала две момиченца.

И колкото повече време прекарва там, толкова по-невероятна става идеята, че действително се намира в българско училище. Сутрин децата пристигат в 9 ч. и учат основните си предмети до 12.30. За обяд има приготвени менюта от готвач, включващи продукти от малки производители от околните села, а след него се подготвят за разходка в близката гора. По-късно се връщат в класната стая, където до 16.30 следват останалите предмети, които включват театър, билкарство и дигитално изкуство.

Локацията прави всичко още по-впечатляващо. "Космос" е на 35 минути път с кола от София, в Осоица, където се помещава в наскоро реновирана каменна сграда. Татяна Захариева има идеята за частно училище на село от известно време, почти откакто отваря и детската градина "Космос кидс" в столицата преди 14 години.

Осъществява я през 2022 г., когато с финансовата подкрепа на Елена Кънова (съдружник с 50-процентов дял в дружеството) ЧОУ "Космос" отваря врати и посреща първите си 20 ученици. Тази учебна година числото им е двойно на това. Плановете на Захариева са дори по-амбициозни. От следващата учебна година училището ще приема и ученици в гимназиален етап на обучение. За всички ще има опция за пансион, където през седмицата да преспиват, вместо да се прибират обратно в града.

Сграда с история

"Космос" се помещава в сграда от миналия век, която също е и бивше училище. Инициатор на проекта тогава е местният кмет, който с 1.2 млн. лв. кредит от Народната банка на България финансира делото. Проекта изготвя италиански архитект с бригада от Италия и помощ от местните, който завършва сградата през 1930 г. Тогава врати отваря училището "Асен Златаров", което обаче през 1989 г. е затворено поради липса на ученици, а оттогава помещенията са обезлюдени.

През 2021 г. близка на Захариева, която живее в региона, й споменава за обекта и възможността там да се отвори училище, което да е извън големия град, но не и прекалено далеч от него. Захариева се свързва с властите в община Горна Малина, чиято собственост е обектът, и след разговори с жителите на Осоица се взема решението училището да се възроди, като се възложи на концесия.

Инвестиция в района

В публичната документация за концесията се споменава добавената стойност за общината: "реализирането на този проект ще създаде предпоставки за задържане на младите хора на територията на общината, както и за заселване на нови хора", като се подчертава още и финансовият дивидент, който ще получава от досега необитаемия обект, чиято поддръжка до момента е била неглижирана.

От същия документ става ясно годишното концесионно възнаграждение, което през първите 7 години на концесията е в размер на 7500 лв. Разходите на "Космос" обаче се увеличават значително с възложените дейности по строителство и реновация на обекта, като по изчисления на Захариева до момента те достигат инвестиция от поне 1 млн. лв.

"Отвън сградата беше запазена, но вътре беше съвсем друга история - голи стени, без бани и под, протекъл покрив", описва тя състоянието на основната сграда, която е придружена от по-малка, предназначена за пансион за отсядане на учениците, чийто ремонт тече в момента.

За проекта от жителите на района Захариева отбелязва, че получава пълна подкрепа. Деца, живеещи в с. Осоица или в община Горна Малина, имат предимство за получаване на стипендия за обучение в училището, а всички жители имат достъп до спортните съоръжения, които предстои да се увеличат в близкото бъдеще.

Английски летен лагер на село

Захариева се занимава с деца от 1999 г., като от тогава участва в създаването на детски центрове, лагери и организирани програми. С отварянето на "Космос" в Осоица решава да разработи лятна програма за изучаване на английски език, която да включва и спортни активности, походи и игри. Програмата покрива два месеца - юни и юли, в които може да се избере между полудневно и целодневно присъствие. Целодневната програма е на цена 600 лв. на месец и освен гарантираните часове по английски език се състои от класове по драма, изкуство и четене.

По английска програма

Всички ученици в "Космос" се обучават в съответствие с българската учебна програма, но следват и тази на "Кеймбридж". Предметите, които изучават на български, са български език и математика, география и история, като всички останали са или изцяло на английски език, или съобразени и с програмата на МОН. "Програмата изготвяме така, че учениците да я изпълняват с лекота и без да мислят кои знания са необходими съответно за българската или английската диплома", обяснява Жузана Ерен, академичен директор по програмата "Кеймбридж", като отбелязва, че националното външно оценяване в четвърти и седми клас съвпада и с изпитите на международната програма.

Екипът от 14 преподаватели, които в момента работят с около 40 ученици на училището, се състои от българи, работили по-рано извън страната, но и чужденци от Португалия, Испания, Унгария и други. Класовете се състоят от около 5-10 деца, което позволява всяко от тях да получи допълнителна обратна връзка от учителя си. Учениците са преобладаващо българи, като около 20% от тях са от семейства с един или двама родители от друга страна. Част от тях всяка сутрин идват от София, но много са от семейства, живеещи в околните села, като за всички има организиран транспорт от и до училище.

Колко струва частното училище извън града?

Таксата за годишно обучение в "Космос" е 5100 евро, като за второ и трето дете от едно семейство се начислява отстъпка от 25%. Учебните материали за българската и английската програма годишно излизат 200 евро, а месечното хранене, съобразено с диетичните нужди на децата, е 110 евро. Организираният от столица и околните села транспорт е на цена 175 евро на месец, с което общата месечна разноска с всички включени услуги достига около 850 евро, или 1658 лв. за дете