Цифровите очи на "голяма" София

Vivacom дигитализира публичната средата около столицата, инсталирайки системи за "умно" видеонаблюдение, станции за следене качеството на въздуха и сензори във водоемите

Росен Христов, старши мениджър "Бизнес продажби - зона Юг" във Vivacom
Росен Христов, старши мениджър "Бизнес продажби - зона Юг" във Vivacom
Росен Христов, старши мениджър "Бизнес продажби - зона Юг" във Vivacom
Росен Христов, старши мениджър "Бизнес продажби - зона Юг" във Vivacom
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ефикасното обезпечаване на сигурността в наши дни все по-често е немислимо без използването на дигитални решения за контрол на публичната среда. Цифровите камери отдавна вече са интегрална част от пейзажа не само на големите градове, но и в по-малките селища. Те са ключов елемент от т.нар. smart city концепция, постепенно автоматизираща процесите по управлението на населените места.

В момента системите за видеонаблюдение преминават на следващия етап от своето развитие. Най-авангардните от тях до голяма степен вече елиминират нуждата от човешка намеса. Все по-често вече става дума за самообучаващи се софтуери, способни автоматично да разпознават проблемни събития, да предлагат възможни решения и понякога дори сами да предприемат проактивни действия без намесата на жив оператор.

Основният двигател на тази дигитална трансформация са големите телекоми. "Допреди десетина години акцентирахме предимно на услуги, свързани с преноса на данни, т.е. интернет по мобилна, сателитна, оптична и т.н. връзка. Съответно всеки, който искаше да прави видеонаблюдение, закупуваше оборудване от един доставчик, софтуер - от друг, трябваше да намери и някой, който да му изгради системата. Накрая клиентите получаваха свързаността си от нас или от алтернативен провайдер", спомня си Росен Христов, старши мениджър "Бизнес продажби - зона Юг" във Vivacom.

Видеонаблюдението "поумнява"

В момента ситуацията е тотално променена. "Погледнато през призмата не просто на оператор, а вече на телеком, ние започнахме да даваме на крайните клиенти цялостно решение - и хардуера, и софтуера, и преноса на данни", продължава Христов. Според него основният фокус за Vivacom на този пазар закономерно са държавните и общинските структури, тъй като се търси постигане на "мултифункционален ефект".

От една страна, общините се приемат като сериозни клиенти, които ще си плащат в срок, "което е важно от гледна точка на възвръщаемостта на инвестициите". От друга - това са видими имиджови проекти. "Те ни гарантират, че в населеното място и респективно в региона ще се знае, че тук има интегратор, който разполага с капацитет за изграждане на подобни системи", коментира телеком мениджърът. По този начин според Христов за изминалото десетилетие Vivacom вече е успяла да инсталира системи за "умно" видеонаблюдение в около една шеста от всичките 246 общини в България. "Става дума за градове като Пловдив, Бургас, Благоевград, Стара Загора, Враца и т.н. Във и около София имаме изградени подобни системи в Божурище, Сливница, Драгоман, в някои от кварталите на столицата", разяснява Росен Христов.

Ако говорим по-конкретно за Софийска област, най-новият подобен проект за "умно" видеонаблюдение е реализиран в Божурище. Завършен е през настоящата 2023 г. и обхваща главните пътни артерии, както и входовете и изходите на града. Системата работи с интегриран аналитичен софтуер и съответно осигурява идентификация на превозни средства, хора и т.н.

"Всичко работи автоматично, без или с минимална човешка намеса. Случва се благодарение на т.нар. аналитичен софтуер. Той може да следи динамиката на пътната обстановка и поведението на шофьорите. В него са зададени съответните компоненти и действията, които да се предприемат при настъпването на определени събития", разказва Росен Христов. Според него това е еманацията на подобен тип технологии, които елиминират субективния фактор. Става дума за разчитане на номерата на автомобилите, възможност за лицево разпознаване, за насочване на трафика на колите при по-голямо задръстване, катастрофи или някакви ремонти по пътищата. Също така светофарната уредба може да е свързана и регулирана заедно с видеокамерите, а софтуерът да управлява пътната сигнализация така, че трафикът да се облекчава.

Мениджърът на Vivacom допълва, че smart видеонаблюдението има предимства и в чисто ресурсен план: вместо 10 души да седят на 20 монитора и да следят какво става, това се прави от алгоритъм. "Просто когато има необходимост от човешка намеса, се подават съответните сигнали", обобщава той. Преценка на самата община е как точно да се интегрира софтуерът. Със сигурност обаче се осигурява точка на достъп и за нуждите на полицията, за да може при необходимост тя да реагира своевременно.

Ползите от smart камерите

Инсталирането на "умно" видеонаблюдение има бърз превантивен ефект. "Мога да кажа със сигурност, че спадът на така наречената битова престъпност има измерима стойност и тя е от порядъка на 30% надолу след въвеждането на подобен тип системи", твърди Росен Христов. Намалява и зловредното въздействие върху общественото имущество в паркове, градинки, детски площадки и т.н. Освен това могат да се идентифицират голяма част от нарушителите на пътното платно, а също така да се осуетяват популярните "автогонки". "Важно е да се отбележи, че в момента имаме заявка от Божурище за разширяване на съществуващото видеонаблюдение. Това се случва не само тук, а е масова практика в почти всички населени места, където сме реализирали подобни проекти", обобщава старши мениджърът на Vivacom.

Росен Христов допълва също, че очаква бум в заявките за нови "умни" камери покрай готвените нови промени в Закона за движение по пътищата. Там се предвижда, че около 70% от приходите от глоби, свързани с нарушенията по пътищата, ще могат да отиват в бюджета на съответната община, където е регистрирано деянието. "За тази цел обаче ще трябва да се направят подобен тип системи с аналитични функции. Защото, пак казвам - почти всяка община има някакви системи за видеонаблюдение, но какво от това, ако те не могат да идентифицират скоростта на автомобила, да сканират номерата, камерите и софтуерите не са сертифицирани...", коментира Христов.

На територията на Софийска област Vivacom реализира и други инициативи в сферата на т.нар. smart city. Отново в община Божурище компанията осъществява проект за "умно" управление на водните ресурси. Става дума за следене на язовир, който се намира над града и е важно да бъде наблюдаван зорко, особено когато има проливни валежи.

Да предвидим наводнение

"Какво представляват подобни решения? Става дума за устройство, което позволява автоматично да се мери нивото на водите на съответния водоизточник, река или напоителен канал. При повишаване се подава сигнал към оторизиран служител, който може да предприеме действия от превантивен характер", разяснява Христов. Тези системи освен обема на водата могат да анализират и други данни, като например налягането на въздуха, т.е. да дават сигнали на много по-ранен етап, дори още преди нивото на водоема да се е вдигнало. Освен в Божурище подобен проект е реализиран и в община Пирдоп.

"Както виждате, напоследък навсякъде се случват различни бедствия и аварии. Хората реагират постфактум, когато нещата стигнат до по-краен етап и за съжаление понякога е твърде късно", коментира Росен Христов. Според него подобни решения са изключително евтини спрямо бюджетите, с които разполагат ресорните държавни и общински структури, а ефектът, който могат да постигнат от гледна точка на превенция, е просто несъизмерим. "Технологиите могат да спасяват човешки животи, ако се реагира в много по-ранна фаза", обобщава той.

Освен системи за управление на водните ресурси Vivacom реализира и проекти за следене качеството на въздуха. Подобни системи измерват нивото на фините прахови частици, тежките метали, серния двуокис и т.н. вещества, които могат да се отразят зле на човешкото здраве при вдишване. Най-близкият до столицата подобен проект е в Благоевград. Други подобни инициативи са осъществени от Vivacom в Търговище и Севлиево.

"Може би си спомняте, че преди около 2 години в Благоевград имаше серия инциденти със замърсяване на въздуха. Тогава общината поръча да й доставим мобилна измервателна станция, защото имаше сигнали за някакъв завод край града, който изпускал пари и тровел хората", разказва Росен Христов. Телеком мениджърът изрично подчертава, че системата е подвижна и не е просто сложена "за отбиване на номера" на най-чистото място в града. "Тогавашният кмет изиска от нас да реализираме това решение и да го сложим точно на местата, където има съмнения за индустриално замърсяване", обобщава той.

В Благоевград, а също така и в близката Дупница Vivacom реализира и проекти за тикетинг системи за обществения транспорт. "Тук говорим за обвързване на крайни мобилни устройства на клиентите с разписания, с таксуване на билети за градския транспорт, изобщо с дигитализиране на целия процес по предоставянето на подобен тип обществени услуги за превоз", разясняват от телекома.

В регион София-област Vivacom реализира и серия проекти за осигуряване на публичен интернет достъп по европейската програма WiFi4EU. "Изградили сме мрежи в Сливница, Божурище, Драгоман, Трън, Дупница, Ихтиман, Елин Пелин, Костенец, Пирдоп, Антон, Своге... По тази линия сме с почти 80% пазарен дял", казва Росен Христов. В региона има и около 70 училища, дигитализирани от водещия телеком. В национален мащаб около 20% от средните учебни заведения са модернизирани от Vivacom чрез европейско финансиране.