Три маршрута за екскурзии на час от столицата

В района на София-област има богат избор от забележителности, които да се посетят в почивните дни

Има немалко варианти за еднодневни екскурзии в областта, сред природата и в града
Има немалко варианти за еднодневни екскурзии в областта, сред природата и в града
Има немалко варианти за еднодневни екскурзии в областта, сред природата и в града    ©  Надежда Чипева
Има немалко варианти за еднодневни екскурзии в областта, сред природата и в града    ©  Надежда Чипева

Независимо дали търсите образователно преживяване или пък активен поход за алтернатива на уикендите, прекарани в столицата, Софийска област разполага с множество варианти, от които да се възползвате в почивните дни. На по-малко от час и половина път от София, независимо в коя посока поемете, ще намерите с какво да запълните деня си.

На север: По стъпките на Вазов

Ако търсите място за активна разходка в близост до София, набележете си Вазовата екопътека в Гара Бов, на около 20 минути след Своге. Кръстена е на най-известния български писател, който се е разхождал тук и от живописното Искърско дефиле се е вдъхновил да напише редица разкази. Твърди се, че точно там Вазов замалко не е бил арестуван, докато съзерцавал местността около водопада Скакля, защото го заподозрели в иманярство. Пътеката е стръмна, отнема около час и половина в една посока и завършва с изкачване до водопада и гледка към цялото дефиле.

Добра алтернатива е разходка до Лакатнишките скали, няколко километра на север от Гара Бов, където пътеката започва от шосето до карстов извор Житолюб в Искърското дефиле. Наблизо е и пещера Темната дупка, както и култовото за региона крайпътно заведение "Пещерата", а в село Гара Лакатник се намира и новата винарна на фирмата за малиново вино "Трастена", която отскоро произвежда и ябълково вино.

На изток: Селото с културния календар

Ако има място извън столицата, където всеки уикенд нещо се случва, това със сигурност е село Чавдар със своя прочут културен календар. На сайта на общината всеки месец се публикува списък със събития, като почти всеки уикенд е запълнен с такива - от Великденски работилници и Празник на плодородието до Нощ на литературата и състезания по шах. А докато сте в центъра, може да посетите и наскоро отворения фолклорен център, който включва интерактивни игри, възстановки и дигитални изображения (входът е 4 лв. на човек).

На няма и 2 км от селото се намира археологическият парк "Тополница", който включва възстановка на неолитно селище и музей. В него може да се види как са изглеждали жилищата на неолитните хора преди 6 - 8 хиляди години. Музеят разказва историята на седемте културни пласта във възстановка на селищна могила. Част от къщите в селището може и да се наемат за нощувки. До него се стига по добре поддържан път, завършващ с голям паркинг, на който има зарядни станции за е-автомобили. Комплексът включва и заведение за хранене, заслон с барбекю, малка сцена на открито, въжен парк със спортни атракции и стена за катерене (вход на човек: 2 лв.).

В непосредствена близост до селището се намира параклисът "Света Петка", издигнат на хълм, от който се вижда цялата местност. По черен път от там се стига до водопад Казаните, който е обособен с табели за посоките и оставащото разстояние до водопада. Освен пеша до там може да се стигне и с организиран транспорт, който тръгва от археологическия парк, билетите за който се купуват от касата на парка.

На юг: Балнеолечение и разходка назад във времето

Село Белчин е подходящо както за еднодневен престой, така и за по-дълга ваканция заради изобилието от СПА хотели, в които басейните се захранват с вода от местните минерални извори. При кратка разходка за един ден вариантите да се възползвате от минералните извори са или частните плажни комплекси, които обаче работят само в летния сезон, или местните минерални бани, за съжаление в окаяно състояние, но пък срещу символична цена от 5 лв.

Край селото е изграден културно-историческият комплекс Цари Мали град, на мястото на който се е простирала едноименната римска крепост и укрепено селище, известно още като Малкия Цариград. До хълма се стига по 20-минутна полегата екопътека, която започва вляво от музея в Белчин. Друг начин е лифт-асансьорът, с който се стига за по-малко от 5 минути, за който обаче често има големи опашки от туристи. Може да се купи билет, който включва вход както за крепостта, така и за етнографския музей обратно в селото, цената на който е 6 лв. за възрастни.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар