Трябва ли да работите (по малко) по време на почивката си

Пандемията промени начина на труд на хората. Може да доведе и до промяна в начина, по който те не работят

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американските офис служители, които са леко завистливи, трябва да избягват да изпращат имейли на колегите си в Европа този месец. Неизбежният автоматичен отговор "Опитайте отново през септември" едва ли ще подобри настроението на тези, които прекарват по-голямата част от лятото си в бачкане. Може би едничката утеха е знанието, че почивките не са това, което бяха. Напоследък рядко се среща служител, който изцяло да загърбва работата си. Доста хора поне ще прелистят крадешком имейлите, докато са на плажа. Всеки от време на време кръшка от работа. Сега много работници кръшкат и от отпуската си.

Навремето офисният живот беше двоичен. Да установиш дали Боб от счетоводството е в годишен отпуск беше толкова просто, колкото да провериш дали е на бюрото си. Тогава телефоните BlackBerry - символ на статута на изпълнителен директор в началото на века, бяха предоставяни на тези, които имплицитно се съгласяваха да ги използват извън работно време.

Сега всеки има смартфон, който го свързва към входящата му поща, а наличието на пандемията означава, че Боб вероятно не е посещавал корпоративната централа от няколко месеца или повече. Дали той е на почивка или не, веднага ще стане ясно може би само на него, на прекия му мениджър и на бъгавата компютърна система за човешки ресурси, регистрираща почивните му дни.

Едно наум

Шефовете внимават да не изискват от подчинените си да правят каквото и да било, докато са в полагаем отпуск. В Европа политиците говорят за "право на прекъсване на връзката", което позволява на служителите да оставят ежедневните си работни места по време на празниците (както и вечерите и уикендите). Но правото не е задължение. И някои хора биха разпознали мъничкото работа като отдих от свободното им време. Общуването дори и с най-сприхавите колеги може да бъде по-спокойно, отколкото със собствените ни деца.

Някои работници намират начини да изтрият служебното имейл приложение от телефоните си. И съществуват аргументи за това твърдо да разграничаваме почивката от работата. Времето далеч от работа служи за изчистване на ума. Много работни места сега изискват известна доза вдъхновение. Отдалечеността от офиса помага, още повече ако говорим за действителна почивка, допълнена с промяна на пейзажа далеч от дома. Очаква се френските работници, много от които отговарят на стереотипа за почивка през август, да са пълни с идеи през септември.

Всеки от време на време кръшка от работа. Сега много работници кръшкат и от отпуската си.

Прекъсването на всички връзки с ежедневните задачи може да бъде полезно и за работодателите. Освежените работници са по-малко предразположени към прегаряне. Известно е, че измамниците в компаниите не са склонни да си взимат отпуски, за да не би колегите, които ги покриват, да разкрият пакостите им. След като през 2008 г. Жером Кервиел, френски търговец, избягващ почивките, проби дупка от 5 млрд. евро в баланса на френската банка Société Générale, регулаторите настояха някои банкери да бъдат принудени да отсъстват за две последователни седмици, за да се затруднят бъдещи измами. Дори никой да не злоупотребява, прилагането на по-пълно прекъсване на работата позволява задачите да се предават на някой друг в организацията. Това изгражда устойчивост.

Къде е балансът

Къде е правилният баланс? Никой не предлага да работите по време на отпуск със същото темпо, както в (домашния) офис. Но повечето хора ще заключат, че ако няколко минути, прекарани в отговор на имейли, могат да спестят часове работа на заседнал в офиса колега, ще изглежда смешно да не го направят. Ако не друго, като държите дори далечен поглед върху нещата, връщането към работата - независимо дали след седмица почивка или дори месец - може да изглежда по-малко обезсърчително. Кой би искал да се занимава с хиляди непрочетени имейли след завръщането си в офиса?

Много професионалисти пък харесват това, с което се препитават, дори когато не са задължени да го правят. Поддържането на свободна връзка с работата по време на отпуска може да насърчи хората да ползват пълноценно правото си на почивка: в Америка повече от половината работници съобщават, че не са се възползвали от своите почивни дни дори преди пандемията да разклати трудовия им живот.

Интригуваща възможност е, че възходът на отдалечената работа може да породи нов вид почивка. Напоследък Бартълби вижда някои екзотични фонове при Zoom срещите с европейските си контакти. Някои хора "работят от вкъщи" от места, които доста приличат на швейцарски ваканционни дестинации. Един изпълнителен директор призна, че след като е офейкал на гръцки остров за няколко седмици в миналото, сега прекарва по-голямата част от лятото там. Той работи с една идея по-малко през седмицата, но влага по няколко часа на ден през времето, в което трябва да бъде в почивка.

По този начин двоичният характер на почивките - или работите, или не работите, може да се превърне в поредната жертва на ковид-19. Много се мисли за това как пандемията е променила начина на работа на хората. В крайна сметка тя може да промени начина, по който хората не работят.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар