🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Криптоживотът на една жаба

Как анимираният персонаж Pepe the Frog се превърна във форумно явление, в NFT феномен, а сега и в миймкойн инвестиционен бум

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В свят, завладян от нови миймове и инфлуенсърски послания, в който трендовете се променят в рамките на часове, една жаба на име PEPE остава константа и оказва културно влияние на милиони хора от 2005 г. насам. Тя е създадена от илюстратора Мат Фюри за герой от комикса му Boys Club и започва да придобива сериозна популярност по форуми като Myspace, Gaia Online и 4chan. Oт оригиналния герой се създават нови миймове, всеки с отделна история и начини за употреба в различни ситуации, вариращи от тънка ирония до язвителен сарказъм. Именно част от тези Sad Frog, Smug Frog, Angry Pepe, Feels Frog, PEPECASH, STILLPEPE са използвани и за една първите NFT колекции, изпреваряща времето си, като през септември 2016 г. е запечатана на блок 428919 на Биткойн.

През последните няколко седмици, малко след покачването на цените на биткойн и етериум, станахме свидетели на създаването на множество идентични шиткойни, които заляха неопитните потребители с обещанието и надеждата да направят бързи и лесни пари. $PEPE $WOJAK $TURBO $BOB $LADYS и последваха стотици други. Именно един от тези койни успя да направи повeчето заглавия и някои от ранните си "инвеститори" милионери в рамките на една нощ - $PEPE. Преднината в старта и утвърждаването му като основен претендент в този миймкойн цикъл доведе и до нарастването на пазарната му капитализация до абсурдни нива. Сега, когато нещата се поуспокоиха и част от спекулаторите осъзнават, че от техните вложения ще се черпи някой друг, е перфектното време да се направи обзор на случилото се.

Хроника на едно надуване

За успеха на един миймкойн, както при повечето криптопроекти, са важни не само маркетингът и лицата, които ще го рекламират, но и историите, които ще "бъдат създадени", и трудността за покупка. За $PEPE сложната част е направена, всеки вече разпознава "продукта", остава да се намери подходящият тласък под формата на начална ликвидност и прилична токеномика, която да не отблъсква, тоест поне да е конкурентна на тези на най-големите миймкойни в този момент $DOGE $SHIB $FLOKI. Създава се и нов наратив - стига вече кучешки миймкойни, време е за нещо ново...

Оставаме настрани колко е морално да се използват известни имена с цел привличане и реклама, но официалният twitter на миймкойна Pepe - @pepecoineth, e създаден на 4 април и до днес е събрал над 275 хиляди последователи. Според данни от coingecko $PEPE има в над 100 хил. портфейла. Но как е постигнато всичко това, нима всички са на печалба и няма заблудени комарджии, които са се опитали да изтъркат поредния билет за светкавично криптобогатство? В twitter, попитан дали по някакъв начин участва в създаването на $PEPE, Мат Фюри отрича и коментира, че е по-скоро Dogecoin maxi.

Всичко е строго организирано и на етапи. От постването на определени миймове в определени часове до организирането на медийно присъствие, един тип "fake it till you make it" и проектът заживява свой живот. Това, което привлича потребители, разбира се, са печалбите, а това, което не се съобщава, е, че когато вие чуете за тях, най-вероятно вече е твърде късно да ги реализирате. Съмнявам се нечия мечта да бъде да стане "exit-liquidity" на любимите си инфлуенсъри и хора, на които се доверява, но в този миймкойн цикъл станахме свидетели, че в web3 още няма приятели и можете да се доверявате единствено на себе си, собствения си опит и преценка.

В момента, в който сайтове като coingecko и coinmarketcap официално листнаха Pepe, токенът имаше около 12 хил. холдъра. Токеномиката, както и късметът, обича смелите, затова и на предоставените от тези сайтове чартове не могат да се видят реалните над 100x кендъли за първите престрашили се да вкарат пари в токена (преди да бъдат листнати където и да било). Въпреки това, ако от листването си на coingecko токенът е със стойност P(6.5E-8) и обем на търговия от малко над 5 мил. долара, то във връхната си точка, 17 дни по-късно, стойността му е 65P(4.20E-6), обемът на търговия - над 1.2 млрд. долара, а пазарната капитализация на PEPE - почти 2 млрд. долара. От този връх цената пада двойно, а сега се търгува за малко над 29P(1.73E-6).

Манипулацията на подобни шиткойни и използването им за pump&dump е изключително леснa и обичайна практика, макар и в значително по-скромни размери. Таксите на блокчейна на Eth се покачиха значително, а с покачването на транзакционните разходи Eth стана по-дефлационен, а NFT пазарът като цяло заглъхна и вниманието се насочи към миймкойните. Трябва да се отбележи и кой има интерес подобни койни да преуспяват освен техните холдъри. Точно така, това са борсите. Те печелят от транзакции и се избиват коя ще листне най-търгувания койн възможно най-бързо, за да улесни и тези, които не са от първите, не знаят как да използват децентрализирана борса и свой собствен портфейл, но пък са чули новините и са готови да забогатяват. След всяко листване на по-голяма борса цената на $PEPE скачаше, като всички чакаха кога ще бъде листнат на Binance.

Тук лесно може да се забележи модел на функциониране, отнасящ се до листването на токени на най-голямата борса в света. В 9 от 10 случая, когато нов токен бъде обявен за листване на платформата, цената му осезаемо скача поради прилива на нови холдъри, но и на спекуланти, които "яздят вълната". Когато обемите започнат да намаляват, се образуват и първите червени кендъли - често първата показана слабост от даден проект. В случая с PEPE токенът винаги е светел в зелено и цената му се е покачвала заради възможностите за разрастване - "ще стане като $SHIB и $DOGE, когато се появи на Binance". Когато това се случи на 5 май, нямаше следващо ниво, което да се преследва, а напротив - тест какво стои зад $PEPE.

Матт Фюри и неговите NFT колекции

Историята на Pepe като измислен персонаж включва няколко протеста, присвояващи го крайнодесни, огромно политическо влияние, съдебни процеси и дори собствената му смърт, инсценирана от създателя му с цел да се спре използването му за пропаганди цели. Въпреки всичко в следващия комикс Pepe отново се появява, а Мат Фюри създава 2 успешни NFT колекции. В първата 1000 дигитални произведения биват продадени за 0.69 eth всяко, а цената на вторичния пазар е над 3x.

Не можем да не забележим приликите с NFT героите близо 20 години по-късно

Все още няма коментари
Нов коментар