Новото решение Shibarium изстреля цената на Shiba Inu с близо 20% за дни

Развитието на екосистемата на криптовалутата й позволява да се развива и задържа сред най-големите криптовалути по пазарна капитализация

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Екипът на Shiba Inu успя успешно да представи дългоoчаваното решение за скалируемост (своя layer2) - Shibarium, което беше причина за значително повишаване на цената.
  • Според данни от фирмата за криптоанализ Glassnode, Shiba Inu е най-използваната криптовалута сред новите инвеститори през последните месеци.
  • В момента криптовалутата е на 15-о място в класацията според данни от Coingecko.

Shiba Inu е криптовалута, създадена през август 2020 г. на блокчейна на Ethereum. Кръстена е на едноименната порода кучета, която е представена и чрез нейното лого върху монетата. Shiba Inu привлече значително внимание в криптообщността и припомни за себе си с експлозивния си ръст на цената, над 17% за последните 7 дни, като имаше и период, в който печалбата беше 22%. Монетата достигна историческия си връх от над 0.000069 долара през май 2021 г., което я направи една от 10-те най-големи криптовалути по пазарна капитализация.

В момента е на 15-о място в класацията според данни от Coingecko. Една от основните характеристики на Shiba Inu е възможността за използване на решение за мащабиранe (layer 2), наречено Shibarium, който беше пуснат едва миналата седмица. Тази технология позволява по-бързи и по-евтини транзакции в мрежата Shiba Inu, което е особено важно за криптовалута, която цели да се използва за ежедневни транзакции и да увеличи потребителите си.

Shibarium като layer 2 използва техника, наречена "оптимистични събирания", за да увеличи броя на транзакциите, които могат да бъдат обработени в мрежата Shiba Inu. Това се постига чрез "събиране" на множество транзакции в една, която след това се записва в блокчейна на Ethereum. Това позволява по-бързи и по-евтини транзакции, както и по-ниски такси за потребителите, разбира се, на цената на известен риск. Това е нещо като отделен блокчейн на гърба на друг.

Друго предимство на Shibarium е, че позволява създаването на децентрализирани приложения (dApps) в мрежата на Shiba Inu. Това отваря широка гама от възможности за криптовалутата, тъй като dApps могат да се използват за различни цели като игри, кредитиране, борси и т.н.

Shiba Inu имаше интересна ценова история от пускането й на пазара през август 2020 г. Монетата започва бавно, но стабилно увеличение на стойността си до началото на 2021 г. Това увеличение на цената до голяма степен се дължи на тенденцията на "миймкойни", при която потребителите на социалните мрежи и инфлуенсъри вдигат цената на монетата, предизвиквайки още покупки сред инвеститорите на дребно, което поражда и верижен ефект. След като достигна най-високата си цена за всички времена, стойността на Shiba Inu спадна значително, но оттогава остава относително стабилна, варирайки около 0.00002 долара.

Цялостната екосистема около Shiba Inu токена

В допълнение към използването си като цифрова валута Shiba Inu също си създава име в сферата на незаменимите токени (NFT). Проектът има колекция от NFT, наречена Shiboshis. Всъщност екипът зад Shiba Inu създава цяла екосистема от токени: Bone, Leash и Treat, всеки от които има различна цел в рамките на екосистемата. Много опитни трейдъри и наблюдатели на пазара предупреждават, че множеството създадени токени могат да имат за цел просто да пренасочат част от парите на инвеститорите към нови токени, управлявани от нови хора, тъй като остава неясно кой е създал SHIB и кои са дивелъпърите в момента.

Bone е основният токен в екосистемата Shiba Inu. Използва се за улесняване на транзакции в мрежата и може да се използва за плащане на стоки и услуги - служи за газ на транзакциите. В момента Bone е под светлината на прожекторите и набира популярност и внимание от пазара, защото първата фаза на Shibarium започна едва преди няколко седмици. Bone има пазарна капитализация над 333 млн. долара, което го нарежда на 111-о място по пазарна капитализация. От Нова година досега стойността на Bone e нараствала от 0.87 долара до 1.47 долара.

Това е значително увеличение на пазарната му капитализация от стартирането му, когато е едва около 10 млн. долара, макар че и токените в обращение са значително по-малко. Този растеж може да се отдаде на нарастващия интерес и възприемането на екосистемата Shiba Inu, както и на спекулациите за листването му по различни криптоборси.

SHIB VS DOGE

Shiba Inu често се сравнява с Dogecoin, друга криптовалута, която започна като шега, но оттогава спечели значително внимание и приемане. Не и без подкрепата на Илън Мъск, който я лансираше с повод и без повод. Разбира се, има някои ключови разлики. Dogecoin се основава на блокчейна Litecoin, докато Shiba Inu е базирана на Ethereum. Това означава, че Shiba Inu има достъп до пълния набор от възможности за интелигентни договори, предлагани от мрежата Ethereum, докато Dogecoin за момента остава по-ограничен в това отношение.

Според данни от фирмата за криптоанализ Glassnode, Shiba Inu е най-използваната криптовалута сред новите инвеститори през последните месеци. Това вероятно се дължи на комбинация от фактори, включително ниската цена, която лесно би могла да заблуди с голям потенциал за растеж, въпреки че пазарната капитализация вече е огромна. Освен това нарастващото масово приемане на криптовалутите, както и нарастващият интерес към децентрализирано финансиране (DeFi) и NFT вероятно са изиграли роля за привличането на най-много нови инвеститори към Shiba Inu.

Важно е да се отбележи, че цената на Shiba Inu, както при всяка криптовалута, е силно спекулативна и нестабилна. Стойността на монетата може да се колебае значително и миналите представяния не са показателни за нейното бъдеще. Затова инвеститорите трябва да бъдат изключително внимателни и да направят свое собствено задълбочено проучване, преди да инвестират в която и да е криптовалута, особено в миймкойн като Shiba Inu.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sirhamiltonf1 avatar :-P
    hamiltonf
    • + 2

    "Изстреля се"!? Направо, не отиде ли до Марс!? Ами тя, по едно време беше 8880, без нулите, а сега си е 1200!? На това кво ми викате, лаладжиите!?

    Нередност?
Нов коментар