Цената на златото постига рекорд след рекорд

Металът приближава 2400 долара, а някои прогнози не изключват той да достигне и 3000 долара за унция през тази година

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Март се оказа най-добрият месец за златото от три години насам
  • Очакванията за понижаване на лихвите оказват благоприятно влияние върху метала
  • Централните банки от развиващия се свят, сред които Индия и Китай, продължават да купуват в тонове

"Лъскав жълт метал, който се ползва предимно за ръкавели и гривни". Така Джейсън Цвайг, финансов журналист и писател, описва златото в книгата от 2015 г. "Финансов речник на дявола". От началото на март лъскавият жълт метал бележи ръст от 16%. През последните шест седмици отбеляза нов рекорд 11 пъти - a само тази седмица отбеляза няколко последователни, за да достигне 2356 долара за унция.

Според Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана", това, което привлича инвеститорите към благородния метал, е комбинацията от фактори като доброто представяне на суровините, подобряващите се перспективи пред глобалната икономика и очакванията за намаляване на лихвите в САЩ.

"Зад поскъпването на златото стои и увеличението на позициите на хедж-фондове, които бяха паднали до изключително ниски нива. Сезонността също има отражение върху търсенето на злато, към което трябва да добавим и покупките на централни банки", обяснява Цачев пред "Капитал".

След като през последните три години благородният метал се търгува в границите между 1700 и 2000 долара, от началото на 2024 г. то поскъпна с над 15%. "Този ръст се случи, въпреки че доларът остана на същите нива за периода, а традиционно златото поскъпва при обезценка на щатската валута", посочва пред "Капитал" Даниел Дончев, изпълнителен директор на "Експат". "Инфлацията за периода намалява, а реалната доходност на облигациите остава висока. Това до голяма степен противоречи на историческите зависимости и движещи сили на движението на цената на златото", допълва Дончев.

Основно за бижута

Както всяка пазарна стока цената на златото се определя от търсене и предлагане. Според данни на World Gold Council, международна организация, общо в исторически план са добити 212 хил. тона злато. Близо половината злато е претопено в бижута под някаква форма: пръстени, огърлици, гривни и прочие. Една пета е инвестиционно злато под формата на монети и кюлчета. Познатите резерви са още 59 хил. тона.

Да започнем от бижутата. Най-големите купувачи са домакинствата от развиващия се свят - Индия и Китай. Силното търсене на злато на дребно може да повиши цената на метала. Според анализатори на американската банка Goldman Sachs "ефектът на богатството" от нарастващите доходи на развиващите се пазари стимулира потребителското търсене, особено в промишлеността на бижутата.

"Бързо нарастващата кохорта от "заможни" потребители в Индия ще стимулира растежа на потреблението на бижута", пишат анализатори на банката през февруари. Институцията прогнозира средна класа от над 100 млн. индийци с доходи от над 10 хил. долара годишно до 2027 г. "Освен това търсенето на злато е подкрепено от липсата на алтернативни инвестиции в някои страни, които претърпяха големи промени в политиките (Турция, Китай) през последните няколко години", допълват от Goldman Sachs. Китай забрани търговията с криптовалути през 2021 г.

Последните поскъпвания на златото обаче може да са навредили на търсенето на бижута именно на развиващите се пазари. "Изглежда, че бижутерите и потребителите очакват корекция на цената, преди да добавят към запасите си или да купят бижута", пише през март за WGC Кавита Чако, пазарен стратег.

За застраховка

"Основната причина за поскъпването е засилената покупка на ценния метал от централните банки" обръща внимание Даниел Дончев. "Те се превърнаха в доминиращата сила, поддържаща високото търсене на злато. Глобалните златни резерви през последните години рязко нараснаха - тенденция, която се води от няколко големи развиващи се страни включително Китай, Индия, Сингапур, Бразилия, Турция и други", допълва експертът.

Данни на WGC показват, че през февруари централните банки глобално са закупили 19 тона злато. Това е деветият месец поред, в който държавните институции увеличават златните си резерви. За последните две години централните банки придобиха над 2160 тона злато - 1030 през 2023 г. и исторически рекорд от 1135 тона през 2022 г. "Диверсификацията на резервите и геополитическите опасения принуждават централните банки да увеличат разпределението си към сигурни активи", пише през март Ева Мантей, стратег по суровините в ING. Между 2016 и 2019 г. банките закупуват 509 т.

"Събитията от 2022 г., когато активите на централната банка на Русия във валути на Г-7 бяха замразени, изплашиха много централни банки. Разпадането на геополитическия съюз на Г-7 има голяма цена и за да смекчат риска, централните банки натрупват псевдовалутата, която никоя друга централна банка не контролира - златото", обяснява Нитеш Шах, анализатор на Wisdom Tree, инвестиционна компания.

Основните купувачи продължават да бъдат банките от развиващите се пазари: Индия и Китай. Китайската народна банка е най-големият купувач през февруари, като златните резерви на институцията се увеличават постоянно през последната година и половина. Въпреки това делът на златото от общите резерви на Китай остава около 4%. На Индия делът е около 7%. В сравнение с нивата за развитите икономики са 66% за Германия и САЩ, 63% за Италия и 58% за Франция.

Според анализаторите на Goldman Sachs ръстът на покупките от страна на Китайската народна банка се дължи на обръщането на резервите от долари в злато. "Очакваме покупките от централните банка да продължат на фона на диверсификацията на резервите от развиващите се страни и повишеното геополитическо напрежение", пишат анализаторите на американската банка. Сред другите купувачи на злато през февруари попадат банките на Казахстан, Индия, Турция, Чехия и Катар.

"Общата стойност на добитото злато възлиза на 13 трлн. долара, от които около 2.8 трлн. долара се държат от институционални и ритейл инвеститори. Ако централните банки, разгледани по-горе, увеличат дела на притежаваното от тях злато от 5% на 10%, това би означавало нарастване на търсенето на пазара на злато с 283 млрд. долара, или около 10% от общия обем на търгуемите запаси. Този пример илюстрира, че пазарът на злато трудно ще поеме устойчив темп на покупки от централните банки, освен ако цените не се повишат значително", пресмята Даниел Дончев ot "Експат капитал". "Това е причината да очакваме поскъпването на златото да продължи", допълва той.

Какво се очаква

"Златото създаде база за силно покачване на цената си за години напред. Намираме се в нов етап на циклично поскъпване на суровините, което вероятно ще покачи благородните метали на много високи нива", смята Цветослав Цачев.

Според допитване на London Bullion Market Association най-високата прогноза на анализаторите за цената на златото през 2024 г. е 2407 долара, а най-ниската 1781 долара. Според Аакаш Доши, анализатор на Citigroup, цената може дори да се изстреля до 3000 долара за унция, ако покупките на централните банки се ускорят. "Ако (покупките на централните банки) отново се удвоят бързо до 2000 тона, смятаме, че това всъщност би било много оптимистично за златото", казва анализаторът пред CNBC.

Цената на златото не се е понижавала под 2000 долара дотук през годината. Ръстът от началото на 2024 г. вече е почти двойно над средната годишна доходност от 8% за последните пет десетилетия. "Почти никой инвестиционен консултант не препоръчваше разпределение на инвестиции в злато през 1999 г., когато благородният метал е губил пари в продължение на две десетилетия. До 2011 г., когато златото се утрои спрямо предходните пет години, мнозина вложиха поне 10% от активите на клиентите си в него - точно преди да се срине" напомня още Джейсън Цвайг.

Как може да се печели от злато

Най-логичният начин за инвестиране в злато е закупуването на златни монети или кюлчета. В България физическо злато се продава от търговци като Tavex, iGold, ОББ, ПИБ и други. По закон то се търгува без ДДС, но продажната цена може да бъде с премия, което да понижи потенциалната доходност. Притежанието на реално злато също така може да е свързано с разходи за съхранение и/или рискове (то да бъде откраднато), ако не бъде съхранявано правилно.

Друг вариант е закупуването на ценни книжа, които са свързани със златото. Най-популярният метод е търговия с договори за разлика върху фючърсните договори на благородния метал. Подобна търговия се предлага от онлайн брокери като Trading212 и Plus500, но е изключително рисков, тъй като включва търговия с леверидж на маржин. Не се препоръчва за непрофесионални инвеститори. Инвестиция в борсов фонд е също добър вариант - дори има и български такъв който може да се купи през БФБ - Expat Gold. За първото тримесечие той е направил доходност от 9.5%, като тук не е включено ускореното поскъпване през април.

Този метод набира популярност поради сравнително ниските такси (между 0.25% и 0.4% за управление годишно). Опция е инвестиция в минни компании, които добиват злато. Цената на акциите на минните компаниите често корелира с движения в цената на златото. Подобни инвестиции са възможни чрез брокери за инвестиции с реално притежание на акции като Revolut.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар