🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Анализ | Европейските съюзници на Украйна са разорени, малки или нерешителни

Германия е голяма, богата и има възможност да похарчи доста, но е в лагера на колебаещите се

Украйна вероятно би предпочела един голям, макар и несъвършен съюзник, вместо много по-малки съюзници, които са ограничени по свои различни причини.
Украйна вероятно би предпочела един голям, макар и несъвършен съюзник, вместо много по-малки съюзници, които са ограничени по свои различни причини.
Украйна вероятно би предпочела един голям, макар и несъвършен съюзник, вместо много по-малки съюзници, които са ограничени по свои различни причини.    ©  Reuters
Украйна вероятно би предпочела един голям, макар и несъвършен съюзник, вместо много по-малки съюзници, които са ограничени по свои различни причини.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Според саркастичното определение перфектният европеец трябва да шофира като французин, да готви като нидерландец, да бъде организиран като грък и да има чувство за хумор като германец. Вариант на тази шега може да преследва онези, които се опитват да опишат перфектния съюзник за Украйна, който да й помогне да отблъсне руската агресия. Представете си държава с размерите на Латвия, с бюджетни проблеми като италианските, с готовност за действие като обичащите Кремъл унгарци и с оръжейната индустрия на неутралната Ирландия. Това е близо до реалността в Европа днес. Украйна се нуждае от съюзници, които харчат много за военни цели и застават решително на нейна страна. Но ситуацията е такава, че държавите са или прекалено малки, за да са от значение; или прекалено разорени, за да помогнат; или прекалено нерешителни, за да използват силата си - а е възможно и да са трите наведнъж.

Лидерството липсва. Европа говори за непрестанна поддръжка, но не дава много. Това, което се превърна в блокаж на бойното поле, изглежда, че е от полза за Русия, чиято икономика се оказа устойчива на западните санкции. Подкрепата от Европа и САЩ помогна на Украйна и нейните войници. Но сега липсата на снаряди, които Европа каза, че ще достави, но не изпълнява обещанието си, означава, че удържането на фронтовата линия е належащата цел за Киев, а не контраатакуването. Още по-лошо - ако Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ през ноември, Европа може да бъде оставена със задачата да отблъсква Москва сама.

На теория европейците трябва да могат да доставят повече от достатъчна подкрепа на Украйна. Трийсетте европейски страни, които са част от НАТО, разполагат общо с втория по големина военен бюджет в света (изпреварван само от американския), който далеч надминава руския. Тяхната обща икономика е по-голяма от тази на САЩ. И на континента желанието Киев да победи е силно. А осъзнаването, че Владимир Путин е малко вероятно да се задоволи с нападението само на един свой съсед, е тревожно.

Проблемът е, че характеристиките, необходими на един добър съюзник, са неравномерно разпределени. Най-големите поддръжници на Украйна са най-малките страни в блока - балтийските държави. Ако вземем например Естония, която е сред тези, които харчат най-много за отбрана в ЕС като дял от БВП, нейните здрави публични финанси означават, че тя може да държи на думата си. Страната осигурява най-голямата двустранна помощ за Украйна на глава от населението спрямо останалите европейски членки. Но трябва да се има предвид, че населението й е едва 1.4 млн. души. Парите, идващи от Естония, биха финансирали достатъчно снаряди за Украйна, които биха отговорили на два дена обстрел от Русия. Една членка на ЕС - Чехия, впечатли със своята готовност. През последните седмици тя успя да осигури толкова снаряди за Киев, които биха отговорили на три месеца руски обстрел.

Най-големите поддръжници на Украйна са най-малките страни в блока - балтийските държави.

Някои държави са по-големи, но им липсват естонските здрави публични финанси. Италия, Испания и Франция са сред най-големите страни в ЕС, но имат малка финансова възможност да инвестират във военен капацитет през последните години. Тяхната подкрепа за Украйна е незадоволителна. Въпреки цялата твърда риторика на Еманюел Макрон количеството военна помощ, което Франция е изпратила на Украйна, остава нищожно. Макар че Париж твърди, че то е съставено предимно от качествено оборудване като гаубици и ракети.

Една европейска страна е голяма, богата и има възможност да похарчи доста. Но Германия спада към лагера на колебаещите се. Канцлерът Олаф Шолц увеличава разходите за отбрана и беше обещал пари и въоръжение за Украйна, но често закъснява. Преди се въздържаше от изпращането на каквито и да било оръжия, после забави изпращането на танкове, а сега е против доставката на ракети Taurus. Някои в неговата партия биха били доволни от един "замразен конфликт" или биха искали да се придържат към "мирна" платформа за изборите догодина.

Ако някои страни са с недостатъчна големина, на други липсват пари или амбиции, защо да не се обединят? Решението от 18 март за увеличаване на средствата по "Европейския механизъм за подкрепа на мира" трябваше да предостави подкрепа 5 млрд. евро на Украйна, но се оказа, че това частично са рециклирани минали обещания. По-добра идея, предложена от Естония и сега подкрепена от Макрон, е ЕС да набере заем от 100 млрд. евро за засилване на отбраната на блока. Това би могло да бъде повторение на пандемичната програма "Следващо поколение ЕС" на стойност 750 млрд. евро.

Тази схема би могла да превърне ЕС в голям, платежоспособен и амбициозен съюзник на Украйна. Но засега се противопоставят по-богатите страни, основно в Северна Европа, които в крайна сметка изплащат повечето пари, взети назаем от ЕС. Скептиците се притесняват, че един голям отбранителен фонд ще стане заложник на познатия вид блокаж, който спира общите проекти в съюза, често с унгарското вето. Може и да са прави. Но Украйна вероятно би предпочела един голям, макар и несъвършен съюзник, вместо много по-малки съюзници, които са ограничени по свои различни причини.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 9
    • + 10

    След Виетнам, Ирак и Афганистан - Америка видимо се оттегля и от порадната си разпалена война - в Украйна.
    Но тъй като стратегическият замисъл е чрез нея да се отслабва и обезкървява Русия, нещо, което е заложено като стратегически лайтмотив още в "шахматната дъска" на Бжежински отпреди 30 г, продължител на делото трябва да е Европа.
    С един куршум - два заека: хем проблемите на Русия ще продължат, хем Европа ще се нулира като икономически конкурент на САЩ и васалитетът й ще е 100%.

    Нередност?
  • 5
    grainis avatar :-|
    Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
    • - 3
    • + 2

    Свалянето на руския летящ радар А-50 с реновирана ракета от съветско време С-200 - каквитов момента Украйна държи на склад с хиляди, бележи нов етап във войната. Случката беше успешен тест и вероятно начало на масова употреба на тези стари, но мощни и с голям обхват на удар ракети както за сваляне на всякакъв вид самолети, но и за мощни удари по наземни цели дълбоко в територията на Русия . Това засега е и единственият вариант на украинците да се борят с руските самолети, доставящи масово гигантските 1,5-тонни управляеми КАБ бомби, които макар и нискоефективни, причиняват най-големите разрушения и жертви на фронтовата линия . Ако проектът успее - а свалянето на А-50 е определен успех, в комбинация с очакваните първи партиди на 800-те хиляди снаряда - плюс втора партида от още 700,000, организирани от Чехия, зависимостта и нуждата от военна помощ на Украйна от Европа и САЩ рязко ще намалее .

    Нередност?
  • 6
    aly02306991 avatar :-|
    aly02306991
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#5] от "Grainis ltd Hydrogen Bulgaria":

    ФАБ са ниско ефективни??? Именно фаб успяха да променят коренно ситуацията на фронта. Срещу тактиката на укро-англо контингента да се крият в мазета, къщи, блокове, училища и т.н. беше измислен мощен начин за разрушение на укритията-крепости. Легендата за модифицираната c200, с която е свален А50 говори само колко не разбираш материята. Трябва да се четат повече специализирани и военни информационни канали. Само с гледането на бТВ и Нова не може човек да си формира правилна гледна точка, още повече пък и анализи да прави!

    Нередност?
  • 7
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#5] от "Grainis ltd Hydrogen Bulgaria":

    Всички тия ракети ги управлява и организира НАТО, украинците само поемат "отговорността" и умирането.

    Нередност?
Нов коментар