🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доклад | 0.1% растеж за годината: германската икономика се бори

Икономическите и структурните фактори за бавното й развитие се припокриват

Данните за германския износ спадат
Данните за германския износ спадат
Данните за германския износ спадат    ©  Shutterstock
Данните за германския износ спадат    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съвместен доклад за германската икономика на водещи институти - за стопански проучвания в Берлин (DIW), за световната икономика в Кил (IfW), за икономически изследвания в Хале (IWH), Есен (RWI) и Мюнхен (ifo), представен от Deutsche Welle

Група от водещи икономически мозъчни тръстове публикуваха в сряда своята "колективна диагноза" на германската икономика за годината. Озаглавен "Болната германска икономика", докладът ревизира надолу прогнозата за растеж за 2024 г. от 1.2% до почти стагнация - на 0.1% за годината.

"Икономиката на Германия се бори. Продължителната фаза на икономическа слабост е придружена от отслабващи сили на растеж. На практика икономическите и структурните фактори се припокриват в цялостно бавното икономическо развитие", се казва в резюмето на доклада. Той прогнозира, че ситуацията скоро ще започне да се подобрява, но също така предупреждава, че тази динамика няма да бъде "чак толкова впечатляваща". Потребителите и тяхната възстановяваща се покупателна способност - тъй като инфлацията се забавя и заплатите нарастват в много сектори, ще бъдат "най-важното гориво за икономическото възстановяване".

Колебаещ се износ

В доклада се казва, че както в международен, така и във вътрешен план е имало "повече насрещни отколкото попътни ветрове". Данните за германския износ спадат въпреки икономическото възстановяване в международен план след прекъсването на пандемията от ковид и след нахлуването на Русия в Украйна.

Анализаторите обясняват това основно с все още слабото търсене на капиталови и междинни стоки - оборудване като специализирани машини, използвани на свой ред за производство на потребителски стоки. Закупуването на такова оборудване включва високи разходи и често водещи компании избягват подобни инвестиции в по-трудни периоди.

Ценовата конкурентоспособност е пострадала за енергоемките стоки, произведени в Германия, като се има предвид продължаващото, но намаляло напрежение върху цените на електроенергията, както и възлагането на част от производството на външни изпълнители.

Прогнозата е за постепенно подобрение на този фронт, макар и "не преди втората половина на годината". До 2025 г. международната търговия отново ще се превърне в основен двигател на растежа, като тази година акцентът ще бъде повече върху вътрешното потребление, посочват експертите.

Междувременно прогнозираният от мозъчните тръстове растеж за 2025 г. остава почти непроменен - ревизиран на 1.4% от 1.5%. Според тях в относително близко бъдеще се очакват намаления както на лихвените проценти на централната банка, така и на лихвените проценти по краткосрочните заеми. Въпреки че не се очакват големи промени в дългосрочните лихвени проценти като тези по ипотечните кредити, все пак прогнозата е за възстановяване на жилищния пазар предвид регистрирания спад в цените в последно време.

Германското правителство също ревизира икономическите си прогнози надолу преди няколко седмици, предупреждавайки за вероятността от навлизане в техническа рецесия до края на първото тримесечие на 2024 г.

Германският БВП се сви с 0.3% на годишна база през последното тримесечие на 2023 г., като две последователни тримесечия на отрицателен растеж се смятат за техническа рецесия.

Един допълнително допринасящ фактор през последните месеци са зачестилите стачки, засягащи както железопътната мрежа, така и въздушния транспорт в Германия, което може да има отрицателни последици за други сектори, засегнати от отменени самолети и влакове.

Все пак един от по-големите трудови спорове - между националния железопътен оператор Deutsche Bahn и синдиката на машинистите GDL, беше разрешен тази седмица с пробивна сделка след месеци на изострени преговори.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар