🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С (твърде) бавни стъпки напред

Два месеца преди заложения срок все още няма готов проект за новата Програма за развитие на селските райони, макар да има предложения и идеи за част от мерките

Средствата по европрограмата за следващия период се очаква да бъдат в размер от 2,8-2,9 млрд. евро.
Средствата по европрограмата за следващия период се очаква да бъдат в размер от 2,8-2,9 млрд. евро.
Средствата по европрограмата за следващия период се очаква да бъдат в размер от 2,8-2,9 млрд. евро.    ©  Цветелина Белутова
Средствата по европрограмата за следващия период се очаква да бъдат в размер от 2,8-2,9 млрд. евро.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През март, през април, през юни... На няколко пъти тази година земеделското министерство обещаваше да представи проект на бъдещата програма за развитие на селските райони, която трябва да стартира от януари следващата година. Въпреки че работата по нея стартира още през 2011 г., към днешна дата представен проект няма. На практика двете подопечни на агроведомството европрограми  - за селски райони и за рибарство, са единствените оперативни програми за следващия период до 2020 г., които нямат дори първоначални варианти. На този етап има единствено изготвен анализ и предложения за част от мерките в програмата, чийто бюджет се очаква да бъде около 2,8-2,9 млрд. евро. В началото на юни работна група от представители на държавата и неправителствения сектор е трябвало да се събере на поредно заседание, за да ги обсъди. Това обаче така и не е случило, а нова насрочена дата няма.

Закъснение в работата по програмата е натрупано още през мандата на ГЕРБ. Последвалата оставка на правителството на Борисов, краткият срок на управление на служебния кабинет на Марин Райков, трудното конструиране на настоящото правителството на Пламен Орешарски и политическите му неволи в момента пък съдействат за още по-голямото изоставане.

Неофициално организации от сектора коментираха пред "Капитал Daily", че причината за поредното отлагане на обсъжданията са именно кадровите промени, които се правят в момента в агроминистерството. Така за браншовите сдружения изглежда все по-невъзможно изпълнението на предварително заложения график за представяне на окончателната програма в Брюксел, който е септември т.г. Вече има и сериозни опасения, че тя отново ще стартира със закъснение, както се случи и със сега действащата - тя тръгна едва през 2008, а не през 2007 г., както трябваше да бъде. От ведомството на Димитър Греков коментираха, че засега планират да се вместят в срока за изготвянето на проекта, но "актуализиране на индикативния график не е изключено".

<#text>

Наченки на проект

Към момента работата по новата Програма за развитие на селските райони е на етап обсъждане на анализи по различните приоритети. Вече има и предложения за някои от мерките. Според анализ на земеделското министерство, с който "Капитал Daily" разполага, подобно на програмата за изтичащия вече период и в тази за бъдещия се предвижда основните приоритети да бъдат инвестициите в модернизация на стопанства и преработвателни дружества, мерките за околната среда, за горския сектор, както и за обновяване на общините. Ново спрямо сегашната програма е намерението да се стимулират колективни инвестиции, както и внедряването на иновации в реалния сектор.

Подкрепата за стартиращите фирми и за най-дребния бизнес пък би трябвало да се засили, тъй като е планирано те да получават предимство при оценки на проекти, както и да има отделни схеми за подпомагането им. За първи път след години настояване на бизнеса е предвидена и мярка, по която ще се модернизират напоителните съоръжения в страната.

Подпомагане за бизнеса

Основно ядро в бъдещата програма отново ще бъде подпомагането на бизнеса - селското стопанство, горския сектор, преработката и неземеделските инвестиции в селата. Досегашното подпомагане за модернизация на стопанствата и преработката ще се обедини в обща мярка за инвестиции във физически активи. Освен закупуването на техника и оборудване се предвижда да се финансират и създаването на трайни насаждения, инвестициите в покриване на евростандарти и в съхранение на продукция.

Преработвателите ще могат да кандидатстват с проекти за технологии, за нови и качествени продукти, за съхранение и внедряване на системи за управление.

Предвидена е и възможност за инвестиции в процеси, свързани с "къси вериги на доставка". Това е приоритет на ЕС с оглед на постоянните спорове за натиск по веригата производител на суровини - преработвател - търговец, като дори е предвидена възможност да се създаде отделна подпрограма, която да подпомага скъсяването на пътя на продукцията от "полето до трапезата". На този етап обаче българските предложения не предвиждат създаването й.

<#text>

Малките с предимство

Според документа на земеделското министерство за бизнес мерките на програмата ще бъдат заложени и някои предимства. Такива например ще получават фирмите от сектор "Плодове и зеленчуци", животновъдите и биопроизводителите. Приоритетни са още проектите на млади и дребни производители, фирми от региони с по-ниско усвояване на евросредства досега, става ясно още от документите. С предимство се предвижда да се одобряват и проекти за енергийна ефективност, опазване на околната среда и достигането на евроизискванията в различни области.

Подкрепата за фирмите ще бъде 50% от стойността на проекта, като тя може да се увеличи в зависимост от различните условия, но най-много до 90%. Разликата с предходната програма тук е и възможността за колективни инвестиции, създавани от няколко стопанства в общ регион.

Според предложенията в бъдещата програма ще се засили и подкрепата за малкия бизнес. Ще продължи съществуващата възможност младите фермери да могат да получават регламентирана субсидия на няколко транша за изпълнение на проекти. Такава възможност след 2014 г. се предвижда и за малките фирми, които развиват бизнес извън сферата на земеделието, но работят в селски територии. Предвиждат се и схеми за подпомагане на полупазарни стопанства.

Инвестиции в инфраструктура за напояване

И по програма САПАРД, и по Програмата за развитие на селските райони досега можеше да бъде стартирана мярка, която да модернизира напоителната инфраструктура в страната - това така и не бе направено въпреки лошото състояние, в което се намират тези системи. Новата програма обаче  предвижда ресурс и за такива дейности.

На този етап за това финансиране се предлага да кандидатстват общини и евентуално държавната фирма "Напоителни системи". По неофициална информация на "Капитал Daily" обаче бизнесът ще настоява като получатели на тези евросредства да бъдат записани и сдружения за напояване, създавани от самите фермери. Фирмите ще искат още и промени в законодателството, които да улеснят създаването на такива сдружения.

<#text>

Приоритет - иновации

В следващата програма се предвижда и създаване на съвсем нов тип подпомагане, чиято цел е внедряване на иновации в селското стопанство. Проектите ще могат да се подават от обединения, включващи минимум два участника - представител на земеделския бизнес и на науката. Към тях ще могат да се присъединяват още консултантски фирми и представители на неправителствения сектор, обединени в общата цел да внедряват иновативни решения в реалния сектор. За помощта ще могат да кандидатстват и клъстери, работещи в даден регион.

И в следващата програма е предвидено финансиране за обучения и консултантски услуги. Новото тук е, че за евросредства се предвижда да кандидатстват със свои проекти фирмите от консултантския бизнес, а не получателят на услугата, както беше досега. В следващия период ще останат и възможностите за обновяване на селата от общинските администрации, мерките за подпомагане на горския бизнес, екологията, схемите по т.нар. подход ЛИДЕР, стимулиращ проекти на местни инициативни групи в селата.

Представители на земеделския бизнес коментираха пред "Капитал Daily", че са съгласни с общата рамка на програмата в следващия период. Проблемът е обаче, че все още няма много детайли от нея, което ще скъси и силно времето за изпращане на предложения за корекции, като се има предвид, че стартът на следващия програмен период е след половин година.

Според източници на "Капитал Daily" най-вероятно бизнесът ще предложи още в самото начало създаване на финансови инструменти, подобни на настоящите гаранционни фондове, които да подкрепят осигуряването на съфинансирането на проекти.

Има и идеи до земеделското министерство да бъде изпратено предложение да се осигури схема, която да подкрепя проекти за комасация на земи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • + 8

    "Актуализиране на индикативния график" ...леллееее колко елегантно и натруфено! :-)
    Всъщност добър пример как когато трябва реално да се работи с виждане, стратегия и т.н., май нищо не става. По-лесно е да лобираш и кадруваш за зам министерски кресла!

    Нередност?
  • 2
    kitenik avatar :-(
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • - 1
    • + 4

    Пак се ос.аха комунистите :(. То бива некадърност ама тия са шампиони. Съчетано с наглост и злоба.

    Нередност?
Нов коментар