Горива: Във времена на евтин петрол

Малките бензиностанции имат своето място на пазара на горива

През изминалата година търговците на горива имаха възможност да увеличат маржовете си на дребно
През изминалата година търговците на горива имаха възможност да увеличат маржовете си на дребно
През изминалата година търговците на горива имаха възможност да увеличат маржовете си на дребно    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
През изминалата година търговците на горива имаха възможност да увеличат маржовете си на дребно    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

При спад на цените и ръст на приходите основните обяснения са две - или компаниите са продавали повече количества, или са продавали активи, за да оцелеят.

На пазара на горива абсолютните стойности на приходите никога не са били мерило за пазарен успех. Те са пряко свързани с цената на петрола на международните пазари. Тя достигна рекордно ниски нива през изминалата 2014 г. и съвсем логично повечето компании в сектора се разделиха с част от приходите си. Въпреки че големите 20 в петролния бизнес в страната отписаха общо милиард и половина от оборотите си, 2014 г. беше успешна за тях. Те успяха да подобрят един друг доста по-важен показател - своята рентабилност, като при падането на цената търговците имаха възможността да увеличат маржовете си и да станат по-печеливши.

Класацията на най-растящите малки и средни предприятия "Гепард" пък показва, че малките компании на пазара, които управляват една или верига от няколко малки бензиностанции, също имат своето място на пазара въпреки многото изисквания към тях от страна на държавата.

Мрачно първо място

Няколко от компаниите попадат в класацията за втора поредна година. Такава е "Петромар", занимаваща се с бункероване. Акционери в компанията са Димитър Симеонов, Мариян Боновски, Димчо Бобчев. Компанията изпреварва ръста си през 2013 г., когато растеше със 75%, като сега растежът е 79%, или в сравнение с 2012 г. тя е увеличила бизнеса си от 16 млн. лв. на 50 млн. лв. Компанията разполага със собствен кораб и е доставчик на газьол и мазут във всички български пристанища на Черно море, както и на дунавските пристанища - Русе, Свищов и Сомовит.

Отново в класацията е и "Инса газ", която също надминава ръста си от предходната си година, когато приходите й се бяха увеличили с 34% при близо 50% за 2014 г. "Инса газ" е една от компаниите в групата "Инса". Дружеството се занимава с доставка, съхранение и разпределение към дистрибутори и крайни клиенти на втечнени нефтени газове, като притежава база с капацитет 3 хил. куб.м. 

С по-скромен ръст в сравнение с предишната година е "Арена И.Т.". Тя увеличава приходите си с 20%, като за 2013 г. те се бяха увеличили с 78.5% и това я постави на второ място в миналогодишната класация. Създадената през 2011 г. компания през годините е имала различни дейности - търговия с горива и инертни материали, както и строителство. Дружеството е собственост на Иван Тобиев. През 2011 г. името на компанията попадна в публичното пространство след взрив на метанстанцията на компанията на бул. "Пещерско шосе" в Пловдив, като взривът нанесе щети на Центъра за психично здраве - Пловдив. През 2012 г. компанията пак привлече вниманието, но този път с нещо по-положително - закупуването на 20 влекача, задвижвани с метан, като стойността на поръчката на возилата на Iveco (Stralis CNG) бeше 3.2 млн. лв.

Малки, но с позиция

Силно е участието в класацията на малките вериги от по няколко бензиностанции, което е положителен сигнал на фона на многото изисквания от страна на държавата към търговците на горива и отпаданетo на редица от тях от пазара. Такива са "Рила ойл", бензиностанции "Рих", тези на "АМК 2002" в с. Опан, Хасково и Симеоновград или обектът на "Д и Г брадърс" в Търговище, или този на "Тип" във Видин. Компанията "Тера корп" пък представя себе си като дистрибутор на едро с горива на "Лукойл България", като през изминалата година пазарният лидер занижи изискванията си към дистрибуторите и това даде възможност на повече компании да купуват директно от него. Русенската "М-Газ" пък от 2006 г.  се развива в сферата на метанстанциите, като има обекти в Русе, Пловдив, Благоевград. 

В класацията не липсват и компании, чиято основна дейност е малко по-различна от търговията с горива. Компанията под номер 4 в класацията "Райков сервиз" например се занимава с оборудване за газостанции и метанстанции. Фирмата е създадена през 2003 г. Дружеството се управлява и представлява от Румен Райков Пеев и неговия съдружник Евгени Малчев. Румен Пеев натрупва опита си в сферата на горивата, след като през 1992 г. постъпва на работа като техник в "Петрол". Фирмата произвежда бензиноколонки, модулни бензиностанции и газстанции, като извършва ремонт, монтаж и поддръжка на оборудването. Също така предлага на българския пазар промишлени и битови газови инсталации за природен газ и пропан-бутан.

Все още няма коментари
Нов коментар