🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Напоително съмнителни 100 милиона

Държавната фирма "Напоителни системи" обяви най-голямата поръчка за ремонт в историята си

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Държавното "Напоителни системи" обяви най-голямата поръчка за ремонт на хидросъоръжения в историята си
  • При огромна конкуренция за 26 позиции повечето фирми са отстранени, а победителите са само три.
  • Срещу търговете има множество жалби в КЗК, а еврофинансирането не е сигурно.

Компанията на земеделското министерство "Напоителни системи" обяви рекордни в историята си поръчки за обновяване на важни съоръжения за напояване. Но харченето на над 100 млн. лв. за иначе важната дейност не върви по вода.

Първо, еврофинансирането още не е одобрено. И второ, обществената поръчка, започнала с много оферти и силна конкуренция, финишира само с три фаворита с договори и куп обжалвания.

Мегатъргът идва на фона на напоителни скандали в сектора: като се започне от казуса от 2010 г., когато при ликвидацията на бившата агенция по хидромелиорации от балансите ѝ "изчезнаха" много съоръжения и язовири, премине се през това, че държавният монополист бе затънал в дългове, и се стигне до разследванията за длъжностни престъпления на директори на фирмата.

Така се стигна до 2020 г., когато бе обявено, че мярката за инвестиции в напояване в Програмата за развитие на селските райони все пак ще стартира с бюджет около 100 млн. лв., като за 88 млн. лв от тях "Напоителни системи" ще може да кандидатства (със 100% субсидия), а останалите ще бъдат насочени към частни сдружения за напояване.

Набързо, уж след обществено обсъждане, през март земеделското министерство разрешава на дружеството си да прави поръчка, преди официално да е с одобрени проекти. Така през април "Напоителни системи" започва няколко обществени поръчки, най-мащабната от които е за фирми, които да ремонтират напоителната инфраструктура в страната. Търгът е за над 100 млн. лв. без ДДС и е разделен на 26 позиции: реконструкции на магистрални и главни напоителни канали, дюкери, ремонти на помпени станции и други хидросъоръжения на територията на цялата страна (виж картата с разпределението). Паралелно с това са обявени и спомагателни поръчки за строителен надзор, консултантски услуги по европроекти и покупка на техника.

За три фаворита

Поръчката е най-голямата в историята на "Напоителни системи", но е и една от големите като цяло във водния сектор за последните години. Затова логично към нея има и засилен интерес: за 26-те позиции са подадени оферти от 32 кандидата, сред които големи играчи в строителния сектор и регионални компании от различни градове. До класиране се стигна през лятото, като в крайна сметка са допуснати 38 оферти за различни позиции (т.е. по 1-2 за позиция), а други 30 са отстранени по причини, сред които непълни или незапечатани документи или неотговаряне на условията, сочи протоколът.

Голямата конкуренция обаче не е довела до голямо разнообразие от победители. Търговете за ремонт са спечелени едва от три кандидата, всичките от които обединения, а класирането е осъществено по критерии за качество и цена, които имат еднаква тежест в крайната оценка. Според източник на "Капитал", запознат с процедурата, част от големите строителни фирми са отстранявани със спорен мотив гаранционни условия. Тук от "Напоителни системи" са поискали по-дълъг срок, който надхвърля рамките на Наредбата за минималните гаранционни срокове. "Тарикатлък", определи изискването източникът.

Сред победителите е обединението "Универсал строй", в което влизат дружествата "Универсал продукт" (70%) и "Електростроежи" (30%). То печели първите места в общо девет позиции от поръчката за около 33 млн. лв. Водещият участник в обединението е строителна компания, като един от последните й големи проекти е за сграда с жилища и офис от 4 хил. кв.м в софийския район "Слатина", която е собственост на Светослав Жеков. През миналата година дружеството участва като част от консорциум и в ремонт на уличната мрежа на Костинброд за 5 млн. лв. По последни данни компанията от тази година има 10 служители, след като десет години поред е с един или двама назначени. Приходите също са по около 100 хил. лв. годишно и затова е неясно как точно ще изпълни мащабния проект на "Напоителни системи", ако бъде подписан договор с нея. Жеков притежава още "Стийл трейд България" (с бивше име "Бокита метал"), което се занимава с черни и цветни метали, а също и с изграждане и ремонт на обекти от подземната и надземна инфраструктура - водопроводи и газопроводи. В края на 2018 г. "Стийл трейд" е била избрана чрез пряко договаряне от "Топлофикация София" за авариен ремонт на парогенератор срещу почти 200 хил. лева. Любопитен детайл от миналото е, че през 2013 г. дружеството на Жеков се е сдобило чрез търг на борсата с 12 хил. т водопроводни тръби от "ВиК Добрич", които са били част от проекта за водоснабдяване от река Дунав, който обаче така и не се е реализирал. Сделката е за 1.3 млн. лева - по 11 ст. на килограм. "Смятам, че предишните управители на дружеството са постъпили безотговорно, като не са реализирали тази сделка. Това, което правим, е целесъобразно и законосъобразно и в случая няма далавера", каза тогава директорът на местно ВиК Радослав Русев по повод изявленията на представители на БСП и на бившия зам.-министър на регионалното министерство Димчо Михалевски, според когото тръбите се продават на безценица. Вторият партньор - хасковското "Електростроежи", е с мажоритарен собственик Калин Проданов. Дружеството има много спечелени обществени поръчки на държавните "Мини Марица-изток" и Електроенергийния системен оператор, но извън електроенергетиката няма опит.

Сред големите победители в търга е и консорциума "РТ плюс", в който участват дружествата "РТ проджект" и "Кид плюс" и който печели позиции за около 53 млн. лв. Първата фирма е собственост на Радослав Тодоров, като единствените публични факти около нея са участието ѝ в други два консорциума - отново с "Кид плюс" - за изграждане на ВиК мрежи в Сандански и Костинброд. Дружеството е основано през 2018 г. и тогава няма приходи. Към юли тази година фирмата има 25 служители.

Видинската "Кид плюс" има малко повече персонал - 88 души. Тя е собственост на Валентин Кръстев, който до миналата година беше областен председател във Видин на Камарата на строителите. Дружеството има спечелени обществени поръчки за над 29.7 млн. лева през последните години, като основно са на територията на Северозападна България. Именно заради това в различни медийни публикации Кръстев се сочи като близък до ГЕРБ бизнесмен. Той притежава още няколко фирми, сред които "Бонония екопродукт", която е получавала земеделски субсидии, както и агроцентър "Земант" във Видин.

Сред спечелилите в класирането е и още едно обединение - "Про комплект", в което 70% държи "Продимекс", а останалите са на "Гарантстрой комплект". Първата фирма е регистрирана в София и е собственост на Мария и Димитър Димитрови. За 2019 г. дружеството отчита над 7 млн. лв. приходи и около 250 хил. лв. печалба, като основната й дейност е строителство и търговия със спирателна арматура и ВИК части. От регистъра на обществените поръчки е видно, че дружеството е било наемано през годините от министерството на спорта, "Топлофикация София", ТЕЦ "Марица-изток 2" и други държавни структури. Любопитно е, че "Продимекс" е участвала заедно с "Хидрострой" в консорциум "Варна 2019" в търг на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" за ремонт на вълнолома на варненския порт. Сега "Хидрострой" е конкурент и дори обжалва процедурата.

Мажоритарен собственик на "Гарантстрой комплект" пък е Румен Мунин. Фирмата е участвала в редица обществени поръчки, но стана известна през 2009 г. когато прокуратурата разследва дадените от държавата пари за ВиК ремонти в управляваната тогава от ДПС община Руен. Кметът Дурхан Мустафа беше проверяван за проведената обществена поръчка, но резултат нямаше, а през 2017 г. именно той замени Камен Костадинов в редиците на ДПС в парламента. Мустафа се смята за личен приятел на почетния председател на партията Ахмед Доган.

Още от същото

В същия стил се развива и друга поръчка, свързана с въпросните европроекти - за консултантски услуги, която е за около 340 хил. лв. и класирането е на база най-ниска цена. Там при обявени 26 позиции се явяват 16 кандидата с 22 оферти, осем от които са отстранени, защото не отговарят на условията. Но победителите са само три: компаниите "Евростарт 2008", "Ди Ей Би консултинг" и "Ню сайънс". Първите две фирми печелят по 7 позиции от нея, които са и с най-висока стойност в поръчката. "Евростарт 2008" е на Велислава Атанасова, а "Ди Ей Би консултинг" - на Василка Георгиева. В миналото и двете фирми са били собственост на сегашния зам.-кмет по екология на София Десислава Билева. "Ню сайънс" - големият победител при позициите с по-ниска стойност, е еднолична собственост на Фани Генева, която според неофициална информация е била служител на фонд "Земеделие".

Класиранията също са довели и до много жалби в Комисията за защита на конкуренцията. По поръчката за ремонти на практика се оспорва класирането по 20 позиции, а при тази за консултациите - по 11. Има подадени жалби и за класиранията при избора на строителен надзор, като предстои всички те да се гледат, а някои е възможно да стигнат и до съда, каквато е честата практика при обществени поръчки.

Несигурните фондове

Жалбите около търговете са само една от причините, поради които ремонтите могат да се забавят. Дотук "Напоителни системи" няма одобрен нито един европроект, тъй като приемът по тях течеше до август. Държавната фирма е подала 26 предложения по схемата за инвестиции в напояване от програмата за селските райони, които са за общо 115 млн. лв. без ДДС и за които субсидията е 100% от стойността. Сумата обаче надхвърля с близо 26 млн. лв. допустимия бюджет, което очевидно означава, че няма как всички да бъдат изпълнени. А в официални отговори от дружеството съобщиха, че макар и да са в "стабилно финансово състояние", не биха могли да съфинансират инвестициите, предвидени в проектите. За първата половина на тази година държавното дружество отчита 17.2 млн. лв. приходи и загуба над 2 млн. лв., а задълженията към края на миналата година са били 37.78 млн. лв.

"Допълнително финансиране би могло да бъде осигурено единствено чрез пренасочване на средства от Управляващия орган", се казва още в информацията до "Капитал".

Такова пренасочване изглежда малко вероятно на този етап. Договарянето по програмата за селските райони трябва да приключи в края на годината. Това е и срокът, в който трябва да бъдат одобрени проектите за ремонт на напоителна инфраструктура, чието разглеждане започна през август. То не се извършва от фонд "Земеделие", който по принцип разглежда проектите по програмата, а от земеделското министерство, което е неин управляващ орган.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар