Тодор Василев е новият шеф на АПИ

Бившият депутат от ИТН беше свързан с пернишката строителна фирма, която стана известна с "разтопения асфалт" в София

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е допълнена на 31 декември с информация за това, че "ДЛВ" е била наета от "Автомагистрали" за укрепване на свлачища.

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов назначи нов председател на УС на Агенция пътна инфраструктура" (АПИ). Това е бившият депутат от "Има такъв народ" Тодор Василев.

Според официалната му биография, разпространена от ведомството, Василев е магистър по бизнес администрация и бакалавър по финанси от Нов български университет. Бил е зам.-председател на УС на Сдружение за научноизследователска и развойна дейност и директор "Връзки с инвеститорите" в "София Тех Парк" АД.

В съобщението на министерството се казва още, че Василев е заемал длъжността "финансов мениджър в строителна компания" без да се посочва името й.

Мирис на разтопен асфалт

Най-вероятно става въпрос за регистрираната в Перник строителна фирма "ДЛВ" ЕООД, около която имаше скандал през май миналата година. Тогава дружеството ремонтира част от един от основните столични бул. "Дондуков", а асфалтът се разтопи и се наложи да бъде засипван с пясък, за да не бъде разнасян от автомобилите.

Същото се случи и в столичния квартал "Сухата река", където на ул. "Тодорини кукли" десетки автомобили бяха влезли в разтеклия се асфалт, а движението на коли и автобусите на градския транспорт беше спряно. Оказа се, че проблемът се е получил от разтопен битум.

"ДЛВ" са запълвали фуги по пукнатините в асфалтовата настилка през есента на предишната година, но заради "високите температури през май", както беше обяснено от фирмата, той се е разтопил. Интересното е, че човекът обяснил това по телевизията тогава, беше именно Тодор Василев.

Тогава от столичната община заявиха, че фирмата е извършвала ремонтните дейности по договор с общината и щетите ще са за сметка на строителното дружество. А обясненията за некачествения битум бяха свързани с предложения за сгрешена технология при приготвянето му.

"ДЛВ" има договор със столичната община да поддържа пътната настилка за период от юли 2015 г. До юли 2019 г. в три столични района - "Искър", "Слатина", "Кремиковци" на стойност близо 4 млн.лв. Преди това е поддържала същите райони съвместно с благоевградското дружество "Агромах". Договорът на дружеството е подновен през 2019 г. за още четири години за районите "Оборище", "Кремиковци" и "Подуяне".

Според информация на в. "Сега" от ноември, позован на получени по Закона за достъп до обществената информация документи, "ДЛВ" е била наета и от държавната "Автомагистрали" за укрепване на свлачища. Като един от договорите е бил на многократно завишена цена.

Според системата ДАКСИ Тодоров е един от управляващите на консорциума "ДЛВ Инжстрой", който е регистриран на адреса на фирмата "ДЛВ" в Перник. Във визитка си на сайта на парламента в качеството си на депутат от 45-ото Народно събрание, Василев не е посочил мястото си на раждане, както и професията си.

Кръгът "Делта хил"

Собственик на "ДЛВ" ЕООД е пернишкият бизнесмен Станислав Любомиров.

Любомиров е един от собствениците на комплекса "Делта хил" до пернишкото село Кладница и се счита за близък до лидера на ИТН Слави Трифонов. През 2016 г. Трифонов прехвърля на него собствеността на една от фирмите си. Фирмата "ДЛВ" пък е заложен кредитор на дружеството "Делта хил" ООД.

След редовните парламентарни избори през април Тодор Василев влезе в парламента като депутат от Пазарджик. Там той беше поставен на второ място в листата на ИТН. Първоначално Василев беше трети, но след регистрацията на листата в РИК-Пазарджик от ръководството на формацията я пренаредиха като Василев беше изтеглен с едно място напред.

Любопитно е, че в партията на Трифонов имаше още един кандидат за депутат, свързан с "Делта хил" и това беше Антон Адамов. Подобно на Василев и той размести листата на ИТН в последния момент и след като тя беше вече внесена в РИК в 24-ти избирателен район в София. Тогава изненадващо името му беше допълнително включено като беше поставен на трето място в листата. Към оня момент Адамов беше в съвета на директорите на "Хилс инвестмънт", чийто собственик е Станислав Любомиров. Дружеството притежава дял от "Делта хил".

Освен в софийската листа Адамов беше на второ място и в листата в Кюстендил. Това обаче се оказа недостатъчно, за да влезе в парламента и се наложи Николай Радулов, който беше втори в 24-ти район да се откаже от мястото си в парламента, за да влезе Адамов.

Все още няма коментари
Нов коментар