🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Специалната политическа операция срещу еврото

ИТН, БСП и "Възраждане" започнаха едновременна атака срещу влизането на България в еврозоната

Поредната разделителна линия в коалицията отново започна от "Има такъв народ"
Поредната разделителна линия в коалицията отново започна от "Има такъв народ"
Поредната разделителна линия в коалицията отново започна от "Има такъв народ"    ©  Юлия Лазарова
Поредната разделителна линия в коалицията отново започна от "Има такъв народ"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ИТН (и БСП) предлагат да забавим приемането на еврото с неопределено време.
  • Кампания "срещу" валутата вече се води от антиевропейските партии.
  • Евроатлантиците от ДПС се оказаха противници на влизането в еврозоната.

Само няколко дни след като кабинетът прие Националния план за еврото, темата, взета на въоръжение от проруските партии като "Възраждане", се оказа, че разделя и управляващата коалиция.

Въпреки че в споразумението за съставяне на кабинета е записано недвусмислено, че властта ще се стреми България да влезе в еврозоната "възможно най-скоро", две от четирите управляващи формации, изглежда, не смятат така.

Поредната разделителна линия беше започната (вече по традиция) от "Има такъв народ". Предложението накратко може да попречи на България да приеме еврото след година и половина. Дори и да не се стигне до отлагане на датата обаче, "Има такъв народ" трасира пътя за разгръщането на масирана антиевопейска кампания, в която сила да наберат от "Възраждане" до "Български възход" на Стефан Янев.

Какво се случи с плана

За да въведе европейската валута, София трябва да извърви никак не кратък път. Необходимите стъпки са фиксирани в Националния план за въвеждане на еврото. Планът пък се приема само с решение на Министерския съвет и по същество е технически. В него като индикативна дата за влизане на България в еврозоната е посочена 1 януари 2024 г.

В петък миналата седмица стратегическият документ беше приет от правителството, като за него гласуваха министрите, излъчени от квотите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Представителите на другите две партии - ИТН и БСП, гласуваха против.

Преди заседанието на правителството от "Има такъв народ" настояха планът да мине и през Народното събрание. След като това не се случи, а напротив - кабинетът прие документа, в понеделник от партията на Слави Трифонов изненадващо внесоха в парламента проекторешение за това планът да започне да се прилага едва след като Народното събрание приеме "стратегически документ - анализ на ефектите от въвеждането" на еврото.

Кой спъва въвеждането на еврото

Предложението е внесено от шефа на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, както и от Ива Митева и Любомир Каримански, описвани от коалиционните им партньори като "двойката - вечна спънка пред коалицията".

Според предложението на ИТН анализът, който парламентът трябва да приеме (или отхвърли), трябва да се изготви от Министерството на финансите и от БНБ. И да включва обзор на основните политики в еврозоната, икономическата и финансовата политика в България, състоянието на икономиката на страната, ползите, разходите, рисковете и предизвикателствата от присъединяването на София към еврозоната, както и ефектите от въвеждането на еврото в други държави.

И макар че в мотивите към предложението за решение е записано "необходимо е обществото в България да бъде убедено, че приемането на еврото елиминира валутния риск за гражданите, бизнеса и правителството", всъщност инициативата на ИТН създава предпоставки както за умишлено забавяне на процеса, така и за неговото саботиране като цяло.

На практика остава около година, в която институциите, ангажирани с въвеждането на еврото, трябва да свършат предвидените в плана задачи. Включително и промяна на десетки законови и подзаконови нормативни актове. Обвързването на процеса с анализ, който не е ясно кога ще бъде изготвен, означава забавянето му с неопределено време.

Освен това изготвянето на анализ изобщо не означава, че въпросният ще бъде приет.

По устав, ама не съвсем

За да минират пътя пред въвеждането на европейската валута, от ИТН се позоваха на коалиционното споразумение между четирите управляващи партии.

Точно с този документ от партията на Слави Трифонов оправдаха внасянето на проекта за решение, според който Министерството на финансите и БНБ трябва да изготвят анализ на ефектите от въвеждането на валутата. Едва след него може да се пристъпи към реализирано на техническите детайли за въвеждане на валутата.

"Спазваме коалиционното си споразумение. Това, което се случи, беше неговото нарушаване. В него пише, че едва след направен анализ се пристъпва към плана", каза зам. енергийният министър Пламен Данаилов (ИТН) пред "Нова телевизия".

Същото обяснение за внасянето на проекта за решение, с което на практика се спира за неопределен период от време подготовката за въвеждането на еврото, даде и председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН) по време на организирана от него в парламента дискусия с икономически и финансови експерти по темата.

От ИТН уточниха, че при гласуването в МС на националния план седем от министрите са гласували "против" приемането му, а десет са го подкрепили.

Другата партия от управляващото мнозинство, чиито министри не са подкрепили плана, е БСП, които също смятат, че страната ни няма да е готова за приемането на еврото през януари 2024 г.

В коалиционното споразумение, на което от ИТН се позовават, обаче никъде не е поставено условие, че анализ задължително трябва да предхожда приемането на Националния план за еврото.

В него е записано само: "Министерството на финансите и БНБ трябва да изготвят анализ на ползите и негативите от въвеждането на еврото в България, който да е основа на мащабна разяснителна кампания една година преди влизане в еврозоната, разработена адекватно за всяка възрастова група."

Другите условия предвиждат присъединяването в еврозоната да стане с необратимо фиксиран курс 1.95583 лв. без допускане на отклонения от него по никакъв начин, както и че влизането трябва да стане възможно най-скоро при запазването на валутния борд.

Копейкин вика Рубльов

Накратко: Още при коалиционните преговори изобщо никой не е допускал нито да забавя влизането на страната в еврозоната, нито да поставя каквито и да е спънки. Напротив - всички споменати условия опитват да осигурят бърза писта към еврото.

И макар че в мотивите към предложението на "Има такъв народ" да е записано, че е "необходимо обществото в България да бъде убедено, че приемането на еврото елиминира валутния риск за гражданите, бизнеса и правителството", всъщност инициативата на ИТН създава предпоставки както за умишлено забавяне на процеса, така и за неговото саботиране като цяло.

На практика остава около година, в която институциите, ангажирани с въвеждането на еврото, трябва да свършат предвидените в плана задачи. Включително и промяна на десетки законови и подзаконови нормативни актове. Обвързването на процеса с анализ, който не е ясно кога ще бъде изготвен, означава забавянето му с неопределено време.

В същото време това ще даде възможност за пълно разгръщане на дезинформационната кампания и всяването на страхове, която вече се поде от партии като "Възраждане" на Костадин Костадинов и новопоявилата се формация на Стефан Янев.

От "Възраждане" се готвят да инициират референдум против въвеждането на единната европейска валута, а Янев обясни, че откажем ли се от лева, се отказваме и от суверенитета си.

И двете формации се целят в националистически и проруски електорат. Вдигането на антиевро темата ще доведе до поредния бум на фалшиви новини и антиевропейско говорене, чиято цел е увеличаване на подкрепата за тези партии. Не случайно Стефан Янев например говори на плоскостта на патриотичното (лева и българския суверенитет), а не за финансова политика и икономика.

Евроатлантиците ДПС срещу еврото

Извън обичайните заподозрени, които могат да бъдат активирани по всевъзможни антизападни теми - БСП и "Възраждане", в парламента се оказа, че има още една политическа сила, която смята, че страната ни няма да е подготвена за въвеждането на еврото в началото на 2024 г. - ДПС.

Официално от движението твърдят, че не са срещу приемането на валутата, но неофициално казват, че процесът трябва да се забави във времето. "Трябва първо да видим как ще се развива инфлацията, ще има ли дългова криза и ще има ли рецесия след инфлацията", коментира депутат от икономическия екип на движението.

Неофициално от ДПС обясняват, че ако в парламента се стигне до гласуване на внесеното от ИТН решение за изготвяне на анализ на ефектите от въвеждането на еврото, парламентарната група на ДПС ще го подкрепи.

При тази ситуация гласуването на решението на ИТН ще зависи от вота на ГЕРБ

От бившата управляваща партия твърдят, че на този етап нямат политическо решение какво ще е поведението им в пленарната зала.

По време на третото правителство на Борисов България се присъедини към валутния механизъм (ERM II) и очакванията на част от партиите от мнозинството е депутатите от ГЕРБ да не подкрепят в пленарната зала предложения от партията на Трифонов проект за решение.

Мълчанието в коалицията и камуфлаж ли е предложението

На гласовете на ГЕРБ съвсем очаквано се надяват от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Пред "Капитал" депутати от двете формации казаха, че засега не са търсили бившите управляващи. "Ако стане нужда - разчитаме на декларираните от тях позиции", обясняват народни представители.

Те също така твърдят, че въпреки внесеното си предложение от "Има такъв народ" не са поставили в нито един от възможните коалиционни формати въпроса кога пленарната зала ще разгледа искането им.

Темата не се повдига и от БСП, които публично се обявяват също за изготвянето на анализ. Ето защо коалиционните им партньори допускат, че настояването на социалистите и ИТН е по-скоро за да не губят електорат, който е скептичен към европейската валута. "Защо да дават тези гласове на Янев и Костадин Костадинов, след като могат да кажат, че работят вътре във властта срещу еврото, а на практика да не настояват предложението им да се приема", твърдят от "Продължаваме промяната".

Друга хипотеза (която изобщо не изключва тази за електоралните ползи, които социалистите и ИТН се опитват да извлекат) е опит за евентуална търговия за още незаетата позиция управител на БНБ. Пост, за който един от настояващите да се прави анализ за въвеждане на еврото - Каримански, кандидатства, но не успя.

В последна сметка - за каквото и да става дума, изводите са два. На първо място, предложението, с което ИТН настоява за уж безобиден анализ на ефектите от въвеждането на европейската валута, дори и да не се лансира сега, крие рискове пред коалицията само със съществуването му в деловодството на парламента. Защото може да бъде извадено във всеки един момент. И главното - подобно искане отваря писта за трупане на електорална подкрепа от страна на националистически и проруски формации. Но наред с това крие опасността да минира европейския път на страната, който и бездруго не е съвсем гладък.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 9
    • + 1

    Вчера изгледах една от презентациите на Калоян Ганев от Фискалния съвет.

    Бих казал, че е адски жалко, че това жалко подобие на финансов министър не присъства. Въпреки че се съмнявам, че щеше да разбере нещо, това все пак са изводи на база сложни модели, не е като да откраднеш интелектуална собственост от съдружниците си и да я продадеш...

    Адски жалко е, че има такава сериозна експертиза, която не се взема предвид, защото самодостатъчното и прекомерно самоуверено министърче е решило, че знае всичко... Макар между двамата Кирил да е сериозният дилетант, и този си остава момченце със златна диплома и чугунено съдържание в главата. Харвадрският чугун е просто малко по-лъскав от този на мгимошниците... ама си е пак чугун.

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 4

    Изправи се гора от стомана
    Насочете се бойни дула!
    .. срещу путлеристката паплач, която ще се изкаже против еврото.
    Искате да убиете бъдещето на децата си, и тва на другите.. чемодан...

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 5

    "Ива Митева и Любомир Каримански, описвани от коалиционните им партньори като "двойката - вечна спънка пред коалицията".

    Ива Митева беше казала нещо умно - че политиката не е за нея. Добре ще е да си го спомни и да не позволява Каримански да продължава да я води на каишка.

    Нередност?
  • 4
    yfu16319541891076305 avatar :-@
    русороби вън

    Аман от дебили "работещи" срещу интересите на страната и кухите лейки, които гласуват за тях. Никога няма да се оправим с такъв мат'рял...

    Нередност?
Нов коментар