Арх. Любо Георгиев и екипът на "Визия за София" стартираха кампания за местните избори

Новата организация под името "Екипът на София" ще търси подкрепа от партии, които да се обединят зад идеите им за управление на града

Арх. Любо Георгиев е бивш директор на общинското предприятие "Софияплан"
Арх. Любо Георгиев е бивш директор на общинското предприятие "Софияплан"
Арх. Любо Георгиев е бивш директор на общинското предприятие "Софияплан"    ©  Надежда Чипева
Арх. Любо Георгиев е бивш директор на общинското предприятие "Софияплан"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ремонти, ама от тези, които се получават от първия път". "Тротоари пред входа на дома ни, а не за пети път да разкопаваме центъра."

Звучи като начало на предизборна кампания. Не за парламент, а за местни избори. И е.

Днес, в навечерието на парламентарните избори нова гражданска организация - "Екипът на София", обяви с провокативно видео, че започва работа по разработването на конкретни решения за проблемите в управлението на столицата. Идеята очевидно е да се търси нов път напред за града, след безвремието на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ.

Ръководител на "Екипът на София" е арх. Любо Георгиев. Георгиев е човекът зад "Визия за София" - прословутият план, който трябваше да скицира бъдещето на столицата. Архитектът преди година напусна със скандал общинското дружество, което управляваше - "Софияплан", след като общинският съвет реши да му прехвърли отговорности, принадлежащи на кмета и главния архитект, с цел да намери "виновник" за провалени проекти.

Името му се свързва още с "Програма за София", където са публикувани десетки анализи за различни сфери на града, стратегии и предложения.

"София няма нужда да избира между компромисни решения и скрити интереси или зависимости. Само ако обединим сили и работим заедно, можем да постигнем промяна и да развиваме град с визия за бъдещето, който знае как умно да планира ресурсите си и да дава най-доброто на всички свои жители днес."

арх. Любо Георгиев
арх. Любо Георгиев

Моментът, естествено, не е избран случайно - целта на новия "Екип" е да отправи послание към политическите организации за това, че София се нуждае от обединение и консенсус, за да получи шанс за по-добро управление на предстоящите местни избори през 2023. Идеята им не е да основат политическа партия, а да са по-скоро платформа, подкрепена от другите. Георгиев не крие към кого се насочва. "Целим да работим с прогресивните и в момента опозиционни политически партии и организации, ангажирани с развитието на София", заяви за "Капитал" той. На въпросът дали самия той ще е кандидат за кмет, той казва "Към момента, не. След няколко месеца, ако успея да убедя достатъчно хора, че ме бива и продължавам да виждам смисъл, може и да стана".

Различното: експертите и решенията

След спорното решение на общинския съвет да вмени отговорности за изпълнение на проекти на проектантското си дружество, голяма част от служителите напуснаха "Софияплан", по примера на арх. Георгиев. Сега, изглежда, се обединяват отново в новата градска организация. Различното в нея е именно, че ще разчита главно на експерти в сферата на градското развитие и планиране (над 50 души), а не толкова на известни "политически имена".

"Знаем как да насочим София така, че да развие своя потенциал, знаем как да поставяме целите пред градското управление и как те да бъдат постигнати. В "Екипът на София" ще продължим работата за тяхното постигане - с повече конкретика и в диалог с възможно най-много хора, на които им пука за София и искат да работят, за да я превърнем в нормален, подреден и красив европейски град."

Жоро Пенчев
Жоро Пенчев

IT експерт, член на "Екипът на София"

Затова е разбираемо, че екипът ще ползва анализите, работата по новия Общ устройствен план, "Програма за София", която насочва европейското финансиране през следващия програмен период, както и самата "Визия за София" за база за своите предложения.

В следващите месеци те обещават да представят поредица от решения за подобряването на качеството на живот и средата в града, около които екипът ще търси широка подкрепа за влизане в управлението на София.

"Ние не сме партия и няма да правим партия, но целим да ангажираме политици с предлаганите решения. Обединяваме експерти от различни сектори, защото градът е взаимосвързана система и трябва да спре да се развива на парчe. Имаме опит в много сфери, включително и в реформирането на общински структури и създаването на нови такива", казва Христо Станкушев, архитект и член на Екипа.

Организацията ще набира нови членове и ще търси диалог за подобряване и надграждане на решенията, които предлага. Крайната цел е да бъде създадена предизборна програма, която да има широка публична подкрепа от граждани и експерти и да ангажира ефективно политическите сили.

Засега никой не е заявил твърдо участието си на изборите. В голяма степен някои кандидати са ясни - Борис Бонев от "Спаси София" почти сигурно отново ще се кандидатира за кмет, като този път е възможно да създаде и партия с цел да вкара повече общински съветници. Говори се, че кандидатурата на ГЕРБ пък ще бъде сегашният председател на общинския съвет Георги Георгиев.

Кой е арх. Любо Георгиев?

Любо Георгиев е архитект и експерт в сферата на градското планиране. Завършва образованието си в Италия и Холандия и е живял и работил в Шотландия, Италия, Холандия и Китай. През 2014 г се завръща в страната, за да оглави One Architecture Week в Пловдив. През 2017 г. става директор на общинското предприятие "Софияплан", което напусна през 2021 г с почти целия си екип. В последствие той основа Сдружение за градски политики, на което е председател.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18

    Ако не искат или не успеят да работят заедно със "Спаси София", това реално ще е ход, който помага на ГЕРБ.

    Създаването на нова гражданска платформа малко преди избори е, като цяло, трудна задача в добрия случай и рецепта за отклоняване на гласове в по-лошия.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "demokoko18":

    И не само това. Ако от десните партии като ПП и ДБ не се обединят около читава и популярна кандидатура (като Бонев, а не като Прошков и/или Трайков), не е изключено отново да претърпят крах в опитите си да спечелят местните избори в София, въпреки че категорично водят на ГЕРБ.

    Нередност?
Нов коментар