Ваксинационната кампания дотук: слаб две по всички показатели

България е много зад останалите в ЕС в общото ниво на имунизациите, но също и във всички възможни групи: възрастни, млади, медици, живеещи в социални домове

Текстът е първа част от по-голяма тема за ваксинационната кампания в България: как се справя страната ни дотук и какви са перспективите и рисковете пред идните месеци. Утре четете какви са нагласите на българите към ваксините, могат ли темповете да се ускорят и какви опасности крие бавният напредък.

Дали отделянето на приоритетни коридори за възрастни хора четири дни седмично ще забави темповете на ваксинации в страната, или най-после ще бъде коригирана една недопустима несправедливост, която предишните управляващи заложиха? Този задочен спор се разгоря, след като новият служебен здравен министър Стойчо Кацаров направи няколко сравнително леки промени в организацията на ваксинациите, а предшественикът му проф. Костадин Ангелов побърза да го обвини, че, давайки предимство на уязвимите групи, ще забави скоростта на имунизациите като цяло.

Проблемът с ваксинациите обаче е много по-голям от този сблъсък. Общото ниво на имунизациите и темповете на напредъка дотук са твърде ниски, така че в близките месеци надали ще може да се осъществи която и да е от двете "визии" на бившия и настоящия министър: нито ще може да се достигне достатъчно масов имунитет сред активното население, нито пък достатъчно голяма защита сред възрастните хора. Всъщност, ако не се случи много по-радикална промяна в стратегията за имунизациите, България рискува ваксинационната кампания просто да замръзне, и то сравнително скоро, без да е постигнала кой знае какво.

"Ние мислехме август месец, но аз съм убеден, че още май месец вече ще са ваксинирани над 3 млн. души", фантазираше бившият вече премиер Борисов около изборите през април. Май отива към край, ваксини най-после има благодарение на щедрия жест на ЕС, но имунизираните са с пъти под бленуваните три милиона. До момента едва 760 хил. души са с поне една доза, а от тях около 500 хил. са с втора. Данните за ваксинациите в ЕС поставят България в откровено срамна позиция по всички показатели.

Страната ни не само е последна в ЕС по дял на ваксинираното население, но разликата с всички останали членки - дори със страните от нашия регион, е огромна. Сърбия ваксинира с първа доза почти 35% от населението си, Черна гора - 19%, Албания - над 16%, а България все още е под 11%.

България е единствената в ЕС, която избра да постави най-уязвимите групи назад в приоритетите си. Реално до решението на служебния министър Стойчо Кацаров миналата седмица те така и не ползваха абсолютно никакво предимство, тъй като българският план за ваксинациите се разпадна със скандал, преди изобщо да стигне до тях, а ваксинациите продължиха без ред. Резултатът е повече от красноречив: под 12% от 80-годишните и под 20% от 60-70-годишните са с поне една доза. В домовете за възрастни - едно от най-уязвимите от вируса места, покритието е едва 34%. В ЕС средните нива на имунизации в тези групи са около 75-80%.

Целта на това да се ваксинират първо възрастните и хронично болните, които най-често развиват усложнения от ковид, е да се защити здравната система и да се намалят жертвите. Управляващите в България обаче следваха друга, доста спорна стратегия, макар така и да не го признаха официално - давайки предимство на работещите по-млади хора и на учителите, те вероятно се надяваха да намалят скоростта на разпространението на ковид.

Тази стратегия обаче очаквано не проработи заради високото недоверие на хората към ваксините като цяло. България първа в ЕС позволи ваксинации за всички желаещи, но на практика тя е на дъното и по дял на по-младите ваксинирани.

В крайна сметка България дотук не успява да постигне никакъв ефект - нито да намали риска от нови жертви и препълнени болници при следваща вълна, нито пък да намали риска от силно разпространение на вируса и формиране на следваща вълна.

Друг провал е ниското ниво на ваксинации сред здравните работници и медиците. Едва около 21% от тях са имунизирани при над 85% средно в ЕС (с първа доза). Страната ни е единствената, която остана толкова далече от мартенската цел на ЕС за 80% ваксинирани хора над 80 години, живеещи в социални домове и медицински лица.

Това е особено голям проблем, защото лекарите и сестрите не само са изложени на голям риск, но именно те ще са и сред първите, които вероятно ще срещнат през пациентите си и новите щамове на вируса. Дотук немалко медици преболедуваха COVID-19, но част от новите щамове доказано могат да прескачат имунитета - особено естествения, който според изследвания е по-нетраен и несигурен.

В последните две седмици България поставя под 60 хил. първи дози седмично. При тези темпове към юли ще е имунизирала около 17% от населението си, а достигането на 70% до лятото, каквато е целта на ЕК, би отнело повече от година. Пак ще е лятото, ама през 2022 г.

Проблемът е донякъде организационен, но повече човешки - нивото на нежелаещите да се ваксинират в България според нови данни от ЕС е изключително високо, а интересът към ваксините за момента остава ограничен.

Повече за тези тенденции четете утре на сайта на "Капитал"

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 10
    • + 13

    За посления месец са поставени 500К ваксини, което не е зле.

    Иначе статията е леко манипулативна. Явно идеята е от всяка тема да се изстисква критика мъм ГЕРБ без значение дали има връзка или не.

    Зелените коридори бяха от малкото смислени идеи - и, слава богу, че служебния министър се отказа да ги маха.

    Малко фалшиво звучи кресчендото за "уязвимите". В БГ разделението не е м/у уязвими или "неуязвими", а м/у такива, които искат да се ваксинират и такива, които не искат. В БГ по-голяма част от хората (вкл сред уязвимите) не желаят да се ваксинират.

    Съвсем конкретен пример - баща ми (85г с 2 прекарани инфаркта и байпас). Не е необразован - даже бивш университетски преподавател. През март Джипито му звъняло да го ваксинира в Астразенека и баща ми му отговорил, че няма доверие на тази ваксина. Месец по-късно Джипи-то пак му звъни този път за Пфайзър. Моя умник пак отказал.

    Е кой е виновен сега? ГЕРБ?

    След като разбрах каква глупост е направил се ядосах и две седмици подред му звънях всеки ден да го кандардисвам докато накрая отиде на зеления коридор и си сложи ваксина. След още 1 седмица кандардисване навих и майка ми.

    А това са хора висшисти. Какво остава за средния българин от тяхното поколение?

    Така, че много правилно е, че има зелени коридори. Който не ще да се ваксинира поне да не бави останалите, които може да искат.

    Нередност?
  • 2
    bobyb avatar :-|
    bobyb
    • - 8
    • + 7

    До коментар [#] от "":

    И какво направиха герберите за хибридната пропаганда на техните руски государи срещу ваксините? Като начало поне вожда ти да беше се ваксинирал публично? Или да измъцне нещо поне?

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • - 5
    • + 11

    "...нивото на желаещите да се ваксинират в България според нови данни от ЕС е изключително високо, а интересът към ваксините за момента остава ограничен."

    Само аз ли виждам противоречие - хем нивото на желаещите е изключително високо, хем интересът към ваксините е ограничен. С какво смятат да се ваксинират желаещите, ако не с ваксини?

    Нередност?
  • 4
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 15
    • + 5

    Този неуспех може всъщност да е НАЙ-ГОЛЯМОТо постижение на това правитество. Само си представете, че ваксините правят проблеми, какво ще е да си ваксинирал едни 50-80% от населението ти и да се получат след 2-6-12 месеца десетки пъти повече автоимунни заболявания . Зер - това ще е все едно ядрена бомба е взривена ...
    ПОНЕ 1 година трябва да се изчака,за да се докаче че "експирименталната" ваксина е безпроблемна ...

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 3
    • + 11

    До коментар [#] от "":

    "ПОНЕ 1 година трябва да се изчака,за да се докаче че "експирименталната" ваксина е безпроблемна ..."

    Вие сигурно продавате маски и ще Ви е най-добре да носим маски до края на света!

    Нередност?
  • 6
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 16
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    Не продавам маски и я нося с огромна досада, само където е задължително! А КОВИД-а го изкарах Януари 2021 - за 3-4 дни леко главоболие и лека температура. НЕ смятам въобще да се ваксинирам, на 44 съм и имам леко автоимунно заболяване, имам 2000 антитела (при норма 50). Това е 100 пъти по-добре от ваксина, ама не се признава?!? Ми аз ваксина, поне още 2 год. не смятам да признавам ! :-)

    КОВИД-а всъщност е малко по-силно грипче, за нормален организъм е безобиден. Проблема е, че 1% от населението, даже на 20-30 години е ЗЛЕ. Ма то - по 10-12 часа седнал, яко хапване и свърхкилограми, стрес , вредна храна, преяждане ... Има смисъл по-здравословен живот, спорт, отколкото плащане на биг фарма, чиято цел НЕ е да те излекува, а да ти вземе парите ..

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 7

    Измества се центърът.

    Противоестествено е в пропаганден текст да се поставя на (пропагандно) обсъждане здравия разум на българина.
    И в този смисъл абсолютно неадекватен е въпросът кой и как ще организира ваксинациите ,защото проблемът не е в организацията, а във ваксините.

    Първо: по ред причини ковид ваксините не са преминали пълния цикъл на тестване преди да се сертифицират. И те са сертифицирани есента на м.г. под условие: само за застрашените групи (възрастни и хронично болни). После милиардите печалби отвориха стръв за нова милиарди. Апропо печалбата на Пфайзер за 2020 е 28 000 000 000 долара. Каквато в историята на компанията никога не е била!;

    Второ: всички, поставили си каквато и де е ковид ваксина по същество са доброволци (без да са доброволци по смисъла на закон) в последната фаза на изпитване съответната ваксина;

    Трето: "доброволците" не се предупреждават за потенциалните дългосрочни увреждания, които евентуално могат да получат. И изобщо не става дума за зачервяване, болка в рамото или температура и неразположение, които преминават на другия ден, а стелититет, Ацхаймер, автоимунни заболявания, отключени генни натоварвания към поколенията, епилепсия - кому каквото;

    Четвърто: През есента служителките в социалните и здравните служби в Германия изрично бяха предупреждавани, че ковид ваксината не се прилага на жени в детеродна възраст;

    Пето: няма универсална за homo sapiens ваксина! Всяка нация има свой уникален генотип. В този смисъл китайската Синовак, която прекрасно работи при китайците, оставя 20% от ваксинираните с нея сърби без антитела. Явно китайците и сърбите имат и някакви генни разлики, освен цвета на кожата и формата на очите...

    И се обръщам към здравия разум на сънародниците си:

    Замислете се!
    Едва 20% от здравните специалисти в БГса рискували да си поставят ковид ваксина. Те, а не грантовите пропагандатори или гумените глави по форумите са експертите в здравната област. И щом експертите с дипломите казват: "Не, благодаря!", това трябва да ви говори.
    На тези от вас, които могат да мислят, де.

    Ако пътен инженер не желае да мине по моста, който е проектирал, това не е ли достатъчно за останалите да се усъмнят в безопасността му!?

    Да, ваксинираните ще отидат на море с маски на плажа и с вечерен час в Гърция. Ще скитат из пустия Рим/Париж/Амстердам и ще ядат пица на пейката, защото ресторантите (и тоалетните) са затворени.

    Но запитват ли се какво това днес и сега може да струва на някакъв процент от тях след години: автоимунни заболявания, онкологични, неврологични, психични, генни обременености на поколенията?

    Може би е наложително да вземем да мислим, а не да гълтаме пропаганда?

    Нередност?
  • 8
    vasilangelov avatar :-(
    Vasil Angelov
    • - 2
    • + 11

    До коментар [#1] от "Николов":
    И сте прав, и не сте. И аз го гледам същия филм - родители на 70+, образовани инженери. Бащата е със инфаркт + 2 стента, диабет, и пушач. Еми едвам ги навих, то беше врънкане, то беше дуднене - и това ВЪПРЕКИ, че се пазят супер много, не ходят почти никъде, маски/дизинфектанти и т.н. Сега вече са с под два бода Пфайзер и малко се осафериха.
    В ретроспектива обаче:
    1) Това, че заложихме изцяло на Астра Зенека, а пък нея я нямаше
    2) Това, че около същата (АЗ) се заформи едно "иди ми, дойди ми" вкл силно преувеличени новини и прочее шум около недостатъците и
    3) Невъзможността на тяхното Джи Пи да си осигури ваксини навреме
    4) При първото записване през HIS.BG, като им дойде часът, Б.Б беше забранил АстраЗенека до второ нареждане, а друга ваксина нямаше
    5) Второ записване, този път за Пфайзер, ваксината свърши на опашката пред тях
    6) Накрая на "вторите" зелени коридори, чак за 01 Май успяха да се доредят!

    Като цяло, ги направиха луди (буквално), и само постоянното ръчкане от страна на "младите" (мен), ги докара до ваксинация.
    И всичко това заради абсолютно калпавата организация на процеса у нас!

    Нередност?
  • 9
    vmware18 avatar :-|
    vmware18
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#8] :

    Така е наистина, това с АЗ беше голямо фиаско както в БГ така и в световен мащаб.
    Ще кажат - ами лош късмет, "те откъде да знаят" и т.н.
    Обаче, не е така! С тия работи трябва да се управлява рискът - не може да сложиш всички яйца в една кошница.
    Отделно, PR-a на кампанията и на проблемите около ваксината им беше пълен провал. Днес едно, утре друго, противоречия всеки ден, локдауни и отключвания без никаква здравна логика.

    И накрая какво - другите държави ще излезнат тотално от кризата много по-бързо от нас, с "българският модел"... е видяхме го модела - ни ваксинирани има, ни туристи има, ни нищо.

    Нередност?
  • 10
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 8
    • + 8

    Колега, обясни ми, моля те, патогенетичния механизъм на развитието на епилепсия и на болестта на Алцхаймер след поставяне на ваксина? Че ми стана интересно? За автоумунните заболявания да речем че имаш известно право - кръстосана сенсибилизация и т.н. Дето се казва, само дестилираната вода не може да е алерген. Ама morbus Alzheimeri как точно се развива след ваксина?

    Нередност?
Нов коментар