🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ковид искри прехвърчаха между прокуратурата и здравното министерство

Обвинителите поискаха обяснения за мерките от здравния министър през медиите, той им отговори в пространно отворено писмо

Вероятно всички си спомнят опитите на главния прокурор Иван Гешев от началото на миналата година да яхне ковид кризата, когато той привикваше в кабинета си началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, вихреха се в крайна сметка останали без никакъв резултат проверки за спекула на пазара на ковид стоки, настояваше за затварянето на градове и за въвеждане на почти военно положение.

Единственият резултат, който произведоха тези активности, беше обвинението срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, че със свои интервюта е всяла паника за уж несъществуващ недостиг на лекарства. Сербезова беше оправдана на две инстанции, а самата прокуратура през ноември миналата година дори накара тогавашния здравен министър Костадин Ангелов да прави проверка дали има недостиг на лекарства.

Сега прокуратурата отново проявява активност - тя изпрати вчера дълъг въпросник на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров какво предприема, за да ограничи разпространението на COVID-19, как повишава интереса към ваксинацията, спазват ли се противоепидемичните мерки, има ли достатъчно лекарства, ще се отварят ли училищата и детските градини, как ще работи националният план, ще има ли икономически мерки за бизнеса и ще се затварят ли фирми.

Тъй като писмото е било получено първо от медиите, Кацаров също отговори публично, като описа подробно какво прави министерството по всяко направление, а накрая наблегна в послепис към прокуратурата, че по Закона за съдебната власт тя няма право да му задава тези въпроси.

Сблъсъкът на Кацаров с прокуратурата

Върховна административна прокуратура обяви, че изисква информация заради нарастващия брой заразени и заради множеството запитвания от граждани, медици и учители към нея по ковид въпроси. По принцип досега не е било известно гражданите да отправят въпросите си за ковид мерките, ваксинацията и дали децата ще ходят на училище точно към държавното обвинение. Прокурорите обаче не са длъжни да показват публично сигналите, които може и да са анонимни.

Въпросите на прокуратурата са стигнали първо до медиите, а след това до здравното министерство, като Стойчо Кацаров отбелязва в отговора си до главния прокурор Иван Гешев, че би предпочел кореспонденцията между институциите да не се води чрез медиите, но няма против, ако прокуратурата предпочита тази форма, която му позволява да запознае не само прокуратурата, но и обществото с действията на министерството.

В послепис Кацаров уточнява, че посоченият член от Закона за съдебната власт, на чието основание му искат информация, не дава на прокуратурата такова право според решения на Конституционния съд. "Поради голямата ми заетост, свързана с настъпващата пандемична вълна, нямам време да влизам в правен спор, а и както споменах в началото, се радвам да споделя с обществеността тази информация", казва Кацаров, който освен лекар е и юрист по образование. По време на управлението си той настоя пред правосъдния министър да отстрани директорката на Агенцията по вписванията заради превишаване на правомощията си при вписване на промени в бордовете на държавни болници.

Кацаров подаде в прокуратурата и сигнали за търговията с органи в правителствената болница "Лозенец", сигнали за нарушения от страна на Бойко Борисов, Кирил Ананиев и Костадин Ангелов заради детската болница, сигнали за свръхзапасяването с ваксини, както и сигнали за източването на здравната каса от държавни болници чрез фалшиви документи. По всички тях до момента няма движение, В писмото си Кацаров благодари "за поставените въпроси и проявената загриженост", като на свой ред се обръща към прокуратурата с призив да участват по-активно в контрола по спазването на противоепидемичните мерки и й намеква, че не си върши работата.

"Ще Ви бъда благодарен също, ако ме информирате дали са предприети някакви действия по отношение на разпространени чрез медии сигнали за издаване на фалшиви сертификати за ваксинации и други нарушения, носещи белези на престъпления", казва той. След това той обръща внимание на прокуратурата, че за нея явно не представлява интерес публичният анализ за причините за извънредната смъртност от корона вирус през миналата година, явно намеквайки, че тя не е разследвала, още по-малко повдигнала обвинение на нито един от управляващите здравната криза за множеството жертви на заболяването.

СЗО на едно мнение, прокуратурата - на друго

По-интересната част от кореспонденцията е, че прокуратурата налага медицинско решение с единия от въпросите си. В основния анонс за изисканата информация към медиите обвинението настоява да провери каква е готовността да се прилага трета ваксинационна доза на желаещите. В същото време обаче Световната здравна организация излезе със съобщение, че няма данни за ползите от трета ваксина срещу COVID-19, и призова поставянето да се отложи.

Последният здравен министър на ГЕРБ, а сега депутат, Костадин Ангелов обаче обяви във фейсбук профила си, че е готов да си постави трета доза. В отговора си служебният здравен министър обяснява на прокуратурата, че кратката характеристика на нито една от прилаганите в страната ваксини срещу SARS-CoV-2 не предвижда прилагане на трета "бустерна" доза. Министерството на здравеопазването има готовност да организира поставянето на такава доза веднага след като регулаторният орган - Европейска агенция по лекарствата, регистрира съответните промени в кратката характеристика на продуктите, отбелязва Кацаров.

Кой отговаря за мерките

Прокуратурата отбелязва, че само 16% от населението е ваксинирано, и пита здравния министър какво прави, за да достигне адекватна информация до населението.

Кацаров отговаря, че е наследил в бюджета на министерството малко над 10 хил. лв. за разяснителна кампания, но въпреки оскъдния ресурс изброява подробно 37 активни кампании в цялата страна.

Прокуратурата задава на здравното министерство и въпрос какви социално-икономически мерки за подкрепа на засегнатите от пандемията лица подготвя и получава отговор, че финансовите мерки за подкрепа на хората и бизнеса не са отговорност и задължение точно на здравното министерство. Без да е отбелязал изрично в писмото, публично известно е, че в момента няма средства в бюджета за тези плащания и затова се налага актуализация, която в момента е на първо четене в парламента.

Тъй като държавното обвинение пита как ще започне следващата учебна година и какви ограничителни мерки следва да бъдат прилагани, Кацаров отговаря, че министерството не издава такива становища и конкретните противоепидемични мерки ще бъдат приети след съгласуване с Министерството на образованието и науката, с които работят в тясно сътрудничество.

Спазва ли се планът

ВАП пита и защо въпреки нарастващата заболеваемост в страната към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията.

План с четири зони и затваряне на определени бизнеси и фирми в зависимост от заболеваемостта и броя заети легла в болниците съществува от няколко месеца и той е изработен от служебното правителство.

Кацаров отговаря, че планът не е административен нормативен акт, с който да се създават права и задължения за гражданите и институциите, а е създаден, за да даде предвидимост, последователност, логика и условия за подобрена организация на борбата със епидемията. "Конкретните противоепидемични мерки за територията на страната се прилагат в условие на обвързана компетентност със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор.

Нашите експерти следят внимателно епидемичната ситуация. Всеки доклад на главния държавен здравен инспектор, с който се предлага промяна в противоепидемичните мерки, се разглежда в кратки срокове и се предприемат предвидените в закона действия на базата на експертна оценка на противоепидемичната обстановка", казва Кацаров.

Той допълва, че законът предвижда всяка област да може да налага отделни мерки в зависимост от броя заболели. "Предвид регистрирания повишен брой случаи на положителни тестове в областите Бургас и Велико Търново там бе командирован главният държавен здравен инспектор, като заедно с директорите на РЗИ те са преценили, че на този етап не се налага въвеждане на допълнителни ограничителни мерки в двете области", казва Кацаров.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Каскета да замълчи! Колкото повече говори, толкова повече лъсва неговата некадърност.

    Нередност?
Нов коментар