Ковид мерките вече ще зависят от заетостта на интензивните легла, чийто брой рязко се увеличи

Затваряне на бизнеси и заведения ще има по области при 80% натоварване на наличните легла, които вече са 1268 в страната

Министерският съвет одобри нов план за управление на ковид кризата, при който управлението на всички мерки ще зависи от заетостта на наличните интензивни легла. Новия модел представи премиерът Кирил Петков заедно с министърката на здравеопазването Асена Сербезова и министъра на образованието и науката Николай Денков. На пресконференцията стана ясно, че интензивните легла в страната са 1268, а тези за деца - 62. Този брой е значително по-висок от обявения при последната вълна през есента при служебния кабинет.

Новият модел разделя страната на шест клъстера от области, за да могат да бъдат прехвърляни пациенти при нужда в болница в съседен град или област. Затваряне на бизнеси, заведения, кафенета и преминаване на учениците на онлайн обучение ще има при 80% заетост на интензивните легла в съответната област или на национално ниво. С новия брой на тези легла обаче за момента по-голямата част на България е далече от този момент.

Премиерът Кирил Петков оповести и общо 10 мерки за подкрепа на бизнеса при евентуално затваряне, повечето от които действат и досега като мярката 60/40. Напълно нова мярка е безвъзмездна финансова помощ за затворените микро-, малки и средни предприятия в размер на 20% от оборотите за 2021 г. и с таван до 100 хил. лв.

Според новия модел за управление на кризата в центъра на плана са четири цели - да се съхрани възможността на здравната система да лекува, максимално дълго време децата да посещават училище присъствено, бизнесът да бъде компенсиран справедливо и да бъде напълно ясно какви мерки предстои да се въвежда предвид заетостта на реанимационните ковид легла. Етапите, на които се въвеждат мерки, са четири - 50%, 60%, 70% и 80% заетост на интензивните легла, а мерките при достигането им ще бъдат задължителни. Гражданите и бизнесът ще бъдат предупреждавани поне три до пет дни за предстоящото запълване на леглата и влизане в крайните трети и четвърти етап чрез карта, която ще се обновява редовно.

"Когато министерството предприема противоепидемични мерки, трябва да се проследи техният ефект и, от една страна, да осигури спасяването на животи и предотвратяване на разпространението на ковид, но те трябва предварително да бъдат обявявани и обяснявани, да има възможност секторите да се подготвят за предстоящите мерки. Очаква се голямо натоварване на здравната система заради омикрон", каза здравният министър проф. Асена Сербезова.

По думите й в момента са разкрити 7835 легла за пациенти в нетежко състояние и 916 интензивни легла, а от тях са заети 584 интензивни и 4460 легла за неусложнени пациенти. На пресконференцията не стана съвсем ясно как е бил повишен броят на интензивните легла толкова значително. При последната ковид вълна през есента служебният кабинет бе обявил малко над 760 интензивни легла. Когато те бяха запълнени, кабинетът дори поиска официално помощ от ЕС за справяне с проблема, но дотам не се стигна, тъй като пикът на заразата вече бе преминат и натоварването в болниците започна да спада.

Според новите данни в момента само общините около Русе са с по-голяма заетост на леглата и вече са в трети етап. Данните за заетостта ще бъдат публикувани в реално време и всеки ще може да се осведоми какви мерки предстоят.

Мерките при четирите етапа

  • При първия етап и 50% заетост ще се следи стриктно носенето на маски, физическата дистанция, спазването на противоепидемичните мерки и ще се засили контролът. Ще се разшири и техническата възможност за проверка на зелените сертификати.
  • На втория етап ще се синхронизират зелените сертификати с цифровите COVID сертификати на ЕС чрез наблюдение на спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и предприемане на действия за промени при необходимост след експертно обсъждане. В плана е записано, че ще има и критерии за достъпност.
  • На третия етап ще се въведе ограничение за ползване на 50% от капацитета на заведенията и те ще бъдат затваряни в 22 часа, като за посещения в тях и в други обществени места ще се иска зелен сертификат.
  • На четвъртия етап ще се преустанови работата на обектите със значение за общественото здраве и ще се преустанови искането на зелен сертификат. Според плана ще работят само "търговски обекти за хранителни стоки, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, доставчици на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори". В документа са пропуснати бензиностанциите.

Мерките за бизнеса

По думите на премиера Петков остават да действат мерките 60/40, патронажна грижа плюс програмата на социалното министерство "Запази ме", програмата за подпомагане с храни и основно материално подпомагане. Ще действат и програмата за възстановяване на малкия бизнес при нужда от ликвидност, финансирана от Фонда на фондовете, подкрепата от Българската банка за развитие по програма "Възстановяване" и програмата на ББР за подкрепа на туризма.

Ще остане да важи и 9% ДДС за туризма и ресторантьорите, както и програмата за компенсиране на загуби в туризма и туроператорите.

На училище до последния момент

Образователният министър академик Николай Денков обяви, че е помолил децата да бъдат задържани максимално дълго време на училище, за да не изостават с обучението онлайн. Извънкласните занимания в училищата ще бъдат спирани при 60% заетост на интензивните легла, а учениците от 5 до 12 клас ще са ротационно на училище през една седмица, а не през две, както досега.

При 80 и над 80% заетост на реанимациите децата от 5 до 12 клас ще минат на онлайн обучение, а дали учениците от първи до четвърти клас минават онлайн ще се решава според конкретната ситуация.

Все още няма коментари
Нов коментар