🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къпалня с опция за хотел в Борисовата градина: готови, на старта, сеч

Изсичането на здрави дървета в терена подсказва движение около проекта. Съмненията са, че освен възстановяване на басейните, може и да се строи

В сряда сутринта граждани забелязаха и сигнализираха, че се отсичат дървета. Оказа се, че частните собственици не са съгласували това с общината. Същото се повтори в четвъртък.
В сряда сутринта граждани забелязаха и сигнализираха, че се отсичат дървета. Оказа се, че частните собственици не са съгласували това с общината. Същото се повтори в четвъртък.
В сряда сутринта граждани забелязаха и сигнализираха, че се отсичат дървета. Оказа се, че частните собственици не са съгласували това с общината. Същото се повтори в четвъртък.    ©  Надежда Чипева
В сряда сутринта граждани забелязаха и сигнализираха, че се отсичат дървета. Оказа се, че частните собственици не са съгласували това с общината. Същото се повтори в четвъртък.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Изсичането на 3 дка здрави дървета в терена на къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина говори, че собствениците се подготвят за строителство.
  • Главният архитект е издал виза за проектиране по-малко от месец след като собствениците, свързани с Румен Гайтански-Вълка, заявиха, че искат да възобновяват къпалнята.
  • Всичко това се случва преди местните избори, а опасенията са, че бързата писта позволява по-мащабно строителство, вероятно на хотел. Има и новосъздадено дружество "Аквапарк Мария Луиза".

В сряда и четвъртък в Борисовата градина започна незаконна сеч - частните собственици отрязаха 3 дка дървета, без да са съгласували намеренията си с общината. Това обикновено са първите признаци на започващ строеж. Макар и все още да няма разрешение за такъв, други притеснителни елементи са налице. Първо, прави впечатление бързината, с която инвеститорите от страна на частното дружество, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка, са получили виза за проектиране. Тя е издадена, без да има готов Подробен устройствен план за Борисовата градина, и, според експерти, открехва вратичка за в пъти по-голямо строителство (например на хотелска част).

Това се е случило, без общината (миноритарен собственик чрез общинското си дружество) да обясни проекта, да го представи, да се аргументира и обясни как ще работи. Второ, в края на декември 2022 г. самият Румен Гайтански-Вълка е регистрирал собствено дружество, наречено "Аквапарк Мария Луиза". Трето, самият проект (предвиждащ вътрешни и външни басейни, СПА, три ресторанта) е изготвен от проектантското бюро "Десет архитекти", собственост на общинския съветник от ГЕРБ и председател на комисията по архитектура в съвета арх. Ивайло Петков. И докато това все пак не се води "конфликт на интереси" според законодателството, по-притеснителната част е, че издадената виза за проектиране може да бъде достатъчен аргумент за по-мащабно строителство (виж по-надолу).

Всичко това пък се прави месеци преди местните избори, без да се обяснява на обществото каквото и да е. Кметът Йорданка Фандъкова единствено обяви, че ще глоби с 50 хил. лв. собствениците заради отсичането на дърветата. В петък председателят на общинския съвет Георги Георгиев поиска обяснения от районния кмет Трайчо Трайков и дружеството за сечта в Борисовата градина по време на заседанието на СОС на 9 февруари. Иска се и кметът на София Фандъкова да даде информация за всички действия, които тя е предприела веднага след сигнала за сеч.

Бонус опция да се строи

От години се знае за намеренията на собствениците, притежаващи мажоритарния дял, да строят в терена на неработещата вече осемнадесета година къпалня. Изненадващо миналото лято те обявиха намеренията си да я възобновяват и заявиха, че подават виза за проектиране на 14 юни 2022 г. Надеждата им беше, ако тя бъде одобрена навреме, да започнат строителство в първите месеци на 2023 г.

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издава въпросната виза няколко седмици по-късно (на 6 юли 2022 г.). Любопитно е обаче е защо общината я е издала, докато Подробният устройствен план (ПУП) на Борисовата градина е в процес на разработване и все още не е приет. Здравков обясни за "Капитал" след публикуването на статията, че визата е само за "основно обновяване и модернизация" (както е записано в нея) на съществуващите съоръжения и не се предвижда нов строеж. "Не включва ново строителство, каквото спекулирате, че съм разрешил", заяви той. (допълнено, 3 февруари, 15:20 ч.).

Той обясни още, че нищо не е задвижено "тихо", защото визата е достъпна на сайта на НАГ и в мобилното приложение. Здравков коментира още, че визата е трябвало да бъде съгласувана от Минитерството на културата, като от там имат забележки.

От РИОСВ, които също е трябвало да съгласуват проекта, според издадената виза, отговориха за "Капитал", че "РИОСВ не съгласува визи", като единствено е дадена оценка на "инвестиционното предложение, което включва обновяване само на вече съществуващи съоръжения за спорт и отдих, в рамките на комплекса, в което не са посочени изграждане на нови съоръжения и сгради, както и други дейности". От НИНКН пък са върнали проекта за отстраняване на нередности и непълноти в документацията.

Прикачен файл

Пример за това, че проектът може да предвижда ремонт, но всъщност накрая да се появи цяла нова сграда обаче е строежът на сграда в ловно стопанство "Искър", построена от дружество, отново свързано с Румен Гайтански. На въпрос на "Капитал" дали ще изчакат приемането на ПУП-а от "Десет архитекти" обясниха миналото лято: "Ще се съобразим с всички наредби и концепции, заложени в ПУП-а, и всичко ще бъде по правилата, няма да бъде нещо извън ПУП-а, който съвсем скоро трябваше да се приеме, даже неговата липса бавеше процеса." Въпреки че ПУП все още няма, сега се секат дървета. А прогнозата за разрешение за строеж, дадена от страна на частните собственици тогава, беше именно "първите месеци на 2023 г.".

Въпросният ПУП залагаше минимални коефициенти на строителство в тази площ (нещо, с което управляващите иначе се хвалиха). Те обаче не важат към момента на издаване на визата. Така в нея се взимат параметрите в Общия устройствен план, които реално позволяват потенциално да се построи 6 пъти повече площ.

В ОУП параметърът, от който зависи интензивността на застрояването - кинт, е 0.06, докато в последния вариант на ПУП-а той е много по-консервативен - 0.01. Този показател е важен, защото участва във формулата за определяне на разгъната застроена площ (РЗП), или общата площ на всички надземни етажи, която може да бъде разположена на даден терен. Накратко, колкото по-голяма е площта на терена и колкото по-висок е коефициентът, толкова повече застрояване е възможно, а практиката показва, че показателите в ОУП взимат превес при съдебен спор за решаване на разминавания между ОУП и ПУП. По този начин се отваря врата инвеститорът да поиска повече площ в съда.

"Вероятно сега идеята е да приемат ПУП, за да може да се разреши строителството, като се формира голямо УПИ, защото в поземлен имот (ПИ) не може да се строи, а след това да обжалват пред съда несъответствие с ОУП и да си извоюват по-голям кинт и съответно повече квадрати строителство", коментира за "Капитал" Деница Руканова от Антикорупционния фонд през лятото на 2022 г. Същото потвърждават и експерти в сферата.

Новосъздаденото дружество "Аквапарк Мария Луиза" е собственост на Румен Гайтански и е регистрирано на 29 декември 2022 г. Като предмет на дейност е записано "търговия със стоки и услуги, хотелиерство и ресторантьорство, развлекателна, атракционна и рекламна дейност, анализи, консултации, проучване, проектиране, строителство, експлоатация на собствени и съвместно изградени обекти, изграждане, ремонтна дейност, реконструкция и вътрешен дизайн на обекти". Размерът на внесения капитал на фирмата е над 5 млн. лв.

За мен нарушението е още по-сериозно, тъй като се вижда, че се разчиства терен за бъдещи строителни дейности, за каквито към момента няма разрешение. Има издадена от главния архитект на СО виза за проектиране, за която информирах преди няколко месеца (в нея беше записано, че не подлежи на съобщаване, тъй като заинтересувани лица са само поискалите я). В района нямаме никаква информация за развитие впоследствие. И тогава заявих и сега потвърждавам, че абсолютно всяко действие по темата трябва да бъде публично, прозрачно и законосъобразно. Каквито тези действия не бяха по нито една точка.

 Трайчо Трайков
Трайчо Трайков

кмет на район "Средец"

Проект за 50 млн. и неясно управление

Представителят на акционерното дружество "Парк Мария Луиза" Тодор Тодоров и Невена Русева от проектантското бюро "Десет архитекти" заявиха през лятото, че няма да се правят офиси, жилища или хотел, а къпалнята ще се възстанови такава, каквато е била.

Проектът, който представиха тогава, предвиждаше вътрешен басейн на мястото на сегашния дълбок, 5-метров, както и евентуално СПА комплекс. Идеята е да има две части - едната да бъде изцяло отворена и да има функция на лятна къпалня, а другата да работи целогодишно и да предлага основно водни процедури. Предвиждат се и три ресторанта от различен клас, които да са в закритата част - единият ще е панорамен ресторант от висок клас, вторият ще е тип "градина", а третият ще е към двата басейна и ще обслужва спортния комплекс. През годините няколко пъти обаче е било изтъквано, че инвеститорът няма как да печели от начинанието, ако не построи хотелска част. А как ще се управлява самата къпалня (която е собственост все пак и на общината чрез "Софийски имоти" с дял 41.96%) щяло да се мисли след реализацията, стана ясно по време на брифинга през лятото.

Проектът на "Десет архитекти" не предвижда паркинг, но надеждата е да има осигурен автомобилен достъп. Подробният устройствен план на Борисовата градина иначе включва подземен паркинг за 420 места под сегашната автокъща "Капитолия", както и 700 места в периферията на парка.

Преди две години външната част на басейните, без да се включва земята, е била оценена на 10 млн. лв. Инвестицията във възраждането на къпалнята пък се оценява на близо 50 млн. лв. "Софийски имоти" (миноритарен собственик) имало желание това да се случи, но няма достатъчно средства. Не така стоят нещата с частния инвеститор от страна на акционерното дружество "Парк Мария Луиза". "Стига да се стигне до разрешение за строеж, частният инвеститор има готовност да започне строителство веднага", каза тогава арх. Петков за "Капитал".

Минус 3 дка дървета

В сряда сутринта граждани забелязват изсичането на дървета на терена на къпалнята. Собствениците са обяснили, че имат разрешение от район "Средец", и са влезли на терена. Отсечени са поне 20 дървета, които въобще не са били въпросните, за които е имало разрешение. Впечатление прави мащабът на сечта - цяло каре от близо 3 дка, или със сигурност повече от 20 дървета.

Разрешението от района иначе е било за 11 дървета, изсъхнали и израснали по бетоновия терен, като собствениците е трябвало да уведомят 48 часа по-рано намеренията си да влязат и да започнат действия.

"В конкретния случай уведомление, че дърветата по разрешението ще бъдат премахнати на 1.02.2023 г., не е постъпвало. Научихме от сигнали на граждани, за което им благодаря. Веднага се разпоредих експерти от района да се свържат с "Паркове и градини" и "Зелена система" и да отидат на място. Установи се, че вече са премахнати повече от разрешения брой дървета, като в същото време някои от включените в разрешението още си стоят", написа кметът на район "Средец" Трайчо Трайков във Фейсбук профила си. Прави впечатление и избраното място на сечта - точно вляво до постройката, която може да се надстроява в бъдеще, и малка част вдясно от нея.

Собствеността на къпалнята



Още в средата на 90-те къпалнята "Мария Луиза" попада под патримониума на борческата групировка ВИС-2. Когато босът на групировката Георги Илиев тренира във фитнеса, гардове пазят на всеки ъгъл. Сделката за парцела, известен като плажа "Мария Луиза", минава тихомълком през лятото на 2003 г. по схемите на "Софийски имоти" благодарение на тогавашния шеф на общинският съвет и бивш съдружник на Методи Методиев - Мето Илиянски, Антоан Николов. Създадена е смесена фирма, в която са апортирани голяма част от Борисовата градина, "Мария Луиза" и летният театър. Така имотите са апортирани в капитала на смесеното дружество "Парк Мария Луиза" АД без търг или конкурс.

Самата фирма е създадена през 2003 г., като съучредители са "Софийски имоти" и дружеството "Енджел" ООД. Съдружници в него са Румен Андреев и "ВАИ холдинг" ООД, представлявано от боса на ВИС-2 Георги Илиев. Първоначалният капитал е 50 хил. лв. "Софийски имоти" придобива 245 акции, а дружеството на ВИС - 255 акции, всички с номинал 100 лева. Идеята е до две години да се увеличи капиталът на дружеството до 1 млн. лв. и това става чрез прехвърляне на имоти, фигуриращи в капитала на "Софийски имоти". Съществува протокол от заседанието на съвета на директорите на фирмата, проведено на 13 март 2003 г. Тогава петимата членове на борда упълномощават тогавашния шеф на "Софийски имоти Тошко Добрев да апортира имоти на дружеството при бъдещото увеличение на капитала на "Парк Мария Луиза".

Решено е капиталът да нарасне от 50 хил. лева на 5.2 млн. лв., което да стане чрез апорт на земя и сгради от "Софийски имоти" и парична вноска от "Енджел". По този начин в капитала на смесено дружество се озовава лятната къпалня "Мария Луиза" заедно с прилежащите ѝ терени с площ 30 декара и постройки - ресторанти, барове, фитнес салон, съблекални, кабини, душове, тоалетни, административни стаи и складове.

Oт 2003 г. насам Столичната община е миноритарен собственик на къпалня "Мария Луиза" през дружеството си "Софийски имоти", което притежава дял 41.96%.

Според източници от сенчестия бизнес след убийството на Георги Илиев през 2005 г. наследниците му прехвърлят имуществото на близки около бившата СИК и Румен Гайтански-Вълка заради дългове на Илиев.

Към днешна дата останалите 58.04% са разпределени между две фирми - "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт" ООД. Първата фирма е собственост на американското Carpleon и е с краен собственик Цветан Павлов, който е главен асистент в Стопанската академия в Свищов. Като управител е посочен Васил Захариев, който също е доцент в академията. Той, както и други преподаватели от този ВУЗ още по времето, когато се управляваше от Величко Адамов, участваха в стройна схема от компании, като се предполага, че са действали като подставени лица на братята Красимир и Николай Маринови (известни като Маргините) при интересите им в застрахователни и финансови компании.

"Юромарк асет мениджмънт" пък е собственост на американското Euromark Holdings, а като краен собственик е посочен французинът с ирландски паспорт Жан-Кристоф Ги Жак Нивар, който обаче е класическо "номине" и се появява в десетки фирми. Кой е собственикът може да се предположи от управителя на фирмата - Николай Проданов. Той е от близкото обкръжение на Румен Гайтански-Вълка, който пък е изпълнителният директор на "Парк "Мария Луиза" АД. През последните 12 години в съвета на директорите на акционерното дружество са били все хора, свързани с известния бизнесмен, който очевидно го контролира (както и сметоизвозването на почти цяла София).
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • + 1

    Румен Гайтански- разбирай направо Ахмед Доган.

    Нередност?
  • 2
    dgerald avatar :-@
    dgerald
    • + 1

    Тоя Вълк, където и да отиде все скандали-- Павликени, Панчерево......

    Нередност?
Нов коментар