По разнебитените жълти павета: къде се крие корупцията

Управляващите показаха хладнокръвие, но от 2018 г. досега по процеса за възлагане на ремонта, проекта и изпълнението има въпросителни на всеки ред

Според източници на "Капитал" основен проблем освен технологията е това, че изпълнителят не е укрепил с изолационен материал настилката преди полагане на пясъка. А същият е бил калкулиран в цената
Според източници на "Капитал" основен проблем освен технологията е това, че изпълнителят не е укрепил с изолационен материал настилката преди полагане на пясъка. А същият е бил калкулиран в цената
Според източници на "Капитал" основен проблем освен технологията е това, че изпълнителят не е укрепил с изолационен материал настилката преди полагане на пясъка. А същият е бил калкулиран в цената    ©  Цветелина Белутова
Според източници на "Капитал" основен проблем освен технологията е това, че изпълнителят не е укрепил с изолационен материал настилката преди полагане на пясъка. А същият е бил калкулиран в цената    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Общината веднъж прекратява поръчката, възлага я на "ПСТ", от която е разочарована, после прекратява договора, преработва проекта, избира нов изпълнител по старите условия
  • По първия договор са изплатени 6 млн. лв без ДДС, като е възможно Европейската прокуратура да разследва именно за какво са отишли те
  • След промените, от проекта не остана почти нищо и сумата от 14 млн. лв реално трябваше да отиде за запазване на съществуващо положение. Изпълнението също говори за пропуски

Жълтите павета от емблема на София се превърнаха в символ на корупцията. За разлика от други пъти обаче сега скандалът с разместените и счупени паважи предизвика намесата на Европейската прокуратура, която се сезира от медийни публикации от септември 2022 г. От там разследват корупция, която се оценява на минимум 6 млн. лв., голяма част от които европейски пари.

Историята за това как е проведена процедурата за въпросния ремонт - на участъка пл. "Александър Невски" и бул. "Цар Освободител", красноречиво говори за сбъркани процеси и пропуски (умишлени или не) на няколко нива. Като започнем от самото ѝ начало, през избора на изпълнител, през това колко му е изплатено и за какво, минем през последвалата преработката на проекта, по който изпълнителят вече е работил, и избора на нов изпълнител за сходна сума, вече по нов проект, който на практика не предвижда никакви големи промени. И, разбира се, самото изпълнение.

Сега се чакат резултати от разследването на ЕП, като на този етап в публичното пространство кметът на София и бившия премиер Бойко Борисов, общо взето, показаха спокойствие и прехвърлиха вината върху фирмата изпълнител. Нещо, което, както ще видите по-нататък в тази история, прилича по-скоро на временно затваряне на очите, защото общината - макар и да обвинява определени фирми и да демонстрира недоволство - после продължава да работи с тях.

"Ако има нарушител, който бъде доказан като виновен, да върне парите и да бъде вкаран в затвора. И ако фирмата е измамила общината, да си понесе отговорност. Петима души носят отговорност. Всичко това ми прилича на заговор", добави Борисов. Има се предвид, че са извършени пет обиска - вероятно при двете фирми, Столичната община, проектантите и фирмата, упражняваща авторския надзор. От двама източници "Капитал" потвърди, че е имало проверки при сегашния изпълнител.

Първият изпълнител, от който сме недоволни

Да започнем от 2018 г. - годината, която фигурира и в разследването на Европейската прокуратура. По това време се ремонтира и "Графа", като община София сключва договор и за ремонта на пл. "Александър Невски" и "Цар Освободител" за 17 млн. лв. с фирмата "ПСТ груп". Преди това поръчката вече е спирана веднъж заради "съществена промяна" в условията, която ще доведе до "промяна на кръга от заинтересовани". Малко преди това ПСТ е изгубила предсрочно договор за текущ ремонт на улиците в няколко столични района заради некачествено изпълнение, по думите на кмета Йорданка Фандъкова. Строителят е получавал по 90 хил. лв. месечно, но Йорданка Фандъкова прекратява отношенията с фирмата по тези проекти заради "неизпълнение на задълженията". "Ние присъди не издаваме, но ["ПСТ груп"] получиха един от най-тежките уроци от нас", коментира тогава Фандъкова.

Няколко месеца по-късно историята се повтаря и с ремонта на площада. След като не се вижда почти никакъв резултат от започналия ремонт на "Александър Невски", кметът на София казва, че не е доволна от фирмата, и решава да прекрати договора. Според източници на "Капитал" това е станало по взаимно съгласие. Което накратко значи, че ПСТ не е санкционирана въпреки недоволството на кмета, като е възможно и да не са спазени срокове - повод да се искат неустойки, които не са поискани.

Сега, след намесата на ЕП, от общината обясниха, че причината за прекратяването на договора е била в "необходимост от промяна на проекта, която води до промени в количествата и вида работи, което изисква откриване на нова обществена поръчка за избор на изпълнител".

Никъде не е обявено публично колко средства са били изплатени на фирмата за свършената работа. Затова през 2020 г. "Капитал" изпрати Заявление за достъп до обществена информация, на което беше отговорено, че става дума за 4.596 млн. лв. без ДДС, или 6 млн. лв. с ДДС (колкото се споменават и в съобщението на ЕП), като 66.13% от средствата са европейско финансиране.

Проект без базови мисли

Между тези две процедури е ясно, че проектът, който се изпълнява, не отговаря на определени изисквания. Според източници на "Капитал" за тези опасения се е знаело още преди сключването на договора, но въпреки това София е задвижила процедурата. След като ремонтът вече се е изпълнявал, през 2019 г. главният архитект изненадващо поиска от проектанта Иво Пантелеев да преработи проекта срещу 90 хил. лв. Оказа се, че не е съобразен с базови неща - състоянието на подземната инфраструктура, канализацията и риска за вреди за околните исторически сгради при работата на тежки машини (Централния военен клуб и Централната военна библиотека), като за последните общината е знаела преди сключването на договора, казват източници на "Капитал".

Поканата за промяна на проекта е отправена отново към А.Д.А. на Пантелеев (същото бюро, проектирало и "Графа"), защото, ако се възложи на друго лице, би довело до нарушаване на авторските права, придобити по закон.

Въпреки това 3 млн. евро, или 6 млн. лв., са изплатени на строителя ("ПСТ Груп" - бел. авт.) без неустойки за просрочие. От заявлението за достъп до обществена информация, което "Капитал" получи тогава, става ясно, че тези 4.6 млн. лв., или 6 млн. лв. с ДДС, "ПСТ груп" е получила за дейностите по ремонта на ул. "Московска" от ул. "Г. С. Раковски" до "Дунав", както и за ул. "11 август" от "Дунав" до градинката "Кристал", ул. "6-ти септември" в частта ѝ от "Цар Освободител" до "Аксаков", градинката "Св. Климент Охридски" и бул. "Васил Левски" от "Цар Освободител" до кръговото на булеварда.

Преработеният вариант на проекта пък предвижда в голяма степен запазване на съществуващото положение, като всички амбициозни идеи са отпаднали. Решено е паветата около храма единствено да бъдат пренаредени. Пейките, които преди бяха предвидени в тревните площи, да бъдат поставени в алейната мрежа. Предвидено е и изграждането и подпорна стена към Централния военен клуб.

В следващата година и половина (от 2020 до средата на 2021 г.) общината се бави и все така не пуска търга за реконструкцията или по-скоро довършването на започналия ремонт. В крайна сметка подписва нов договор с нов изпълнител - "Трейс груп холд", който започва работа през 2022 г. при същите условия. Новият изпълнител поиска авансово плащане около 750 хил. евро (1.5 млн. лв.) за възстановяване на вековните жълти павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, докато се проучи ситуацията", казва се в съобщението на ЕП.

Втори изпълнител, липсващ материал

Въпреки преработките на проекта и изпратените становища от институции за възможни повреди (като например за сградата на Военния клуб) общината пак е заложила условия, които да доведат до некачествено изпълнение. Така например технологията в проекта на А.Д.А. (която проектира и "Графа") позволява при нареждането на паветата да се оставят до 10 мм фуги, което според експерти пак е много. Реално фугите стигат до 5 см на места. Според източници на "Капитал" изпълнителят не е укрепил с изолационен материал настилката преди полагане на пясъка между паветата.

Излезе и видеоклип, на който се вижда как майстор чупи жълто паве с чук. С което пък гротескно се изобрази как работи общината с недвижимото културно наследство. Арх. Христо Станкушев обясни в подкаста на "Капитал" за това как общината трябва да работи с тези ценности, като изброи още редица нарушения, заложени в проекта, като например това, че общината не е уточнила кои павета точно трябва да бъдат пренареждани, а това е оставено на фирмата изпълнител.

"Законовата рамка съществува, дори в процедурите на Закона за обществените поръчки са разписани специфичните правила, където е ясно, че паветата не може да се режат, да се трошат с чук или да се пробиват дупки в тях. Но няма контрол. Това е причината голяма част от ремонтите в София да са във вида, в който са", коментира той.

Както проектантското бюро (А.Д.А. на арх. Иво Пантелеев), така и строителният контрол ("Проджект надзор София", за която имаше съмнения за близост до "Джи Пи груп") са при същите фирми, отговаряли и за ремонта на "Графа". Към момента общината е обявила налагане на санкции за пренареждането на паветата на "Трейс", признаване за лошо качество и организиране на проверки и съдействие на институциите.

Когато преди месец служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков съобщи, че Европейската прокуратура разследва случая, от общината обясниха за "Капитал", че след проверката на ремонта на "Графа" от друга евроинституция - ОЛАФ, не са установени нарушения. И в двете ситуации общината реагира по сходен начин - казва, че тя самата е изрядна, не признава да има сбъркани процеси, но подчертава, че не е доволна от фирмата изпълнител, която трябва да "понесе отговорност". И така до следващия път.