🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За два месеца университетът на Пламен Моллов загуби три съдебни дела и получи два акта за нарушение

Университетът за хранителни технологии е уволнявал неправомерно и е възлагал неправилно поръчки, а битката между двете крила там се изостря

Проблемите в Университета по хранителни технологии в Пловдив продължават вече близо година, а от това вреди търпят основно имиджът на учебното заведение и финансовото му състояние
Проблемите в Университета по хранителни технологии в Пловдив продължават вече близо година, а от това вреди търпят основно имиджът на учебното заведение и финансовото му състояние
Проблемите в Университета по хранителни технологии в Пловдив продължават вече близо година, а от това вреди търпят основно имиджът на учебното заведение и финансовото му състояние    ©  Димитър Марков
Проблемите в Университета по хранителни технологии в Пловдив продължават вече близо година, а от това вреди търпят основно имиджът на учебното заведение и финансовото му състояние    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Ръководството на проф. Моллов е в постоянни конфликти с преподаватели, близки до стария ректор, и със студенти.
  • Действията на ректора и неговата администрация доведоха до няколко осъдителните съдебни решения, които струват на университета над 20 хил. лв.
  • Проверка на АДФИ показа, че големите две поръчки за 7 млн. лв., дадени на Велико Желев, са с ограничаващи критерии.

"Абсурдни сигнали и внушения." Така проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, определи пред "Капитал" оплакванията на студенти, докторанти и преподаватели, че ръководство му в учебното заведение е деспотично и феодално, когато бе потърсен за коментар през октомври 2022 г.

Няколко месеца по-късно се оказва, че сигналите са напълно правомерни, а действията на ректора и неговия екип са незаконосъобразни. Това е заключението на няколко съдилища и държавни институции. Само в рамките на последните няколко месеца бяха постановени три осъдителни решения срещу действия на проф. Моллов, респективно срещу УХТ, спрямо преподаватели и студенти там от учебното заведение.

Начинът на провеждането на няколко обществени поръчки пък предизвикаха проверки, като тази от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) приключи с два акта за нарушение за двете поръчки на обща стойност над 7 млн. лв., които бяха дадени на инженеринг на фирми от групата на строителния първенец Велико Желев.

Случващото се всъщност е неприятно за самия университет, който, от една страна, ще трябва да плаща осъдителни решения и глоби, а от друга, изглежда нефункционално разделен между две враждуващи страни - от една страна са хората от старото ръководство (близки до стария ректор проф. дтн. инж. Кольо Динков, който два мандата е ръководил УХТ), а от друга страна са новите кадри, работещи в унисон с вижданията на проф. Пламен Моллов.

Историята на конфликта

Проф. Моллов е ректор на УХТ от 2019 г., като в края на т.г. предстои да бъде избран нов ръководител, a съгласно Закона за висшето образование той не може да се кандидатира отново заради възрастта си.

До ескалация на напрежението в университета се стигна на третата година от неговото управление - през есента на 2022 г., когато неразбирателствата преминаха в лични атаки, а студентите, преподаватели и докторанти коментираха, че въпреки подадените до различни институции сигнали нищо не се променя. Още тогава - през есента на 2022 г. студентското ръководство беше сменено и несъгласните с Моллов - отстранени (незаконно - твърдят старите студентски представители). Тогавашния председател на учещите - студентът Пламен Петров, беше не само лишен от своя пост, но и отстранен за една година от университета заради "уронване на престижа и доброто име на университета".

Смяната се случи по инициатива на друга, алтернативна студентска структура, която работи под протекцията на проф. Моллов - Съюза на студентите в хранителната индустрия и туризма (ССХИТ). Неин председател е Димчо Петров, докторант в УХТ, но и зам.-председател на Общински съвет - Пловдив, от ВМРО.

Наред с това уволнени или дисциплинарно наказани бяха няколко преподаватели, които според самия Моллов "насърчават безпрецедентното поведение на студентите".

Дело след дело

В продължение на 3 месеца университетът получи няколко на брой осъдителни решения, което е сериозен разход за учебното заведение. Само по едното от тях - за незаконно уволнен преподавател, е присъдено да се изплатят близо 20 хил. лв. Става дума за доц. д-р инж. Пантелей Денев (съдейки от инициалите П. П. Д. в съдебното решение) - зам.-ректор по времето на предходния ректор проф. Динков.

Освен него още един преподавател е осъдил университета - проф. Николай Менков, също зам.-ректор на бившия ректор проф. Динков. Менков е бил и основният опонент на Моллов при избора на ректор през 2019 г. Делото е за наложено дисциплинарно наказание - "забележка", заповедта за което съдът отменя, като приема, че "ищецът (бел. авт. - осъдения преподавател) е наказан за неизпълнение на трудово задължение, за което не може да му бъде търсена отговорност по причина, че за ищеца такова трудово задължение не възниква след настъпилата промяна в длъжността му през 2020 година".

За незаконно беше обявено от съда и отстраняването на студента Пламен Петров - заради неспазена процедура, липса на мотиви и форма на издадената заповед. Решението е постановено от Административен съд - Пловдив, на 13 февруари и не е обжалвано.

От учебното заведение не пожелаха да коментират дали ще изпълнят постановените от съда решения и с какви средства ще платят дължащото се на ищците по делата.

АДФИ: Нарушения има

Двете най-големи обществени поръчки, проведени от УХТ, са тези за ремонт на спортната зала и на едно от студентските общежития със средства над 7 млн. лв. (без ДДС), целево отпуснати от МОН и МС. И двете обществени поръчки бяха проведени и възложени по сходен начин - на инженеринг, със 100% авансови плащания и дадени на единствените неотстранени участници - фирмите (ВДХ и "Хидрострой") на най-големия в сектора Велико Желев, който през последните седмици доби отново популярност в публичното пространство с обвиненията за побой и изнудване на свой служител.

Във връзка с тези обществени поръчки след сигнали беше инициирана проверка от АДФИ, която приключи едва през декември 2022 г. От доклада става ясно, че проверката обхваща както двете поръчки за строителство (на общежитието и спортната зала), така и обществените поръчки за доставка на електроенергия за нуждите на университета през 2021 г.

"В хода на инспекцията е установено, че възложителят е утвърдил методики за оценка на офертите, които не съответстват на изискванията за сравнение и обективно оценяване на техническите предложения в две обществени поръчки за инженеринг", пише в заключението към доклада на АДФИ. Като резултат от инспекцията са създадени два акта за установяване на нарушения - за начина, по който са проведени всяка от двете поръчки. По казуса са представения възражения от УХТ във връзка с установеното от АДФИ, но същите не са приети за основателни. От учебното заведение смятат, че констатациите са едностранчиви и субективни и не отразяват действителните действия. В срок от 6 месеца, който изтича през юни т.г., следва директорът на Агенцията да прецени дали и какви наказателни постановления да издаде, т.е. дали ще бъде наложена глоба и каква ще е тя.

В хода на проверката е установено, че за спортната зала (договорът за която е сключен още през август 2021 г.) едва в края на октомври 2022 г. е изготвен идейният проект, като първоначално заложената крайна дата през март 2022 г. е отдавна неактуална.

Общежитието също все още не е готово. Няма и месец след проверката обаче и въпреки че по договора е записано, че "цената не подлежи на увеличение при никакви обстоятелства", позовавайки се на Методиката, приета от МС за индексация на договорите, през януари т.г. стойността на изпълнението е увеличена с 360 хил. лв. (без ДДС).

Във връзка с провеждането на обществени поръчки в университета има и подаден сигнал до КПКОНПИ относно отговорното лице - доц. д-р Атанаска Тенева (един от тримата заместник-ректори, бивш депутат и зам.-министър на образованието в кабинета на Орешарски). Въпреки че съгласно Закона за противодействие на корупцията би следвало всяко лице, което провежда обществени поръчки от публичен възложител, да подава имуществена декларация, д-р Тенева не фигурира в регистъра, а от КПКОНПИ не отговориха на изпратени до тях въпроси.

Неколкократните опити в продължение на седмици на "Капитал" да се свърже с УХТ и с ректора, проф. Пламен Моллов, останаха без отговор до редакционното приключване на текста.

Предстои нов търг - за кортове

Проф. Моллов получи разрешение да преотдаде под наем за 10 години тенис кортовете, намиращи се в непосредствена близост до залата, които от години са в негодно за използване състояние. Отдадени са на УХТ безвъзмездно през 2012 г. от община Пловдив за ползване, но и до днес не се ползват. Представената идея е в тях да се инвестира, началната цена на търга е 1,7 хил. лв., а в решението на общинския съвет е записано, че студентите следва да могат да ползват игрищата.