🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Община Пловдив се готви да даде още 35 млн. лв. на частен инвеститор, на който вече подари 7 имота

Администрацията на Здравко Димитров обсъжда откупуване на парцел до Гребната база, на който общинските съветници позволиха строителство миналата година

Теренът от 81 дка, освен че е част от парк "Отдих и култура" в Града под тепетата, се намира в непосредствена близост до Гребния канал, т.нар. Братска могила, "Мол Пловдив" и граничи с най-желания за живот квартал "Младежки хълм".
Теренът от 81 дка, освен че е част от парк "Отдих и култура" в Града под тепетата, се намира в непосредствена близост до Гребния канал, т.нар. Братска могила, "Мол Пловдив" и граничи с най-желания за живот квартал "Младежки хълм".
Теренът от 81 дка, освен че е част от парк "Отдих и култура" в Града под тепетата, се намира в непосредствена близост до Гребния канал, т.нар. Братска могила, "Мол Пловдив" и граничи с най-желания за живот квартал "Младежки хълм".    ©  Кадастър
Теренът от 81 дка, освен че е част от парк "Отдих и култура" в Града под тепетата, се намира в непосредствена близост до Гребния канал, т.нар. Братска могила, "Мол Пловдив" и граничи с най-желания за живот квартал "Младежки хълм".    ©  Кадастър
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Община Пловдив е на път да предприеме нова стъпка, която да облагодетелства частен интерес, месеци преди местните избори. След като миналата година с гласовете на общински съветници предимно от групите на ГЕРБ и подкрепящите ги "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева и "Кауза България" на заместник-кмета Георги Тютюков гласуваха да позволят строителството в огромен парков парцел до Гребната база, а това предизвика протести в града, общината върви към идеята да обезщети собственика, изкупувайки парцела му.

На среща тази сряда зам.-кметът по "Финанси и стопански дейности" Величко Родопски, експерти на общината, общински съветници и представители на няколко граждански организации, сред които "За парка" и "Спаси Пловдив", обсъдиха бъдещите стъпки по казуса с представители на дружеството собственик "Тея инвест". На срещата е станало ясно, че е изготвена оценка на терена по поръчка на администрацията на кмета Здравко Димитров. Тя сочи стойност от близо 35 млн. лв. за парцела от 81 декара в парк "Отдих и култура". Идеята на общината е за пет години да изплати на собственика сумата по евентуалната договорка.

Очевидно никой от присъстващите на срещата не е бил на мнение, че на терена трябва да бъде строено. Първият начин за това е да се промени отново общият устройствен план (ОУП), като теренът върне предназначението си за озеленяване и така общината да го отчужди срещу обезщетение. Следващият, който не се приема от гражданските организации и общинските съветници, е да се позволи на собственика застрояване не на предвидените в ОУП 30%, а на 15% като компромисен вариант. Третият е да се откупи целият терен при директно договаряне с "Тея инвест".

Но докато НПО-тата и някои от съветниците са против откупуването на терена, други искат проблемът да се реши по този начин.

Независимият съветник Слави Георгиев изрази становище, че общината не бива да се ангажира с това допълнително задължение, тъй като към този момент дълговете ѝ са в размер на 169 млн. лв. по данни, които му е предоставила самата тя. Според него "не съществува спешност към днешна дата общината да закупува този имот, предвид липсата на инвестиционно намерение." По думите му би било "много удобно" за сегашното управление на града да се поеме и този дълг шест месеца преди края на мандата му. За него следващите кмет и общински съвет трябва да вземат решение как да се процедира с този казус.

Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева обаче изрази мнение, че промяната на ОУП би отнела време, през което собственикът все пак може да вземе решение да реализира инвестиционно намерение. Според него трябва да се сключи договор с него, но да се защити общия интерес.

Съветниците от "Демократична България" не присъстваха на срещата, тъй като те изразяват позиция, че единственият вариант за разрешаване на казуса е като се промени предназначението на терена и се пристъпи към отчуждаване. Според Добромира Костова от групата "директно закупуване ще бъде много по-скъпо и ощетяващо бюджета на общината от отчуждаването".

Собственикът: десетки милиони напред

Пред "Капитал" официалният собственик на дружеството Тодор Чанков изрази готовност да се съобрази с желанието на обществото и към този момент няма инвестиционно намерение за него и ще изчака крайното предложение на общината за разрешаване на казуса. Чанков и преди е реагирал по този начин на предложенията, като предишния път беше заявил пред "Капитал", че не знае изобщо за планираната (и по-късно гласувана) в общинския съвет промяна, която позволява застрояването на парцела му.

Дружеството, на което той е собственик според Търговския регистър обаче, ще получи втори подарък от общината, след като през май 2022 г. съседен имот от около 50 дка, отново притежание на "Тея инвест", беше отчужден и за него собственикът получи седем общински имота (виж карето), които тогава бяха оценени на около 7.5 млн. лв. Дори най-простите сметки показват, че върху тези парцели може да има сгради с РЗП от поне 45 хил. кв.м, което при пазарните цени в Пловдив може да докара близо 100 млн. лв. на инвеститора.

Промяната на собствеността за тези парцели е вече отразена в Имотния регистър, но без да уточнява за кои, пред "Капитал" Тодор Чанков обясни, че има инвестиционни намерения за част от новополучените имоти, но пък няма разрешителни за строеж.

Заветните 7

Терените, които общината размени за обезщетяване на терена от 50 дка в парк "Отдих и култура", са на доста атрактивни места. Два от тях се разполагат около зала "Колодрума", където свободно пространство за строежи има достатъчно. Възможност също има. Предвид заложените в новия общ устройствен план параметри само на единия от двата терена възможната РЗП е над 16 хил. кв.м. Общо двата терена са 7 дка, които са малко над 1.3 млн. лв.

Други четири са терени, заключени между булевардите "Копривщица" и "Свобода", в непосредствена близост до "Мол Пловдив", където през последните години изникнаха не една и две нови сгради. Най-големият от тези седем имота се намира именно там - 15.7 дка, където също може да се строи и които са оценени на 2.4 млн. лв.

Последният, но не по важност, е общински имот, който се намира до хотел SPS. Ако това не изглежда атрактивно място сега и стойността му е едва 2.6 млн. лв., то с изграждането на продължението на бул. "Санкт Петербург" ситуацията ще е съвсем различна. Нещо повече, имотът позволява застрояване - както жилищно, така и офисно, а съседните на него парцели се развиват именно в тази насока.

Общо всички имоти са 45.5 хил. кв.м, а оценката на всички тях е 7.5 млн. лв., или по 172 лв/кв.м - оценка, която е десетки пъти по-малка от пазарните цени дори и на гаражите в града.

Как парковите парцели станаха частни

През далечната 2002 г. по предложение на кмета д-р Иван Чомаков се създава публично-частното дружество "Увеселителен парк" - бизнес форма, която Чомаков често е ползвал, когато е имало интерес към присвояването на даден имот.

С решение на ОС - Пловдив, два имота (един от 80 дка и един от 50 дка) от парк "Отдих и култура" са апортирани с идеята там да се изгради увеселителната площадка, като идеята е била за две години - до 2004 г., върху тях да бъдат разположени съоръженията. Това така и не се случва.

Подобно на ситуацията с "Пълдин туринвест" поетапно акциите на общината падат до процент, който не позволява решението на останалите акционери да се блокират (включително и това за ликвидиране на дружеството).

Въпреки липсата на дейност дружеството отчита сериозни загуби и така се стига до производството за неговото прекратяване. За да покрие задълженията си, то започва да разпродава наличните активи. И така се стига до заветната покупко-продажба, след която "Тея инвест" придобива най-атрактивните си активи.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    И след това пък дори се обиждат когато някой дръзне да им осветли престъпленията! Как може някой да им разваля далаверата!!!

    Нередност?
Нов коментар