Пловдив се кани да плати 35 млн. лв. за имот в парка до Гребната база

Администрацията на Здравко Димитров първо разрешава строителство в имота, а после иска да го спре чрез изкупуване

След влизането в сила на 17 август т.г. на ПУП-ПРЗ за разделянето на частния терен от 81 дка, част от парк "Отдих и култура" до гребния канал, това е вече отразено в кадастъра.
След влизането в сила на 17 август т.г. на ПУП-ПРЗ за разделянето на частния терен от 81 дка, част от парк "Отдих и култура" до гребния канал, това е вече отразено в кадастъра.
След влизането в сила на 17 август т.г. на ПУП-ПРЗ за разделянето на частния терен от 81 дка, част от парк "Отдих и култура" до гребния канал, това е вече отразено в кадастъра.    ©  Агенция по геодезия, картография и кадастър
След влизането в сила на 17 август т.г. на ПУП-ПРЗ за разделянето на частния терен от 81 дка, част от парк "Отдих и култура" до гребния канал, това е вече отразено в кадастъра.    ©  Агенция по геодезия, картография и кадастър
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Общината разрешава строителство върху частен имот от 81 дка в парк "Отдих и култура"
  • Това предизвика недоволство и в резултат започва сложна схема по разделяне на имота и предложение по-голямата част да бъде изкупена срещу висока цена
  • Предстои гласуване на предложението на кмета Здравко Димитров на общински съвет на 7-ми септември

Общинските структури може по правило да действат бавно, но не и когато мандатът им изтича.

През 2022 г. общинските съветници в Пловдив разрешиха строителството върху частен терен (собственост на "Тея инвест") от над 81 дка в парк "Отдих и култура". Това предизвика протести на местната общност и уж започнаха да се търсят варианти за излизане от ситуацията.

Преди по-малко от месец обаче стана известно, че администрацията на кмета Здравко Димитров е разделила въпросния имот на две - голяма в самия парк от 67.5 дка и малка, извън него, от 13.5 дка, без яснота защо и какво се планира с това действие.

Само месец по-късно - на 31 август се разбра, че планът на общината всъщност е да плати десетки милиони от общинския бюджет, задължавайки финансово следващия кмет до 2027 г. уж за да спре строителството в големия терен, което сама е разрешила там година по-рано. Малкия си остава с право на застрояване от страна на "Тея инвест".

Ако всичко това беше прецедент, то вероятно съмнението за чистите намерения щеше да е по-малко. Но през май 2022 г. съседен имот от около 50 дка, отново собственост на "Тея инвест", бе отчужден и за него компанията получи седем общински имота, всички за застрояване.

Малко за застрояване, малко за продаване

За да се реши съдбата на терена, след като отвори вратичката за застрояване, в началото на годината общината сформира временна комисия, в която се включиха съветници от всички политически представени групи в общинския съвет, с изключение на Демократична България, които отказаха участие в знак на протест. Още тогава те предложиха да бъде върнат статута на терена като зона "за озеленяване" (а не зона за рекреация, както е според общия устройствен план), а след това да се пристъпи към неговото отчуждаване - по-евтин и сигурен начин за придобиването му обратно от общината, като междувременно ще се гарантира, че строителство на терена е недопустимо.

Оттогава досега комисията е имала едва няколко заседания, като въпреки заявеното съгласие за гражданско участие, общината саботира тази възможност, като най-често не уведомяваше гражданите, които трябваше да участват.

През пролетта, след едно от заседанията на същата комисия стана ясно, че община Пловдив е готова да откупи целия терен от 81 дка за сумата от 35 млн. лв. А в края на юли стана известно, че скоростно и без шум администрацията на кмета Димитров действа, но не за откупуване на имота, а за ПУП-ПРЗ (подробен устройствен план-план за регулация и застрояване).

Въпросният план предвижда терена да се раздели на две - един по-малък от 13.5 дка, който е до бившото изтрезвително в Пловдив, и друг от 67.5 дка във вътрешността на парка. Поради частния характер на въпросния ПУП, той се внася от собственика на имота и се утвърждава със заповед на кмета, като цялата процедура минава без разглеждане в общинския съвет, както и без каквато и да е публичност. Въпреки че от дружеството тогава отрекоха да имат инвестиционно намерение за имота, идеята вероятно е върху тези 13.5 дка да бъде допуснато 30% застрояване.

"Капитал" поиска въпросния ПУП-ПРЗ по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), но същият беше отказан под претекст, че се отнася до частен имот, а не до въпроси от обществено значение, каквито всъщност засяга след като теренът е част от най-големия парк в Пловдив. Все пак, от отговора на общината стана ясно, че ПУП-ът е влязъл в сила на 17 август, а в кадастъра разделението е вече отразено.

Парк на разсрочено плащане

По-малко от месец след разделянето на терена кметът Здравко Димитров вкара за обсъждане и гласуване на сесията на общинския съвет на 7-ми септември предложение за откупуването на по-голямата част от частния собственик.

В напоително предложение от над 70 страници той и неговият екип докладват, че предвид факта, че са налице стъпки от страна на инвеститора за реализиране на неговите намерения и с оглед обществения интерес от запазване на парка (!) и евентуалното забавяне при всички други методи за придобиване, следва да се пристъпи към продажба. Не става ясно нито какви намерения е заявил собственика да реализира на терена, ако той не бъде придобит от общината, нито какви са другите алтернативи за отчуждаването му в полза на града. Не се и казва, че самата община е разрешила въобще там да може да има намерения за строителство.

Съгласно предложението на кмета за имота от 67.7 дка общината ще плати 28.9 млн.лв. без ДДС (или 35 млн.лв. с ДДС). Или колкото през май се е предлагало за целия терен. Пазарната оценка сега е изготвена от инж. Светла Неделчева към "Спел-96" става ясно от доклада, като е определена цена от 427 лв./кв.м - което е далеч повече спрямо първата оценка за целия имот от 81 дка, която беше 356 лв./кв.м.

Предвидено е сумата да се плаща разсрочено - 10% в началото, а след това по 30% в следващите три бюджетни години. Това е поредното предложение, с което настоящата администрация задължава следващия кмет да плаща милиони за недовършени проекти, а на фона на тежкия бюджет и натрупания дълг в размер на 141 млн.лв. - това може да е фатално за инвестиционната активност на общината в идните години.

Решението в този му вид е взето на 29-ти август в присъствието на почти всички местно представени партии (без Демократична България и БСП) - ГЕРБ, "Кауза България", "Съюз за Пловдив", ВМРО, Земеделски съюз "Александър Стамболийски", като всички те са го подкрепили, вкл. и независимият съветник Слави Георгиев.

Община напук

Че общината за пореден път действа без каквото и да е публично и дори политическо одобрение се разбра веднага след като информацията стана известна на граждани, активисти и съветници.

Още на 31 август от групата на Демократична България в Общинския съвет излязоха с остра декларация и призив да се направи ревизия на комисията, която уж трябваше да преговаря със собственика "Тея инвест", като отново апелираха първо да се смени статута и след това да се пристъпи към отчуждаване.

По време на съвместно заседание на финансовата и правната комисии към общинския съвет Веселина Александрова от Демократична България предложи обсъждането да бъде отложено за следваща сесия на Общинския съвет, като междувременно временната комисия изготви доклад от работата си и мотиви за предложението, доколкото съветът е дал съгласие на кмета да води преговори за целия имот, а не да изкупува само част от него.

Заседанието на комисиите беше далеч от конструктивно, като се наложиха няколко прекъсвания, за да се успокоят страстите на присъстващите съветници и граждани. Направиха впечатление две други изказвания. "В крайна сметка това няма ли да остане парк в името на гражданите", се обърна Румяна Толова от "Кауза България", като попита дали високата цена е това, което ги смущава. "На всички е ясно, че за тези порочни сделки, които са правени в историята на пловдивския преход, ние ще плащаме", заключи Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив (партията на Дани Каназирева), с което оправда дадената от него подкрепа на предложението в комисията.

В крайна сметка продължилите няколко часа дебати не доведоха до кой знае какво решение - на 7-ми септември съветниците ще гласуват предложеното от кмета, а преди него (до 5 септември) се очаква единствено зам.-кмета по финанси Величко Родопски да изготви доклад за резултатите от преговорите с "Тея инвест" и за работата на комисията.

"Капитал" изпрати въпроси и до управителя и собственик на "Тея инвест" Тодор Чанков относно намеренията им за малкия терен от 13.5 дка, както и за водените с общината преговори за продажба на по-големия имот, но до редакционното приключване на текста, отговори не бяха получени.

Доволният собственик



Имотите някога са били общински, но след поредица от неизгодни за общината апорти и сделки с вдигане на капитала в общо публично-частно дружество се изплъзват в частни ръце. През далечната 2002 г. по предложение на кмета д-р Иван Чомаков се създава публично-частното дружество "Увеселителен парк" - бизнес форма, която Чомаков често е ползвал, когато е имало интерес към присвояването на даден имот. С решение на общинския съвет Пловдив, два имота (един от 80 дка и един от 50 дка) от парк "Отдих и култура", са апортирани с идеята там да се изгради увеселителна площадка, като идеята е била за две години - до 2004 г., върху тях да бъдат разположени съоръженията. Това така и не се случва.

Подобно на ситуацията с "Пълдин туринвест" поетапно акциите на общината падат до процент, който не позволява решението на останалите акционери да се блокират (включително и това за ликвидиране на дружеството). Въпреки липсата на дейност дружеството отчита сериозни загуби и така се стига до производството за неговото прекратяване. За да покрие задълженията си, то започва да разпродава наличните активи. И така се стига до покупко-продажба, при която "Тея инвест" придобива най-атрактивните си активи. Според справка в Имотния регистър "Тея инвест" ги придобива за сумата 5.7 млн. лв.

Близо две десетилетия по-късно срещу двата имота от 130 дка, фирмата получи от една страна, ПУП за строителство на Гребната база, 7 терена за застрояване от минимум РЗП 45 хил.кв.м., а сега може да вземе и 35 млн. лв.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tyc16215409341055258 avatar :-@
    Maria Simova
    • + 1

    Огромна корупция! Мутри вън!

    Нередност?
Нов коментар