Пловдив размени 7 парцела за строителство срещу един за парк

Частният инвеститор твърди, че странната сделка не е обсъждана с него, а общината обясни, че размяната е по-изгодна, вместо да плати 7 млн. лв.

През последните месеци парковете, обграждащи гребния канал, неколкократно попаднаха в полезрението на инвеститори и управници. Сегашният терен се намира зад зоологическата градина, която е непосредствено до канала
През последните месеци парковете, обграждащи гребния канал, неколкократно попаднаха в полезрението на инвеститори и управници. Сегашният терен се намира зад зоологическата градина, която е непосредствено до канала
През последните месеци парковете, обграждащи гребния канал, неколкократно попаднаха в полезрението на инвеститори и управници. Сегашният терен се намира зад зоологическата градина, която е непосредствено до канала    ©  Цветелина Белутова
През последните месеци парковете, обграждащи гребния канал, неколкократно попаднаха в полезрението на инвеститори и управници. Сегашният терен се намира зад зоологическата градина, която е непосредствено до канала    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Докато цялото внимание на общинари, строители и журналисти в Пловдив тази седмица беше насочено към хаоса с устройствените планове, който блокира строителството, някои други решения се случиха без много шум.

На последната сесия на общинския съвет на 12 май наред с всички предложения за приемане на подробни устройствени планове бе внесено и проектно решение от кмета Здравко Димитров за отчуждаване на частен имот в парк "Отдих и култура". На пръв погледът предложението му изглежда обосновано и дори нужно за екосистемата на ощетения откъм зелени площи град. Става въпрос за 50 декара в един от най-големите паркове в Пловдив. Но това се случи на цената на 7 други атрактивни парцела (виж карето), разпръснати из града, които притежателят на зеления терен - фирмата "Тея инвест", придоби като обезщетение.

Схемата беше описана още преди гласуването от сайта "Под тепето", където се повдигаше въпроса как така оценката на общината за седемте имота е равностойна на тази за парковия имот - малко над 7 млн. лв., след като преди няколко години само един от тези имоти беше предложен за продажба на стойност 20 млн. лв.

Това обаче е само един от многото въпроси покрай тази сделка. "Капитал" потърси и двете страни в нея и откри, че според продавача те не са посочвали имотите и не са обсъждали сделката, а общината сама е решила да им ги предложи. Така излиза, че Пловдив сам е решил да се лиши от седем имота, на които може да се строи, в полза на един, на който (уж) не може, вместо да го купи за 7 млн. лв.

Собственикът

50-декаровият имот близо до Гребната база е един от двата там, който е собственост на "Тея инвест". Някога той е бил общински, но след поредица от неизгодни за общината апорти и сделки по познат тертип с вдигане на капитала в общо дружество се изплъзва от публичните ръце (виж карето). През 2013 г. имотите са продадени на настоящия им собственик.

При апортирането им от общината имотите са били с пазарна оценка 1.26 млн. лв. Според справка в Имотния регистър 10 години по-късно "Тея инвест" ги придобива за сумата 5.7 млн. лв.

Изпълнителният директор на дружеството Тодор Чанков обясни, че изготвянето на пазарната оценка тогава е било изцяло от страна на дружеството продавач. Сегашната цена, по която общината ще ги придобие, е с около два милиона лева повече - 7.5 млн. лв.

"Разделяме се с имота не по наше желание, общината е тази, която прилага отчуждителна процедура. Не сме водили преговори с администрацията нито за този, нито за други имоти", заяви пред "Капитал" Чанков като представител на "Тея инвест". Самият той има участие в доста други бизнеси, свързани с недвижими имоти, като компании за управление на етажни собствености и други, включително е партньор с израелски бизнесмени в известната в Пловдив някога "Рилон".

Чанков сподели, че при закупуването на имотите е имало идея за изграждането на плажен комплекс в модерна паркова среда с водни атракциони и зони за отдих, които да се впишат изцяло в лесопарковата част. "Намирането на сериозни частни инвеститори в развитието на паркова и спортно-рекреационна инфраструктура се оказа трудна задача. Обикновено подобни проекти се реализират с подкрепата на общината или държавата. На практика изцяло частните инвеститори в подобни проекти са рядкост", казва той сега.

Общината

От общината коментираха пред "Капитал", че това е единственият имот в парк "Отдих и култура", за който има предвидена такава процедура за отчуждаване в тазгодишната програма за управление на общински имоти. Имотът обаче беше предвиден като такъв за възмездно придобиване, а не за придобиване чрез отчуждаване. Това обаче няма значение с оглед факта, че за промяната на годишната програма е нужно само предложение и мнозинство в общинския съвет, с каквото сегашната администрация разполага.

Те разясниха, че подобни процедури винаги се инициират от общинската администрация и не са предмет на преговори. "След приетото решение от общинския съвет днес, предстои общината да инициира същинската процедура по отчуждаване, за което частният собственик ще бъде уведомен по надлежния ред", добавиха още те.

Целта на придобиването е уж една - теренът да бъде използван за парк. Това обаче не е ясно как точно ще се случи, тъй като в графичното изображение на изменението на общия устройствен план теренът е зачислен като такъв за спорт и атракции.

Това е едно от големите изменения в сравнение с предишния ОУП. Докато в него парк "Отдих и култура" е изцяло отреден за озеленяване, което го защитава от строителство над 1%, сегашният му статут позволява до 20% застрояване, както и последващо по-лесно изменение в друга зона за строежи - доста сериозна вратичка.

Въпреки че вносител на предложението е Здравко Димитров, той не присъства на днешната сесия, за да обоснове искането си. За целта беше пратен зам.-кметът по "Финанси и стопанска дейност" Величко Родопски, на който не се отдаде възможността да говори, тъй като, изненадващо или не, от съветниците въпроси и възражения нямаше.

Разискването и гласуването на тази точка отне 15 минути. "Против" гласуваха единствено представителите на "Демократична България". Шестима съветници се въздържаха от гласуване, въпреки че бяха в залата. Това бяха съветниците от БСП, за които се очакваше да се противопоставят на решението след острия коментар на техния председател Николай Радев: "За нашите си имоти ще ни вземат други имоти."

Сформиралото се мнозинство от 34 общински съветници от останалите партии в съвета (най-вече ГЕРБ) одобриха предложението на кмета.

Заветните 7

Терените, които общината е отредила за обезщетяване, са на доста атрактивни места. Два от тях се разполагат около зала "Колодрума", където свободно пространство за строежи има достатъчно.

Други четири са терени, заключени между булевардите "Копривщица" и "Свобода", в непосредствена близост до "Мол Пловдив", където през последните години изникнаха не една и две нови сгради.

Последният, но не по важност, е общински имот, който се намира до хотел SPS. Ако това не изглежда атрактивно място сега, то с изграждането на продължението на бул. "Санкт Петербург" ситуацията ще е съвсем различна. За проектирането на този път съвсем скоро трябва да бъде избран изпълнител - някой от участниците в проведената обществена поръчка на стойност 83 хил. лв. (без ДСС)

До вземането на това решение тези терени не са били отредени за отчуждаване, но с приемането му те вече са включени в годишната програма за разпореждане с общински имоти. Въпреки разгорещената дискусия, която се разрази при приемането ѝ само преди няколко месеца, изглежда, че включване и изключването на имоти в нея се случва далеч по-лесно от очакваното.

Проблемът със сделката

Всъщност съветниците от ДБ приветстваха идеята общината да си върне този имот. Добромира Костова, която е представител на "Зелените" обаче, настоя това да се случи не на цената на 7 други общински терена, а с парично обезщетение, което да е справедливо. Предложение ѝ да не се гледа тази точка и да се търси друг вариант за отчуждаване обаче срещна отпора на силното мнозинство в местния парламент, който почти единодушно се "въздържа" да одобри или отхвърли исканото от нея.

По думите на Костова предложението е вкарано за обсъждане в комисията в срок по-кратък от 48 часа и разглеждането му е било претупано не само на сесията, но и преди това. "Далавера", нарече Костова днешното решение.

Истината е, че Пловдив има отчаяна нужда от нови зелени площи и това се вижда и в спора за новия устройствен план. Парите за отчуждаване в тазгодишния бюджет, който е рекордно висок за общината, са едва 5 млн. лв., което е крайно недостатъчно за всичко, което има да се свърши.

Градът има същия проблем като София - инвеститорите трябва да изчакат 5 години, след което, ако общината не изкупи имотите им, предвидени за озеленяване, могат да поискат промяна в параметрите и позволение за строителство. Позволяването на 20% застрояване "за спорт и атракции" обаче също няма да спре изникването на всякакви сгради вътре - безброй примери от различни градове са доказателство за това.

Това парче от 50 дка също така представлява по-малко от половината от всичко, което "Тея инвест" притежава в парк "Отдих и култура". Това значи, че инвеститорът ще е свободен да развива останалите 80 дка в зависимост от статута на терена в окончателния вид на новия ОУП. И като допълнение ще получи още 7 имота, на които да може да строи.

Седемте имота са с обща територия около 40 дка. Тодор Чанков заяви пред "Капитал", че те не са предлагани от тях и не са ги коментирали с общината. "Бяхме уведомени от общината за стартираната процедура, но конкретни разговори не са водени", каза управителят на дружеството. Излиза, че община Пловдив насила тика в частни ръце седем апетитни имота в различни части на града.

Тук изниква въпросът колко адекватна е тази сделка за град с годишен бюджет от половин милиард лева, който, вместо да отдели 7 милиона лева за закупуване на парцела за бъдещи зелени площи и така да запази другите имоти (за част от които също има идея да се превърнат в парк), решава да се раздели с тях и така те да се превърнат в доста жилищни сгради на бързо растящия имотен пазар. Ако смятате, че за Пловдив 7 млн. лв. са много пари, то за сравнение - на обществена дискусия за Дондуковата градина в същия ден беше обсъждано поставянето на ограда около парка, която да пази от бездомници, чиято стойност вероятно ще е приблизително 1 млн. лв.

На въпроса как са определени 7-те имота за равностойно обезщетение за "Капитал" от общината отговориха лаконично: "На база на обстойно обследване на наличните свободни от утежнения терени - общинска собственост."

Относно бъдещите си планове за терените Чанков обясни, че за момента нямат официална информация от общината, а само от медиите и тепърва предстои да правят анализи и да изготвят планове. "Надяваме се срещу отчуждения ни имот, който е частна собственост, полученото обезщетение наистина да е справедливо", добави той.

Как парковите парцели станаха частни

През далечната 2002 г. по предложение на кмета д-р Иван Чомаков се създава публично-частното дружество "Увеселителен парк" - бизнес форма, която Чомаков често е ползвал, когато е имало интерес към присвояването на даден имот.

С решение на ОС - Пловдив, два имота (един от 80 дка и един от 50 дка) от парк "Отдих и култура" са апортирани с идеята там да се изгради увеселителната площадка, като идеята е била за две години - до 2004 г., върху тях да бъдат разположени съоръженията. Това така и не се случва.

Подобно на ситуацията с "Пълдин туринвест" поетапно акциите на общината падат до процент, който не позволява решението на останалите акционери да се блокират (включително и това за ликвидиране на дружеството).

Въпреки липсата на дейност дружеството отчита сериозни загуби и така се стига до производството за неговото прекратяване. За да покрие задълженията си, то започва да разпродава наличните активи. И така се стига до заветната покупко-продажба, след която "Тея инвест" придобива най-атрактивните си активи.