🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В очакване на Пловдивската крепост

Реставрацията на Небет тепе - най-наситеният с история пловдивски хълм, трябва да свърши в края на април

Небет тепе трябва да се превърне в нещо като пловдивския Царевец - с частично възстановени зидове и осветление
Небет тепе трябва да се превърне в нещо като пловдивския Царевец - с частично възстановени зидове и осветление
Небет тепе трябва да се превърне в нещо като пловдивския Царевец - с частично възстановени зидове и осветление    ©  Димитър Марков
Небет тепе трябва да се превърне в нещо като пловдивския Царевец - с частично възстановени зидове и осветление    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

От над година насам на едно от пловдивските тепета текат реставрации. Небет тепе, едно от тепетата, формиращи Трихълмието в Стария град, е пълно с работници и археолози, които трябва да разкрият пред туристи и жители как това ключово място се е променяло през вековете. Тук, твърдят историците, има следи от траки, одриси, гърци, римляни и османци. Зид върху зид са крепостните стени на няколко града. Някои местни историци дори твърдят, че през Средновековието на Небет тепе е имало цял замък.

Археологическият обект заедно с намиращата се в подножието на Стария град Източна порта на Филипопол е част от проекта "По крепостните стени на Филипопол", който получи финансиране през 2020 г. от Фонда за устойчиви градове. Общият бюджет на проекта е 9,3 млн. лв., 6,9 млн. лв. от които са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Региони в растеж", а останалите - финансиране, осигурено от Фонда за устойчиви градове.

Проектът трябва да превърне Небет тепе в нещо като пловдивския Царевец - с частично възстановени зидове и осветление. По думите на инж. Таня Петкова, ръководител на проекта, Източната порта трябва да е готова до края на март, а Небет тепе ще бъде завършено до 30 април. Това потвърди и кметът Костадин Димитров, който е инспектирал работата и смята, че строителните дейности ще приключат в обявения срок.

Но малко преди края на проекта той предизвика и възмущение в част от експертите и жителите на Пловдив. Причината - ажурна ограда с височина два метра, която в основата си има солиден слой от бетон.

История на инженеринг

Проектът "По крепостните стени на Филипопол" започва през 2020 г. и трябваше да завърши още през 2022 г. Едва в края на август 2022 г. обаче започва самото строителство, тъй като проектите са връщани няколко пъти за преработка.

Следва допълнително забавяне, което инж. Петкова приписва на "неблагоприятните зимни условия", заради които работата е била прекратена за известен период.

В проекта са включени три подобекта: античен комплекс "Източна порта на Филипопол", археологически комплекс "Небет тепе", както и реконструкция на елементите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс "Небет тепе". Като основна цел от общината посочват превръщането на обектите в предпочитани туристически атракции и увеличаване на туристическия поток.

Консорциум "Филипопол 2020" е избраният изпълнител, като в него влизат "Терасист", "Стройекспрес-НН" и ПМ "Архитекти". Трите договора включват проектиране, изпълнение на консервационно-реставрационни работи, строително-монтажни работи и осъществяване на авторски надзор. Избраният метод на възлагане на поръчката е странен - инженеринг. Методът беше толкова спорен в последните години, когато се използваше масово за източване на обществени средства, че в парламента се обсъждаше забраната му при поръчки. Но той е особено неподходящ, когато става въпрос за реставрации, защото при него строителят диктува на проектанта какво и как да прави и така историческите забележителности са оставени на мнението на различни фирми, без задължителен надзор от общината.

Без бойници и "нови" крепости

Това не е първият опит за социализация на Небет тепе. Още през 2010 г. се изготвя проект за историческото място над центъра на Пловдив, но той не успява да спечели финансиране, защото не е внесен навреме в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Следва втори опит през 2014 г. с нов проект, който е внесен навреме, но не получава финансиране по Норвежкия фонд за финансиране. Той също така не е припознат от пловдивчани.

Притесненията около "Небет тепе - сцена на вековете" тогава са главно свързани с това, че той предвижда бутафорно възстановяване на археологическите структури, което може да унищожи тяхната автентичност, и застрояване на цялото тепе с гигантски нови градежи с кули и бойници и атракциони с реплики.

Това оставя темата на заден план в следващите години до началото на януари 2020 г., когато е проведено публично обсъждане за визията на трите обекта, включени в проекта. Тогава се стига до консенсус, че археологията на Небет тепе трябва да бъде експонирана, а не надграждана и по възможност да бъдат адекватно представени градежите от различните епохи.

В рамките на проекта сега са оформени различни пешеходни пространства с парапети, както и места за панорамни площадки, поставени са пейки. Ремонтиран е подходът от северната страна. Разкрит е и таен вход, който досега е бил недостъпен. Посетителите ще могат да влизат и излизат от него по монтирани за целта стъпала, а от изхода му има изглед надолу към каменни стъпала, използвани от обитателите на Небет тепе.

Мястото отдавна се ползваше от жители и гости на града за снимки по изгрев и залез, но сега е разчистено от боклуци и растителност, което прави археологията много по-видима.

Зандан тепе

Поставената ограда обаче буди недоумение у пловдивчани. Тя обхваща южната част на тепето - границата ѝ е с Арменското училище и няколко къщи, а дължината ѝ е 50 метра.

Оказва се, че тя не е хрумка на архитектите, нито пък на НИНКН. Последните дори съвсем официално са се заявили против нея. Оградата не е била одобрена и от Министерството на културата.

От НИНКН се изказват за оградата на Небет тепе на 21 март 2022 г. "Заданието не поставя изискване към проекта за изграждане на ограда. Оградата създава друг образ и начин на функциониране на комплекса, като ограничава достъпа. Включването ѝ в проектната документация на този етап е недопустимо. За нуждите на охрана на обекта е допустимо изграждането на видеонаблюдение", се казва в становището.

Въпреки това общината държи на оградата. Най-вероятно ограждението е поставено по идея на общинската администрация. От кметството увериха, че тя няма да пречи на панорамните гледки към Пловдив, но заявиха намеренията си обектът да се заключва през нощта от съображения за сигурност. "В града за жалост има посегателства към тепетата ни, последно има много графити на Сахат тепе, на Небет тепе също са започнали да драскат, презумпцията е да има превенция на вандализма", заяви кметът на брифинг в общината в края на февруари.

В интервю пред Trafficnews на 25 март София Христева подкрепи идеята Небет тепе да се заключва през нощта. "Затварянето на Небет тепе и ограниченият достъп през нощта ще запази недвижимата културна ценност. Всеки пак ще може да се любува на изгревите и залезите, но без риск недобросъвестни посетители да рушат археологията. Смятам, че тази ограда е възможното решение. Тя по никакъв начин не влияе на гледката и е монтирана в най-стръмните участъци."

За следващите 5 години няма да се събира такса за вход на обекта, заяви новият кмет, което отговаря на изискванията на европрограмите, ако нещо се финансира безвъзмездно, то да не включва допълнителни приходи.

Небет тепе ще се превърне в ново любимо място на пловдивчани.

Костадин Димитров
Костадин Димитров

кмет на град Пловдив

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    hajduk avatar :-(
    Полковник Паликъщов
    • + 1

    Тези проекти само гълтат средства без да експонират както трябва. При Източната порта на Филипополис имаше запазени основи на портата, през януари надникнах, когато си бях в отпуска, основите са бетонирани, попитах техника на обекта, археолозите така били решили. Иначе са вдигнали няколко изкуствено направени колони, но частична възстановка на Портата би било добро решение.

    Нередност?
Нов коментар