Пловдив и Варна: кой ще построи първи своята нова математическа гимназия

Пловдив получи 7.5 млн. лв. от МОН, но е на ниво проектиране, докато Варна вече има готов проект и иска 73 млн. лв. от бюджета

Едно от най-емблематичните училища в града най-накрая ще се сдобие с нов кампус.
Едно от най-емблематичните училища в града най-накрая ще се сдобие с нов кампус.
Едно от най-емблематичните училища в града най-накрая ще се сдобие с нов кампус.    ©  Димитър Марков
Едно от най-емблематичните училища в града най-накрая ще се сдобие с нов кампус.    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Община Пловдив взе финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост за 9 проекта.
  • Варна пък ще получи 73 млн. лв. от бюджета за нова сграда на гимназията, за която вече има готов проект.
  • Още два проекта в Пловдив вървят ръка за ръка с този за нова сграда на математическата гимназия.

Най-новото училище в Пловдив - СУ "Свети Седмочисленици", наскоро празнува своята 40-годишнина. Тоест от 4 десетилетия във втория град не е строено ново училище.

Сега общината планира цели три нови училищни сгради - на Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов", на СУ "Патриарх Евтимий", познато още като "Лиляната", и ОУ "Княз Александър I", което в момента дели сграда с Хуманитарната гимназия.

Най-мащабният и най-дълго чакан от тези проекти е новата сграда на математическата гимназия. Нуждата там е ясна отдавна. Това е едно от най-желаните училища в града, но в момента дели класните си стаи с основно училище. Проблемът е, че проектът е на 3 десетилетия, а нов такъв дори не е започнал да се проектира. Това означава, че до строителството има много време.

За сравнение, Варна скоро ще започне да строи новата сграда на своята математическа гимназия. След като получи 60 млн. лв. за библиотека (които станаха 78 млн. лв.), морският град вкара в бюджетния фонд и проект за 73 млн. лв. за нова сграда на "Д-р Петър Берон".

Бъдещият кампус в Пловдив

Община Пловдив успешно кандидатства пред Министерството на образованието и науката (МОН) за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост с 9 проекта, един от които е новата сграда на математическата гимназия. Училището ще получи 7.5 млн. лв. от министерството, което е и максимумът по програмата за безвъзмездно финансиране. Това обаче е крайно недостатъчно. Общината ще трябва да съфинансира проекта с още 10.3 млн. лв.

Все пак спечелената сума дава възможност за първи стъпки, за да изгради новата сграда на гимназията, а настоящата да остави на ОУ "Драган Манчов".

В гимназията тази година се обучават 1200 ученици, в основното училище - 539. Това създава редица проблеми. От една страна, липсата на сграден фонд пречи да се провеждат редица занимания по интереси и извънкласни дейности, а за учениците от 5-и до 7-и клас не може да се осигури целодневна организация на учебния процес. От друга, математиците, които в момента се обучават в две смени, трябва да преминат на едносменен режим до 2027 г., а това в сегашното положение е невъзможно.

Така съществува реална опасност от намаляване на приема и разпръскване на учениците по други училища.

За новия учебен корпус отдавна има предвиден терен в устройствения план на града - 36 дка зад хотел SPS в район "Тракия" (точно срещу мол "Плаза"). През 2022 г. тогавашният общински съвет промени статута му от частна в публична общинска собственост с цел да се предотвратят евентуални разпоредителни сделки. На този етап обаче тогавашната община все още не беше взела окончателно решение как да реши проблема на гимназията и основното училище

Нов проект, нов конкурс

За новия кампус има и проект, но предишната администрация така и не премина към реализацията му заради високата цена - 25-30 милиона лева по думите на тогавашния зам.-кмет по образование Стефан Стоянов. Тогава от кметството обмисляха и друг вариант - да построят нова сграда на "Драган Манчов" на общински терен зад мол "Пловдив" в район "Западен" за 6-7 милиона лева, а МГ-то да остане в настоящата му сграда. Срещу това решение възразиха и двете училища - математиците, които отдавна чакат обещаната им нова сграда, се чувстваха излъгани, а преместването на едно основно училище е проблемно най-вече заради придвижването на малките ученици.

Проектът за новата математическа обаче е не просто скъп, но и стар - на почти 30 години - и в момента не отговаря на съвременните образователни изисквания и настоящите нужди на училището. А със заложените в него мащабни обекти - огромна аула, плувен басейн, спортни игрища и други - не е и реалистичен. В него няма предвидени и зелени площи.

Затова новата община е изготвила техническо задание, на базата на което ще проведе идеен конкурс, за да събере най-добрите идеи от архитекти. Заданието е съобразено със сегашното ръководство на гимназията, със строителна дирекция, главния архитект и с вижданията на градската управа.

Конкурсът ще бъде обявен още този месец и ще е подобен на този, който общината пусна за сградата на БНБ - "Трезор за идеи". Той ще се казва "Трезор за умове" - "не защото искаме да си държим умовете заключени, а защото си ги пазим и ще им дадем възможност да се развиват в една чисто нова инфраструктура", заяви пред "Капитал" Владимир Темелков, заместник-кмет с ресор "Oбразование, бизнес развитие и европейски политики" в община Пловдив. С него общината се надява да събере най-добрите идеи от архитекти от страната и чужбина за трите училища.

Проблемът е, че конкурсът за БНБ е само това - конкурс с парична награда и не гарантира на победителя проектантски договор и авторски надзор. Това е, което повечето качествени студиа търсят. Ако конкурсът за математическата е същият, това би било странно, тъй като там вече има осигурено финансиране.

Сумата от близо 18 млн. лв., от които общината вече е осигурила 7.5 милиона, всъщност е предвидена само за етап 1 на проекта - проектирането и изграждането на сграда на площ 12 хил. кв.м със стаи за математика и информатика, компютърни кабинети и възможност за прием на повече ученици в бъдеще.

Крайната ни цел не трябва да е просто едно училище - крайната ни цел трябва да бъде наистина една супер модерна среда, в която учениците се чувстват като вкъщи комфортно, за да може този проект да е за пример и да остане за десетки години напред.

Владимир Темелков
Владимир Темелков

заместник-кмет "Oбразование, бизнес развитие и европейски политики"

Заданието включва и втори и трети етап, които предвиждат допълнителни съоръжения като спортни игрища, стол, аула, общежития, като все още предстои да се уточни необходимостта от такива, а и да се намери финансиране.

След провеждане на конкурса общината ще трябва бързо да намери изпълнител и да възложи поръчката, защото МОН изисква проектът да бъде завършен през 2027 г., което значи, че най-късно следващата година трябва да започне строителството. "Надяваме се до 10-12 месеца да сме започнали строителството", коментира Владимир Темелков.

Според него Пловдив има доста механизми да търси останалите пари - "може по програми, може да поискаме от държавата, винаги можем да се обърнем към някой. Правим всичко възможно да намерим финансирането. Още края на миналата година ние знаехме колко пари няма да ни стигнат, направили сме стъпките, чакаме резултати", заяви Темелков.

Варна - едни гърди напред

За сметка на това Варна вече е заложила изцяло на държавния бюджет от който ще очаква цели 73 млн. лв. за сграда на гимназията. Там вече има подписан договор за идеен проект и за инвестиционен проект. Австрийската фирма "Рийглер Рийве архитекти ЦТ" е избрана след провеждане през 2023 г. на открита процедура, като е предложила да изработи идейния и технически проект за сумата 680 000 лева без ДДС. През март фирмата е предала готовия проект.

Според новия кмет Благомир Коцев до края на годината трябва да е готово проектирането и да започнат строителните работи. Те ще се случат на терен 22 декара, който е държавна собственост и е прехвърлен на община Варна.

Районът около новата математическа

Още два проекта вървят ръка за ръка с този за нова сграда на Пловдивската математическа гимназия. До предвидения терен зад хотел SPS няма изградена публична инфраструктура, затова от кметството са предвидили продължение на бул. "Санкт Петербург" от кръстовището на SPS до "Скобелева майка". Обществена поръчка за проектирането на връзката беше проведена още в миналия мандат и тогава за изпълнител бе определена фирмата "Инфрапроджект".

Сега местната администрация смята да финансира строежа по ОП "Региони в растеж", където е допустимо строителството на такъв тип обекти. Проектът ще включва изцяло нова пътна връзка с две улични платна, като се предвижда реконструкция за съвсем малък участък в началото на обекта.

Новият училищен кампус повдига на дневен ред и една дълго пренебрегвана тема - Ботаническата градина. Градската управа се бе заела с казуса още по времето на кмета Иван Тотев, като през 2019 г. обявиха пълното възстановяване на парковото пространство, собственост на Аграрния университет, до две години. Единственият резултат обаче бе изграждане на нова ограда.

Сегашното управление заяви подновени намерения да облагороди зелената зона с площ от 113 дка, като вече са провели няколко срещи с Аграрния университет с нагласата за съвместна работа и търсене на финансиране. Така бъдещият учебен корпус и инфраструктурата наред с парка ще обособят една изцяло нова зона в "Тракия".

Максимално финансиране от МОН получават и други две знакови училища за града - СУ "Патриарх Евтимий", познато още като "Лиляната", което също в момента е на двусменен режим, и ОУ "Княз Александър I", което в момента дели сграда с Хуманитарната гимназия. За гимназията е предвиден теренът зад мол "Пловдив", където първоначално общината планираше да премести ОУ "Драган Манчов", делящо сега сграда с математическата. Нещата са малко по-сложни с ОУ "Княз Александър I", защото проектът трябва да се съгласува с НИНКН. В момента общината има техническо задание, съгласувано, но по-конкретни решения за сградата ще вземе след провеждане на идейния конкурс.