🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов живот за старото училище в с. Голяма Желязна

Фондация "Шарена задруга" купи сградата и планира амбициозен проект за образователен център

Училището в с. Голяма Желязна е строено 30-те години на миналия век
Училището в с. Голяма Желязна е строено 30-те години на миналия век
Училището в с. Голяма Желязна е строено 30-те години на миналия век    ©  Ивайло Дончев
Училището в с. Голяма Желязна е строено 30-те години на миналия век    ©  Ивайло Дончев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 4 април 2024 г. (четвъртък) "Капитал" организира събитието "Среща на бизнеса в Плевен, Ловеч и региона". По време на форума представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор ще дискутират важните за региона въпроси и ще търсят работещи решения за икономическия растеж на двете области.

Може да се регистрирате за присъствие или гледане онлайн на сайта на конференцията, където може да откриете програмата, темите и участниците.

Когато Росица Мутафчиева и съпругът й Юри Стайков виждат изоставеното училище в село Голяма Желязна през 2019 г., ахват. Двамата са с обширни познания и опит в областта на културата, изкуството и предприемачеството и веднага разпознават потенциала на мястото, разположено в живописния троянски край, близо до язовир "Сопот". С течение на времето идеята им да възстановят старото училище с нови функции се разраства до такива мащаби, че не ни остава друго, освен и ние да ахнем след разговор с тях.

Комплексът от няколко сгради в с. Желязна ще се трансформира в образователен център с кулинарно училище под шапката на Ferrandi Paris (едно от най-реномираните училища по гастрономия в света), школа по занаяти, ресторант и целодневен международен пансион. Зад инициативата стои екип от 40 души, детайлен бизнес план, подкрепата на община Троян, Френската търговско-промишлена палата, няколко компании и една банка. Цялата инвестиция се изчислява на 14.5 млн. евро. като засега са осигурени средствата за стартиране на проекта.

Фондация "Шарена задруга", създадена за реализацията му, успява да закупи сградата на училището заедно с прилежащите постройки с подкрепата на община Троян през 2020 г. След мъчителна процедура по разчистване, изработване на архитектурен проект с архитектите от VA Studio и съгласуването му с всички институции сдружението вече има издадено разрешение за строеж. Първа копка е планирана за тази пролет. Ако всичко върви по план, "Шарената фабрика" ще отвори врати през есента на 2025 г.

Инициативата е изцяло частна и такава ще остане, категорични са Роси и Юри.

Нужно е цяло село

"Ако не бяха хората в селото, проектът за "Шарената фабрика" нямаше да е възможен. Колкото и сантиментално и романтично да звучи, подкрепата, която получаваме от тях, е от огромно значение. Самите те са много будни и активни, искат да помагат", казва Росица.

С. Голяма Желязна е разположено на около 30 км от Троян и 130 от София, има 514 жители според НСИ. В наши дни най-разпознаваемата забележителност в селото е яз. "Сопот", който привлича уикенд и летни туристи с условия за риболов и водни спортове, но регионът има още много какво да предложи като природни и културни забележителности. Училището в селото е строено през 30-те години на миналия век и е закрито през 2006 г. Местните обаче не го оставят на разрухата и междувременно са поддържали покрива, споделя Юри. "Може би получаваме такава силна подкрепа, защото ще правим училище, а не нещо друго", допълва той. Роси споделя, че между тях и местните се е развила силна връзка на доверие, "защото ги информираме на всяка стъпка".

Това твърдение се потвърждава на 30 септември 2023 г., когато "Шарена задруга" прави представяне на проекта, като "отваря" училището за един учебен ден - с работилници, изложби, храна и др. Вместо планираните 100 - 150 души на събитието идват над 500.

Проект с Хоризонт

Идеята в началото не е имала такива мащаби. "В течение на времето решихме, че ако ще правим нещо там, то трябва да бъде тясно свързано с региона и да използваме неговия капацитет и потенциал", посочва Роси. Гостоприемството, вкусната храна и традиционните занаяти като грънчарство, керамика, иконопис, дърворезба, дървообработка, тъкачество, везба и др. са характерни за местния край.

Росица, Юри и третият партньор в "Шарена задруга" - Анна Българанова, решават, че проектът им има потенциал да получи финансиране от програмата на ЕС за наука и иновации "Хоризонт 2020". Една от темите е традиция и занаяти и връзката им с новите технологии. "Влизахме много добре в темата, проектът ни беше разработен добре, обаче не си дадохме сметка колко тежка е процедурата по кандидатстване", разказва Роси. Финансиране получават едва три проекта от общо 120 кандидатури. "Шарена задруга" и международните им партньори са класирани седми, като Роси определя това като голям успех.

В процеса на разработка на проекта "Шарена задруга" се свързват с престижното френско кулинарно училище Ferrandi Paris, които проявяват интерес към идеята да разкрият нов обект в Европа. "Отне ни две години да си станем сериозни партньори и да ни одобрят за представители за България. Беше доста тежка процедура с няколко посещения от тяхна страна. Запознаха се с целия ни екип и съвместно развихме идеята за кулинарното училище", спомнят си двамата предприемачи. То ще се помещава в голямата сграда на старото школо след ремонт - с няколко кухни и ресторант. Към нея има обслужваща прилежаща постройка, която ще бъде съборена и изградена наново, за да приюти занаятчийското училище. В комплекса ще бъдат издигнати две нови сгради за общежития. Покрай посещенията на Ferrandi в България "Шарена задруга" се свързват и с Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК). Миналата година проектът им "Шарена фабрика" е отличен със специалната награда на журито в конкурса за иновации на камарата, която се изразява в експертна и институционална подкрепа, обяснява Роси.

Шареният проект на шарените хора

Дърворезба, керамика, реставрация и рециклиране на мебели, скулптура в дърво, иконопис, изработване на носии - всички тези занаяти и още ще се преподават в училището, което ще е със статут на център за професионално обучение с лиценз към МОН, тоест ще приема ученици, завършили средно образование. "В екипа ни вече има преподаватели за всяка специалност, които са работещи занаятчии. В момента разработват учебните програми, като те ще са предимно практически ориентирани", разказва Роси. Образователният център ще предлага гъвкава модулна програма, както и онлайн курсове за началните нива.

"Другото, което е изключително важно, е, че в момента развиваме партньорства с едни от най-добрите културни и образователни институции, както и хотели и ресторанти, за да могат хората, които се обучават тук, да продължат със стаж", казва още тя. Тези стажове могат да са Европа и Япония, където Роси е живяла и има установени контакти. Крайната цел обаче е тези хора да останат и да се реализират тук, за което двамата твърдят, че има условия.

Процесите по строителство и ремонт вървят паралелно с подготовката на учебните програми, сертифицирането и приема на курсанти, така че "Шарената фабрика" да заработи на пълни обороти през есента на 2025 г. Юри е оптимист за този срок и казва, че постоянно получава запитвания през страницата на сдружението отворено ли е, вкусно ли е и кога започват курсовете.

Юри Стайков е изкуствовед, собственик и главен изпълнителен директор на рекламна агенция, има дългогодишен стаж в областта на рекламата, продуцентството, киното и телевизията. Росица Мутафчиева е доктор по японистика с дълга преподавателска кариера, но освен това е учила бизнес и се е занимавала с предприемачество почти през целия си живот. Тя е собственик и главен изпълнителен директор на Zundert Extreme, компания за внос на високопроходими и специализирани превозни средства. Третият партньор във фондацията е Анна Българанова, собственик на агенция за реклама и печат, издател и изкуствовед като Юри. "Всички ние имаме доста шарен хуманитарен и бизнес профил. От там идва и името "Шарена задруга". Многослойни сме и отворени към различни идеи, но винаги фокусирани към практичното", споделя Роси. Освен ядрото, съставено от тях тримата, проектът е подкрепен от сериозен екип от професионалисти - юристи, финансисти, проектни мениджъри и др.

Първа копка на проекта беше направена на 12 март


"На 12 март в двора на училището в селото се събрахме с вече разрасналия се екип на "Шарена Задруга", за да си пожелаем на добър час. Всеки от нас остави думи, мисли и пожелания в делвата, която Румен изработи специално. Донесохме си люляк и го посадихме с надеждата някой ден около красивите му цветове да се събират ученици, учители и гости на училището". С тези думи от фондацията обявиха на страницата си началото на строителните дейности.

В следващите важни месеци предстои на територията на кампуса да бъдат възстановени няколко емблематични за селото сгради, както и училището. Най-голямото предизвикателство пред строители и архитекти ще бъде да се съхранят ключови елементи от неговата архитектура и интериор и сградата да бъде възстановена според първоначалния й вид.

Строителните дейности ще се развиват на етапи, като в първия ще се извърши реконструкция на кулинарното училище.