🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Месечни новини за агробизнес и финансиране от ЕС

Какво ново при евросредствата за 2024, как ще се отдават под наем държавните ниви и какво още се случи през март в земеделския сектор

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След месеци на напрежение и протести, март се оказа относително спокоен и благосклонен към земеделския сектор. Сега браншът трябва да се подготви за кандидатстване за еврофинансиране по новия Стратегически план в земеделието. От агроминистерството обявиха планираните инвестиционни схеми за подпомагане до края на годината. Общо за сектора до 2027 г. трябва да бъдат разпределени внушителните над 8 млрд. евро. Нови помощи ще има и за застраховки.

Добри новини идват и от Брюксел - България няма да загуби европари за земеделие след признати извънредни обстоятелства, свързани с ковид пандемията и инвазията в Украйна. Финансиране има и по серия други схеми и процедури, а това означава шанс за по-добро и бързо развитие на сектора, а оттам и на по-конкурентни продукти за пазара.

В бюлетина за март ще прочетете още:

  • Задават се по-строги правила за намаляване на отпадъците от храна
  • Реализират ли се агропродуктите от ЕС основно на външни пазари
  • Какво е регенеративно земеделие и има ли "почва" у нас.


Редактор на бюлетина: Ани Коджаиванова

Еврофинансирането за 2024 г. по земеделския план: за инфраструктура, малък бизнес, нови фермери

Ресорното министерство планира тази година прием по девет схеми от стратегическия план за земеделието, но конкретният им бюджет за годината тепърва ще бъде определян. Най-атрактивните схеми за бизнеса ще са за стартиращи производители и неземеделски дейности в селата.

Брюксел позволи на България да плати от бюджета си 120 млн. лв. помощ на зърнопроизводителите. Причината са проблемите в резултат на войната на Русия в Украйна. Помощта не може да надвишава 280 хил. евро на получател и може да бъде отпусната най-късно до 30 юни.

До 9 април пък се приемат документи за "украинска помощ" от всички други земеделци, одобрени за това държавно подпомагане, допустимо по временната рамка на ЕС за подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.

След признат от ЕК форсмажор България няма да загуби европари за земеделие. Брюксел е признал последиците от пандемията и войната в Украйна като извънредно обстоятелство, попречило разплащанията по различни схеми и мерки за подпомагане по ПРСР през 2023 г.

Държавна помощ от 30 млн. лв. ще бъде разпределена за зeмеделски застраховки. Земеделците, които отглеждат плодове, зеленчуци, тютюн и етерични култури, ще могат да получат 70% национално подпомагане от премията, а зърнопроизводителите - 50% за първите 600 хектара в стопанството.

България ще прилага изключение за ключово екоправило за фермерите за 2024 г. Страната ни е изпратила нотификация в ЕС, че ще се възползва от дадената възможност за прилагане на дерогация на екоправило, изискващо поне 4% от обработваемите земи в стопанството да останат непроизводствени.

// И още от ЕС

Над половин милиард лева за ВЕИ и батерии вече са достъпни за бизнеса. Отварят се две процедури - за малки и за по-големи ВЕИ в комбинация с батерии, като всички ще могат да кандидатстват, а изискванията за гаранции вече са по-ниски.

ЕС затяга правилата за обновяване на сградите. Страната ни трябва да приеме Национален план за обновяване до 2025 г., да реши въпроса с финансирането и да подпомогне енергийно бедните домакинства.

Кандидатстването за безвъзмездни средства за ключови инвестиции се улеснява. Министерствата на финансите и иновациите разработиха Методология за финансова помощ за приоритетни инвестиционни проекти на преработвателите.

Иновации и в тежката промишленост? Да, разбира се - бизнесът може да кандидатства по няколко схеми от новата програма "Конкурентоспособност", както и за различни дългови инструменти.

// Земеделски бизнес

Държавни ниви под наем: само за местни фермери и за производители извън зърносектора

Управляващите променят закона по искане на протестиращите земеделци. Но не всички харесват новите правила, които предвиждат предимство да имат производители на плодове, зеленчуци, животновъди, както и биопроизводители. Предвижда се ниви вече да могат да се разместват по-лесно с цел окрупняване на парцели.

Еврокомисията проучва сред земеделците административната тежест в сектора. Фермерите ще могат да попълват анкетата до 7 април на всички официални езици, обявиха от ЕК, а предварителните резултати от него ще са ясни още същия месец.

Същевремено ЕК обяви, че ще свие бюрокрацията и екостандартите за фермерите на фона на безредиците и блокадите в Брюксел. Отстъпките включват по-малко административни и екологични изисквания в полза на производителите в земеделския сектор

Еврокомисарят по земеделието пък предложи и промяна в Общата селскостопанска политика на ЕС. "Предлагам да променим позицията си относно някои от правилата за кръстосано спазване, които ограничават селскостопанското производство", каза Януш Войчеховски.

Промишленост и по-едри животновъди в ЕС трябва да свият емисиите си до технически възможното.

Евродепутатите гласуваха промени в директивата за емисиите от промишлеността, която вече ще обхваща и по-голям брой свинеферми и птицеферми.

Евродепутатите искат и по-строги правила за намаляване на отпадъците от храна в ЕС. Те препоръчаха на ЕК да завиши целите, предвидени в ново законодателство на ЕС

"Ловци на митове": Реализират ли се агропродуктите от ЕС основно на външни пазари? ЕС е световният лидер в износа на земеделски стоки, храни и напитки, но същевременно много по-голямата част от тези продукти се реализират на вътрешния пазар почти за всички основни категории.

И одобрението на новите геномни техники ще бъде "завещано" на следващата ЕК. Това е поредната законодателна инициатива в земеделието, част от Зелената сделка, която или напълно се проваля, или се отлага.

// Курсове, обучения, конференции

Какво е регенеративно земеделие и има ли "почва" у нас? Асоциация на българските Но-тилъри организира специално безвъзмездно обучение за тази концепция за фермери заедно с EIT Food в рамките на два дни - 21 и 22 март. Подробностите тук.

Най-значимият зърнен форум в региона на Централна и Източна Европа - Euro Grain Exchange, ще се проведе в Букурещ на 10 и 11 април. Маслодайни култури, масла и шротове на ръба на свръхпредлагане и свръхрегулации и предстоящото прилагане на европейските правила за вредните емисии са едни от акцентите в програмата.

PARA Робо инкубатор е безплатна менторска инициатива за проекти в сферата на роботиката и иновациите, насочени към младежи. В трети сезон на инкубатора търси проекти, насочени към: дронове, индустриални решения, машинно зрение и изкуствен интелект, земеделие, технически решения за устойчив начин на живот и интернет на нещата. Срокът е 2 април, още подробности - тук.

// Нещо за гледане





"Те, фермерите": семейното стопанство на Андрей Мачуганов (видео) - какво разказва водещият производител на люцерна "АЖД Агро" ЕООД, създадена през 2001 г. в Летница, Ловеч.



"Те, фермерите": Пчелните семейства на Тихомир Тачев (видео) - да започнеш от 7 пчелни семейства и да достигнеш над 250 кошера. Разказ от село Асеновец, Нова Загора.