🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На екскурзия с Велико Желев или защо проговори най-големият строител

В обход на АМ "Хемус" бизнесменът получи въпроси за инхауса, имотите в Дубай и обвиненията за пребит служител

"Аз съм си обикновен строител и не ставам за интервюта", казва Велико Желев. Въпреки думите му той е сочен за един от най-влиятелните хора в строителния бранш
"Аз съм си обикновен строител и не ставам за интервюта", казва Велико Желев. Въпреки думите му той е сочен за един от най-влиятелните хора в строителния бранш
"Аз съм си обикновен строител и не ставам за интервюта", казва Велико Желев. Въпреки думите му той е сочен за един от най-влиятелните хора в строителния бранш    ©  Надежда Чипева
"Аз съм си обикновен строител и не ставам за интервюта", казва Велико Желев. Въпреки думите му той е сочен за един от най-влиятелните хора в строителния бранш    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Велико Желев даде първата си организирана медийна изява пред група журналисти
  • Тя се случи два дни след като той беше освободен от ареста, където бе задържан за побой
  • Бизнесменът е един от най- големите строители в областта на инфраструктурата - магистрали, ЖП, ВиК

С микрофон в ръка, досущ като екскурзовод, строителният бизнесмен Велико Желев пътува с журналисти в автобуса. Той съпровожда групата до недостроения лот на магистрала "Хемус" след Боаза. Главният герой на разказа беше арестуван в понеделник вечер след обвинения, че е нанесъл побой и изнудвал свой бивш служител Благой Андонов.

При пристигането си медиите са посрещнати на дълга маса с офис столове, поставенана на недостроен мост на магистралата. Камери се настройват, диктофони се струпват в началото на масата. Велико Желев е неотлъчно в компанията на своя адвокат Менко Менков и директори в две от фирмите си, "ВДХ" и "Хидрострой", Калин Борисов и Живко Недев.

Повод за посещението е да се покаже къде са били вложени авансите за "Хемус", които редица министри споменават като проблемни, както и Желев да разкаже подробно версията си за Благой Андонов.

Защо проговори

"Аз съм си обикновен строител и не ставам за интервюта." Въпреки думите си Желев не е обикновен, а е сочен за един от най-влиятелните хора в строителния бранш, който рядко говори официално пред медии. Компаниите, в които има официална собственост, имат приходи над 300 млн. лв. за 2021 г., а ако добавим и тези, в които не присъства формално като собственик, но е сочен от редица източници като такъв, приходът скача до над половин милиард.

Един от големите въпроси е защо Желев проговаря сега. "Просто ми дойде в повече", повтори той няколко пъти. Самият бизнесмен отбеляза, че дори когато е бил шеф на Агенция "Пътна инфраструктура", т.е. е бил на държавен пост, през 2003-2005 г., бил дал само едно интервю, по негови думи на в. "Труд".

Неколкократно припомни, че след това почти никога не е давал интервюта, освен "на една медия преди шест години, че при покупката на "Водстрой", че не е фиктивна сделка", визирайки разговор с журналист на "Капитал" относно сделката. Тогава Желев купи компанията, която допреди това се свързваше с Делян Пеевски (виж долу).

Появите на Желев от тази седмици - интервюто по bTV и пресконференция, се случват покрай ареста му. За авансите по договори с неофициални (и незаконни) подизпълнители по магистрала "Хемус" "Капитал" пише от 2019 г., а широко се коментира от 2021 г., когато регионалното министерство беше поето от Виолета Комитова след поредица парламентарни избори. Въпреки това задържането на Желев за повече от денонощие и действията не просто на МВР, а на прокуратурата, бяха истинският катализатор на открит разговор с медиите (макар и по негови думи за последен път за половин век напред).

За ареста и преди това

Относно служителя си Благой Андонов той обясни, че е получил множество сигнали за злоупотреби и кражби от негова страна. "В един момент се оказа, че Благой Андонов като отговорник на обект в Ихтиман е разговарял с един от нашите служители, назначил го е на два часа във фирма за производство на канавки", разказа той, като уточни, че бившият директор "Строителство" във ВДХ е организирал производство на материали, предложил на други фирми да продават мантинелите и другите стоки и да делят процентите от печалбата. Една от фирмите по веригата на схемата го издали на Желев.

"Г-н Андонов предложи: "Аз съм готов да върна всички тези откраднати пари, само не ме давайте на прокуратурата." Самият Желев призна, че тази "грешка" - да не сигнализира институциите, я бил направил преди, когато просто освобождавал служители, които хващал да крадат. За първи път подава сигнал в прокуратурата. Сега го направил, защото Андонов щял да отиде в друга фирма и пак да краде. Жалбата на "ВДХ" и Желев срещу Андонов е подадена на 27 февруари. "Не е наш стил да бием и да наказваме когото и да е било."

Според Желев Андонов го е набедил, че е упражнил насилие, за да може да го рекетира да си оттегли жалбата за злоупотребите. "Иззеха лаптопи, компютър и принтер на финансовата директорка, за да видят дали има заведени някакви документи, както господин Благой Андонов твърди (той е дал показания, че е бил принуден да подпише запис на заповед за 68 хил. лв. - бел.ред.). Също беше предоставен от наша страна видеозапис от камерите на нашата сграда. В протокола от изземването ясно беше записано, че на видеокамерите Благой Андонов излиза от сградата без нанесени каквито и да е телесни повреди.

Казва, че свидетелите ще потвърдят това. "Поканих всички колеги, които са в офиса, в залата и след като приключихме разговорите с Благой Андонов, отидохме при тях заедно, влязохме един до друг, без напрежение между нас, и казах: "Колеги, време е г-н Андонов да напусне нашата фирма. Той ще ви каже защо напуска."

На въпрос дали според него реакцията на прокуратурата и МВР са били пресилени, Желев отговори: "Аз съм обречен да живея в България." След това добави, че винаги ще се появи, ако го извикат институциите.

Властта се сменя, ние не

Неколкократно собственикът на "Хидрострой" повтори следното: "Аз не съм политик, аз не съм членувал в нито една партия и през всичките тези години никога не съм ходил на първа копка, на рязане на ленти и всичко останало." Наистина - кариерата му като шеф на Областно пътно управление - Варна започва по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, в правителството на Тройната коалиция в периода 2005 - 2009 г. е съветник на регионалния министър Асен Гагаузов. След идването на ГЕРБ бизнесът му, зависещ основно от обществени поръчки, процъфтява.

Например на въпроса дали е "човек на Бойко Борисов и Делян Пеевски" (зададен по този начин от журналистката Илиана Беновска) отговори: "Аз съм човек на майка ми и баща ми, Бог да го прости баща ми. Делян Пеевски никога не съм го виждал през живота си. Бойко Борисов съм го виждал на обекти на 50-100 м разстояние, защото аз не ходя на първи копки и рязане на ленти. Веднъж го видях на инспекция на спортна зала и веднъж на бул. "Левски" във Варна. Значи два пъти съм бил на три метра от него."

Желев купи "Водстрой 98" (сега "ВДХ") от собственика й Иван Мирински. Последният беше наречен от Цветан Василев "марионетка на Пеевски" в интервю пред bTV през 2014 г. и заплаши, че ще съди Василев в свое писмо до mediapool.bg. "Водстрой" имаше задължения от 35 млн. лева към КТБ при затварянето на банката, покрити чрез кредит от Българска банка за развитие.

Месеци преди сделката, в началото на 2016 г. Бойко Борисов спря две поръчки за магистрала "Хемус" от Ябланица до Ловеч, общо 60 км за 1 млрд. лв., заради подозрения в обществото за корупционни практики и за свързаност на спечелилите фирми с Пеевски и Валентин Златев. По едната избраните изпълнители бяха "ПСТ груп" (свързвана из строителните среди тогава с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка), "Хидрострой" и "Пътстрой Бургас" - собственост на Велико Желев, и "Евро алианс тунели". До договори не се стигна заради решението на премиера от ГЕРБ.

На въпрос на "Капитал" защо липсваше възмущение тогава от страна на Желев и колегите му строители, че "Хемус" е спряна, конкретен отговор не беше даден. При повторно задаване каза: "Аз не знам защо ме питате мен този въпрос". "Сега сме 2023 г., питайте нещо за сега", добави адвокатът Менко Менков.

На въпрос защо фирмите в бранша не са се противопоставили на инхаус модела, ако той е в техен ущърб (както те казват - не получават референции за строителство например), Желев пита риторично: "Какво можем да кажем срещу решение на държавата?"

И ако критиката към ГЕРБ е табу, то тази към следващите управляващи и служебни кабинети е обилна. Що се отнася до настоящия момент, Желев изрази възмущение от публичните критики на министри към сектора: "Какво стана през последните две години? Думата "строител" стана мръсна дума. Банките ни вкараха в рисковите списъци, в рисковите отрасли. Банките отказват да дават на колегите кредити, защото не знаят какво ще се случва."

Въпреки това Желев отрича някога да е бил жертва на политически натиск или опити за корупция. "Аз не мога да гарантирам за целия бранш. От мен специално и моите колеги никой не е искал пари. И да искат, да знаете, че няма да дадем. Не знам всъщност, да не говоря глупости. Ние пари не даваме."

По света, у нас и в Дубай

Желев разказа, че през годините е инвестирал в хотелиерството, имал инвестиции в земеделска компания, в недвижими имоти, фабрика за производство на бетонови изделия, както и на знаци, че инвестиционната му компания "Мавели" е инвестирала в много фирми.

Той спомена, че изпълнява обществени поръчки в Румъния, имат офиси в Турция, за да доставят механизация, и Македония и се е насочил към Саудитска Арабия, където по негови думи имало много работа. "Искам да инвестирам в чужбина, защото смятам, че бизнес средата в чужбина е по-добра от бизнес средата в България", заявява той. "Нямам намерение да бягам, нямам намерение да живея в чужбина. Това, че ще инвестирам в чужбина, не значи, че ще живея там."

Бизнесменът повтори няколко пъти "Нямаме тайни". Въпреки това имаше няколко теми, които отказа да коментира. Едната беше какво притежава в Дубай. Според журналистическо разследване той е закупил девет апартамента там. "За момента нямам хотел в Дубай", отговори той на журналистически въпрос.

"Вярно ли е, че имате група за рекетиране и изнудване на физически лица", попита той риторично журналиста от "Капитал" в отговор на въпроса какво друго притежава там, и продължи: "Вие искате да ви кажа къде какви активи имам, за да може да ме отвлечете и да ме рекетирате ли? Съжалявам. Всичко, което имам в страната или в чужбина, законно съм го декларирал в своята годишна декларация. До стотинка, до имот и съм си платил данъците в имотните декларации", обясни Желев. "Освен че има хора, които гледат добронамерено, не знам кой друг гледа, аз се притеснявам за моето семейство и моите деца. Нека да живеем в 21 в., но да се пазим", коментира той. "Не е необходимо да казва тези неща. Ако вие кажете колко апартамента имате", допълваше отстрани адвокат Менков.

Дубай се споменаваше и от бившия вътрешен министър Бойко Рашков покрай темата за строителството на "Хемус".

"Хемус" и други неволи

По думите му лот 1, точно след края на магистралата при Боаза, за който "Хидрострой" има договори с "Автомагистрали", е готов на 75%. "С тези аванси бяха закупени материали, техника, асфалтови бази, трошачки. Голяма част на този участък парите бяха инвестирани и вложени в материали и труд на този участък", добавя бизнесменът. По негови думи авансът за лота е 77 млн. лв. без ДДС, но според данни от доклада на Сметната палата само към 2020 г. той е бил 139 млн. лв. Не е ясно откъде се появява това сериозно разминаване.

"Ако не бяхме спирани да работим, можехме да завършим и този участък много отдавна", каза Желев, уточнявайки, че още 2021 г. е могъл. На журналистически въпрос кой им пречи да го завършат, той отговори уклончиво: "Поименно не мога да кажа. Има Агенция "Пътна инфраструктура", имаме възложител, попитайте нашия възложител", каза той. Колега журналист попита с настоящите темпове на работа и финансиране каква прогноза за завършване на участъка би дал бизнесменът. "Днес сряда ли е? Само в сряда имам видения."

Срещата завърши с думите на Желев към негов служител, че трябва да бързат, за да не си изпусне самолета. На наш коментар: "Та нали имате забрана за напускане на страната" (заради обвинението за побой и изнудване), адвокатът му Менко Менков каза: "Спокойно, няма да я напуска."

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • + 8

    Всичко е димна завеса. Фирмата е перла в короната на бизнесобръчите на ДПС. Жегата настъпва иззад ъгъла и се активират всички ресурси. Това обяснява нетипичната публична активност на един иначе семпъл интектуално чевечец.Между другото на мястото на тази импровизирана пресконференция не се работи от месеци. Работниците са специално докарани на място за събитието

    Нередност?
  • 2
    deeron avatar :-|
    Бай Стоен
    • + 9

    Какъв обикновен човек с обикновени мечти и идеали. Просто му е провървяло в живота и от служител на АПИ е станал мултимилионер, тъй като е много кадърен. Американската мечта.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 8

    Велико Желев и ХИДРОСТРОЙ АД - 125 свързани фирми и специално създадени дружества ДЗЗД:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161413098366189

    Участват в 916 процедури за обществени поръчки на обща стойност 2 444 300 618,60 лв. https://bit.ly/3Yz3TNG
    Изпълнители на 731 обществени поръчки за 1 526 793 968,09 лв. https://bit.ly/3LhEwwS

    Нередност?
  • 4
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 8

    До коментар [#1] от "djb95":
    Сценарият не е измислен вчера.
    Според адв. Екимджиев "Арестът на Велико Желев беше една тактическа, изпреварваща и прикриваща следите на големи престъпления маневра на прокуратурата. Целта е да се прикрият престъпления, свързани с нарушения при строителството на магистрали."
    https://frognews.bg/inteviu/adv-ekimdjiev-frog-arestat-jelev-izprevarvashta-prikrivashta-sledite-golemi-prestapleniia-manevra.html

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    „Великия и жилав“ отказал да коментира какво притежава #Фдубай.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161415557156189
    Но още през май 2022 г. имотите му в бляскавото емирство бяха разкрити: 10 апартамента оценени на над 4,1 милиона долара. Общата площ на 10-те апартамента е 1034.62 кв.м.

    Нередност?
Нов коментар