Нови избори може да застрашат купуването на още изтребители F-16

България е получила от САЩ офертата за още осем бойни самолета и трябва да й отговори най-късно до ноември

Евентуалното сключване на договор със САЩ за още F-16 се нуждае от санкцията на парламента, който обаче най-вероятно ще бъде разпуснат през следващите два месеца
Евентуалното сключване на договор със САЩ за още F-16 се нуждае от санкцията на парламента, който обаче най-вероятно ще бъде разпуснат през следващите два месеца
Евентуалното сключване на договор със САЩ за още F-16 се нуждае от санкцията на парламента, който обаче най-вероятно ще бъде разпуснат през следващите два месеца    ©  Reuters
Евентуалното сключване на договор със САЩ за още F-16 се нуждае от санкцията на парламента, който обаче най-вероятно ще бъде разпуснат през следващите два месеца    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Цената на новите осем F-16 би трябвало да е съизмерима с първата партида, но в долари, твърди военният министър.
  • Преди три месеца Конгресът на САЩ гласува решение, според което следващите F-16 за България ще струват не повече от $1.673 млрд.
  • Нов парламент едва ли ще има преди средата на октомври, което поставя в риск одобряването на бюджета за следващите изтребители.

България е получила вчера оферта от САЩ за придобиването на още осем нови изтребителя F-16 Block 70, на която страната ни трябва да даде отговор до началото на ноември. Това е обявил министърът на отбраната Драгомир Заков по време на заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси на 19 юли, на което се дебатираха технически промени в първия договор за придобиване на осем американски изтребителя за нуждите на военновъздушните сили (ВВС).

Сроковете за отговор обаче изключително неприятно съвпадат с все по-вероятните избори за ново Народно събрание, в случай че БСП не успее да реализира третия и последен проучвателен мандат за сформиране на ново правителство. Евентуалното сключване на договор със САЩ за още F-16 се нуждае от санкцията на парламента, който може да бъде разпуснат през следващите два месеца.

При това положение ново Народно събрание едва ли ще има преди първата половина на октомври, което поставя в сериозен риск одобряването на бюджета за новите изтребители и ратификацията на междудържавното споразумение. Също така бъдещите депутати едва ли ще започнат работата си с междудържавен договор, който ще струва на българските данъкоплатци над 2 млрд. лв., изразходвани за оръжие. Бавенето на договорите за обновяването на бойната ни авиация обаче излагат на риск охраната на въздушното ни пространство, особено ако не се намери някакво алтернативно решение до идването на първите нови F-16 в началото на 2025 г.

Все пак военният министър направи уточнението, че срокът на офертата за новите изтребители има как да бъде удължен с одобрение на американската страна. Ако обаче това не стане, кореспонденцията по темата между България и САЩ най-вероятно ще трябва да започне от нулата, което ще върне процеса няколко месеца назад, а евентуалната нова оферта най-вероятно ще бъде по-скъпа в контекста на задаващата се световна икономическа криза, галопиращи цени цени на енергоресурсите, поскъпващите суровини и нарушените вериги за доставки на компоненти.

Колко ще струват новите самолети

Според вчерашните изявления на военния министър Заков цената на втората осмица бойни самолети ще е съизмерима с тази на първата, но страната ни ще получи много по-голям пакет от въоръжение и бойни способности. След това обаче той направи важното уточнение, че става дума за цената в долари. Договорът за изтребителите беше одобрен от българския парламент през 2019 г., когато обменния курс на лева към щатския долар беше около 1.7 към едно, докато в момента доларът и еврото, за което националната ни валута е закачена, почти са постигнали паритет.

Преди около три месеца конгресът на САЩ гласува решение, според което максималната цена за втората "полуескадрила" F-16 Block 70 за България ще е 1.673 млрд. долара. Очакванията у нас са в резултат на преговорите евентуалната сделка да бъде на стойност около 1.3 млрд. долара. Това означава, че страната би трябвало да плати за самолетите поне 2.5 млрд. лв. Преди 3 години първата партида от щатските изтребители струваше на българските данъкоплатци около 2.2 млрд. лв., което означава оскъпяване от порядъка на 14-15%. Евентуалният плюс в момента ще е, че парите този ще може да се внесат не наведнъж, а на части.

По повод промените в настоящия договор за доставка на F-16 министър Заков не даде твърде много подробности, но отбеляза, че за три години много от системите са еволюирали. "Сега, ако ние искаме да си останем със старите системи - добре. Само че не мисля, че това е в интерес на ВВС и способностите им. Още повече това не ни струва повече пари", обяви той. От изложението му се разбра, че най-вероятно става дума и за подобрение на системите за самозащита на изтребителите.

Военният министър добавя също така, че въоръжението за бойните самолети вече е закупено, "има го в първия договор, ще го има и във втория". Според най-общите параметри на американската оферта, публикувани преди около три месеца от Държавния департамент на САЩ, освен това се разбира, че четири от самолетите във втората партида вероятно ще са двуместни, т.е. с тях ще може да се провежда интензивно обучение на нови пилоти.

Заков подчерта също, че и по втория договор е предвидено да има военна помощ от страна на САЩ в размер на "няколко десетки милиона долара". По вече действащия контракт за първите осем F-16 Вашингтон отпуска на страната ни военна помощ в размер на 56 млн. долара.