🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първа оценка след преброяването: Населението на България се е стопило до 6.52 милиона

Спрямо 2011 г. живеещите в страната са с почти 850 хил, или 11.5% по-малко, а демографската им структура продължава да се влошава

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Населението на страната продължава да намалява, да застарява, засилват се и процесите по обезлюдяване на селата и на цели области в Северна България. Така през 2021 г. броят на населението за първи път от над 80 години пада под 7 милиона - по предварителни оценки на НСИ към 7 септември 2021 г. то е е 6 520 314 души. Това е с 11.5%, или 844 хил. души по-малко спрямо десет години по-рано, показват предварителните оценки на НСИ на база част от данните от преброяването.

Ако тези предварителни данни се потвърдят, това променя съществено и някои икономически данни и обществени нужди. Например: процентът работещи вероятно е по-голям, БВП на глава от населението също, но пък администрацията изглежда все по-раздута. Повдига и редица въпроси - от как при тази демография ще се решава въпросът с желанието за увеличение на пенсиите до това защо има бум в строителството и цените на жилищата.

Преброяването беше направено през миналата година и бе съпътствано от множество проблеми - липса на достатъчно преброители заради ковид пандемията, атака на електронната система на НСИ, което затрудни процеса през първите дни и доведе до удължаване на сроковете. Така в крайна сметка от института отчитат, че едва 34% от населението се е преброило онлайн (при 80% с достъп до интернет), необходени са около 5% от 33-те хиляди преброителни района в страната, а освен това има и огромно количество попълнени на ръка данни, които все още се обработват. Председателят на НСИ Сергей Цветарски зави, че крайните и пълни резултати ще са готови в края на тази година, а за районите, в които не имало преброител, НСИ ще направи допълнителна статистическа оценка, която обаче ще е със съответната статистическа грешка.

Не само по-малко, но и по-стари

От НСИ посочват, че тези първоначални данни потвърждават "задълбочаването на негативните демографски тенденции, съществуващи през последните 30 години в страната - намаляване и застаряване на населението, обезлюдяване на отделни територии на страната вследствие на отрицателния естествен прираст и миграционните процеси".

Конкретно за периода между 2011 и 2021 г. населението се свива с още по-бърз темп спрямо предходните две десетилетия - с 11.5%, или с почти 845 хил. души. Една част от този спад се дължи на отрицателният естествен прираст - той е в размер на минус 448 хил. души, или 53% от общото намаление на населението за последните 10 години. В последната година и половина проблемът се задълбочи и от пандемията, която повиши осезаемо смъртността. Само от април 2020 г до октомври 2021 г., когато се проведе и преброяването, наднормената смъртност заради епидемията в България надхвърля 50 хиляди души (това е броят на починалите над средните нива за последните 5 години) според анализаторите на Economist, които извършват оценка на този показател в световен мащаб.

Останалите 47% от общото намаление на населението пък се дължат на отрицателното салдо на външната миграция.

Освен че намалява и официално вече е под 7 милиона, населението на страната продължава и да застарява. делът на хората на възраст 65 и повече навършени години се увеличава с 5.4 процентни пункта спрямо 2011 г. и с 9.6 процентни пункта спрямо 1992 г. Намаляват броят и относителният дял на децата и на хората в активна възраст. А това е силна червена лампа за управляващите - ако този процес продължи с подобен темп, в бъдеще държавата ще трябва да заделя все по-голяма част от обществения ресурс за пенсии и здравеопазване. В същото време ще има все по-малко хора в активна възраст, които да работят и плащат данъци.

София е единственият град с ръст на населението

Процесът по урбанизация също се развива с укорени темпове, като тенденцията на обезлюдяване на Северна България продължава. Топ три областите с най-голям отрицателен прираст на населението за последните десет години са Добрич (26.3% намаление), Видин (пак 26.3%) и Монтана (24.2%).

Единственият град, който увеличава населението си спрямо 2011 г. (със 189 хил. души, или с 14.7%) е София. Областите с най-малък спад пък са Пловдив (8.3%), Варна (10%) и София-област (10.0%).

От НСИ отчитат и ръст на жилищата (обитавани и необитавани) в страната- със 295 хил. до над 4.18 милиона. Логично най-много са те в най-големите населени места - София, Бургас, Пловдив и Варна. Броят на жилищните сгради също расте - с 36 хил. (или с 1.8 %), като най-голямо увеличение има във Варна, Бургас, Смолян, Благоевград. Според НСИ това са областите с най-развит туризъм.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2
    • + 3

    По цял ден всеки ден по телевизията се бълва пропаганда как сме едва ли не под африканско ниво държава, с някакво безумно ниво на бедност и немотия.

    Само на базата на това човек му иде да се обеси или да си бие камшика из Европа! Какво толкова е закъсала България, че така се самоунижаваме и самоунищожаваме? Не е твърде лесен живота, но не е и толкова непоносим.

    Нередност?
  • 2
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 4

    Дам, на база 6.5М ще излезе че всеки трети е на държавна заплатка. Да не говорим че трябва сериозно да се обмисли броят на разните избираеми длъжности - депутати, кметове, общински съветници....

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-(
    Vassil Stoychev
    • - 2
    • + 1

    Масово поколението на родените през 80-те българи (особено от по-малките населени места) е в чужбина печелейки пари за имоти и коли, както и за подкрепа на възрастни родители. За деца ще мислим по-късно. И това са хора, които навлизат в 40-те си години (имам няколко такива познати). Нито са грозни, нито глупави, просто управляващата ни слагаческа измет за 30 години ни докара до положение по заплати да сме по-зле от Албания, и сме само пред разни бивши територии на СССР, като Украйна и Молдова. На румънците, които по времето на Чеушеску съжалявахме за мизерията и режима на тока, само можем да им дишаме прахта. И пак разни платени "експерти" ведро ни обясняват по телевизията колко хубаво било да приемем еврото. Та да ни лъсне съвсем мизерията. Ами, приемете го и направо правете държавата протекторат на Брюксел. Онези, ако не друго, поне ще вдигнат заплатите и тук ще започне да се живее горе-долу нормално.
    ПС. И още нещо, най-смешно ми е как разни видни комсомолци, като оня председател на някаква си бизнес организация - Василев, излязат по телевизията и започнат да плачат колко го били закъсали милите бизнесмени - как можело въобще да се мисли за повишаване на миналната работна заплата?! Въобще не сте за ожалване, досега защо не инвестирахте на всички беше ясно накъде духа вятъра в енергетиката , само усвоявахте и отчитахте данък "суджук". А сега с всичката с наглост искате да ви спасяваме с нашите данъци.

    Нередност?
  • 4
    tvl03646683 avatar :-|
    tvl03646683
    • - 2
    • + 4

    За 15 години членство в обетования рай ЕС, българите са намалели с над 1 млн. души. Всеки да си прави изводите.

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "Vassil Stoychev":

    Мунчо погледни тази карта преди да пляскаш глупости от сорта на това, че сме след Албания по заплати:

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

    Преди ГЕРБ БГ беше по размер на заплатите по-зле от всичките си съседи

    За 10-те години управление на ГЕРБ БГ догони и задмина 3 от 5-те си съседа (Македония, Сърбия, Турция)

    Албания никога не е била по-добре от БГ

    Нередност?
  • 6
    stefan_sof avatar :-|
    stefan_sof

    Има грешка в първата графика за 1975 г.

    Нередност?
Нов коментар