🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Промените в Изборния кодекс приключиха със скандал, президентът обяви, че ще наложи вето; ВСС отложи ползването на Единната информационна система на съдилищата до 18 декември; СЕС тълкува за първи път регламента за "мрежовата неутралност"

Съдии от столични съдилища, както и столични адвокати се събраха на протест в сряда пред Висшия съдебен съвет и внесоха декларация с възраженията си срещу новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС).
Съдии от столични съдилища, както и столични адвокати се събраха на протест в сряда пред Висшия съдебен съвет и внесоха декларация с възраженията си срещу новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС).
Съдии от столични съдилища, както и столични адвокати се събраха на протест в сряда пред Висшия съдебен съвет и внесоха декларация с възраженията си срещу новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС).    ©  Юлия Лазарова
Съдии от столични съдилища, както и столични адвокати се събраха на протест в сряда пред Висшия съдебен съвет и внесоха декларация с възраженията си срещу новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС).    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

В събота общото събрание на прокурорите в страната изслуша единствения кандидат за нов член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Евгени Иванов, който ще заеме мястото, овакантено от Даниела Машева, която стана зам. главен прокурор. Присъстваха 319 прокурори от общо 1531. Идната събота предстои гласуването, като над 1300 прокурори от страната обявиха, че ще гласуват електронно. (Повече по темата - тук.)

По повод предстоящия вот на прокурорската гилдия съдията от Софийския градски съд Емил Дечев публикува във фейсбук обръщение към прокурорите, с което ги призова да не подкрепят прокурор Иванов, защото това ще означава да подкрепят Иван Гешев.

И Съюзът на юристите в България призова управляващите да оттеглят проекта за нова конституция. Няма никакво основание, предпоставки или причини за приемане на нова конституция, се казва в откритото писмо до парламента, Министерския съвет и медиите.

//ТОП 3

Промените в Изборния кодекс приключиха със скандал, президентът обяви, че ще наложи вето

Финалното гласуване на промените в Изборния кодекс (ИК), считани за предизвестени, поднесоха изненада - по предложение на ВМРО, внесено преди второто четене, мнозинството в парламента премахна досегашната законова забрана за провеждане на национален референдум по въпроси, които са от компетентността на Великото народно събрание (ВНС). Отмяната на тази забрана, записана в Закона за прякото участие на гражданите в управлението, не отменя записаното в конституцията, че определени промени се правят само от ВНС. Това означава, че дори парламентът да вземе решение за референдум с подобна задача, то би следвало да бъде отменено от Конституционния съд. Независимо от това подкрепата на това предложение, което правната комисия отхвърли, бе оценена от юристи като пореден законодателен скандал. Междувременно президентът обяви, че ще наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Повече за другите промени в ИК вижте тук.

Конкурсът за избор на нов председател на ЦИК се провали поради липса на номинации

Конкурсът за избор на нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) се провали. Нито една номинация не бе внесена до крайния срок, който изтече във вторник, 15 септември. Това стана, докато в парламента течеше силно оспорвано гласуване на промени в Изборния кодекс, които станаха повод за оставката на досегашната председателка на ЦИК Стефка Стоева. От ЦИК не са съгласни да им се възложи ангажиментът по придобиването и логистиката на машините за гласуване и смятат, че това е работа за изпълнителната власт. Предстои обявяването на нова процедура, дотогава ЦИК ще функционира без председател. Подробности тук.

ВСС отложи ползването на Единната информационна система на съдилищата до 18 декември, за да може да се коригира

Ползването на новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще бъде отложено до 18 декември, като междувременно работна група от съдии и служители ще обобщят всички проблеми по нея, за да може изпълнителят на проекта - държавната фирма "Информационно обслужване", да ги отстрани. Системата обаче ще бъде внедрена във всички съдилища, за да няма санкции по проекта с европейско финансиране по оперативна програма "Добро управление", а по думите на главния прокурор Иван Гешев евентуално спиране на внедряването "ще нанесе сериозен репутационен удар върху държавата и върху ВСС". Това реши Висшият съдебен съвет в сряда след продължителна съпротива от съдии от цялата страна. Междувременно столичният съдия Васил Петров внесе жалба във Върховния административен съд срещу решението на ВСС за внедряване на системата. В сряда се стигна и до протест от столични съдии и адвокати пред ВСС с искане за спиране на системата. Хронология на проблема и защо експериментът ЕИСС е на път да се провали четете в публикацията "Проклятието "електронно правосъдие".

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Прокуратурата вече казва как да се променят търговските договори >> Държавното обвинение се намесва в спор между двама търговци, като повдига обвинение на един от тях и така създава опасен прецедент. Според Софийската районна прокуратура неизпълнението на един търговски договор или непрекратяването му по процедура, която според прокуратурата е следвало да се приложи, съставлява самоуправство.

Хаос и некадърност, или как държавата наказа бизнеса със СУПТО >> След две години обсъждане и стотици милиони разходи за фирмите предстои управляващите да отменят спорните текстове в Наредба Н-18. Правителството се провали в борбата с продажбите на черно, а сега държавата може да бъде съдена от компании за причинените вреди. Историята е пореден сигнал към инвеститорите, че политическата и регулаторната среда у нас прави невъзможно планирането в частния сектор.

"Шпигел": Цацаров и Борисов са нарушили закони, за да угодят на Ердоган >> Българското правителство и предишният главен прокурор Сотир Цацаров са помогнали на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара и така са нарушили международни конвенции и правни принципи. В депортирането на Абдула Бююк са участвали и българските спецслужби. Реакцията на Цацаров: не съм допуснал нарушения на закона.

Прокуратурата прекрати делото за катастрофата с Караянчева >> Това е станало по искане на самата Караянчева в качеството й на пострадала. По делото е била обвинена за причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда жената, чиято кола се удари в колата на НСО, която е возила Караянчева.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Два изпита и обучение, за да станеш адвокат. Справедливото възнаграждение - законово право. Висшият адвокатски съвет обяви концепцията си за нов Закона за адвокатурата. Входът в адвокатурата ще става след два изпита и специално обучение. Всеки адвокат свободно ще може да договаря по-ниски хонорари от минималните без риск от санкция, дава се възможност за уговаряне на резултативен хонорар по граждански и административни дела в определени хипотези. Повече за концепцията вижте тук >> Лекс.бг

Критикът се превърна в скъп гост: Марешки и танцът му с прокуратуратаа. Зам. председателят на парламента бе поканен като почетен гост на националното съвещание на прокуратурата въпреки делата срещу него, включително за изнудване и разследване за организирана престъпна група. Това не просто изглежда неприемливо, но и изпраща недвусмислен сигнал към свидетелите. Обяснението е в политическото поведение на Марешки >> Свободна Европа

Затворническата администрация осъдена за бездействие да осигури навременно и адекватно лечение на онкоболен затворник. Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) при Министерството на правосъдието трябва да заплати 60 000 лв. неимуществени вреди на малолетното дете и вдовицата на затворник, реши Административният съд София-град >> prisonreform.bg

Критичен преглед на критиките срещу процедурата за доброволно изпълнение. Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители реагира на критиките срещу въвеждането на процедура по доброволно извънсъдебно изпълнение, която се предлага с промени в ГПК и вече бе гласувана на първо четене. Такъв механизъм се препоръчва на европейските страни с Инструкцията на ЕК за ефикасност на правосъдието от 17 декември 2009 г. >> Лекс.бг

Хиляди хора почетоха смъртта на култовата за прогресивната общност и жените съдия Рут Бадер Гинзбърг от Върховния съд на САЩ. Гинзбърг бе втората жена в историята на Върховния съд на САЩ и се превърна в либерална икона заради желязната си воля, интелектуално строгите защити на гражданските свободи, особено правата на жените и равенството пред закона. Коя беше съдия Рут Гинзбърг вижте тук.

//СЪДЕБНИ

СЕС тълкува за първи път регламента за "мрежовата неутралност"

Изискванията за защита на правата на ползвателите на интернет и за недискриминационно третиране на трафика не допускат доставчик на интернет да поставя в привилегировано положение определени приложения и услуги чрез пакети, при които те да се ползват от "нулева тарифа", докато при използването на други приложения и услуги се прилагат мерки за блокиране или забавяне. Това се казва в решение на Съда на ЕС по съединени дела C‑807/18 и C‑39/19, провокирани от казус на "Теленор Унгария" по повод на преференции, които предвиждат, че и след изчерпване на обема данни клиентите могат да продължат да използват без ограничения определени приложения и услуги, докато за другите налични услуги се прилагат мерки за блокиране или забавяне на трафика. СЕС тълкува за първи път Регламент 2015/2120, с който се утвърждава основният принцип за отворен интернет (по-известен като "мрежова неутралност") чрез общо задължение за еднакво третиране на трафика независимо от подателя и получателя.

//ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ

Удостоверение за юридическа правоспособност в конкурсите за нотариуси и частни съдебни изпълнители ще се представя, ако е издадено преди 1 март 2011 г.

Удостоверение за придобита юридическа правоспособност на хартиен носител от участниците в конкурси за нотариуси и частни съдебни изпълнители, съответно при процедурата за вписване на помощник-нотариуси и провеждането на изпит за помощник частни-съдебни изпълнители, ще се представя само ако то е издадено преди 1 март 2011 г. Това предвижда кратка промяна в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, публикувана за обществено обсъждане. От март 2011 г. функционира електронен регистър на издадените удостоверения за юридическа правоспособност, който се поддържа от Министерството на правосъдието.

//ИНТЕРЕСНО ОТ ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК

бр. 82 от 18 септември 2020 г.

Новите правила в образованието: задължително предучилищно образование, държавно подпомагане на родители, условия за дистанционно обучение

Обнародвани са промените в Закона за предучилищното и училищното образование, които обявяват за задължително предучилищното образование на децата на 4-годишна възраст, но до началото на учебната 2023-2024 г. тази разпоредба ще се прилага само в общините, където има условия за задължително предучилищно образование. Създадена е нова регламентация за провеждане на дистанционно обучение в различни хипотези. Регламентира се държавно подпомагане на родителите на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането и обучението им, когато за детето няма място в общинско учебно заведение. Подпомагането по този ред е до размера на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в предучилищното образование за съответната година и влиза в сила от 1 януари 2021 г.

бр. 81 от 15 септември 2020 г.

Нова наредба за изискванията към централния депозитар на ценни книжа

Комисията по финансов надзор обнародва Наредба №8 от 3 септември 2020 г. за изискванията към дейността на централните депозитари на ценни книжа, централния регистър на ценни книжа и други лица, осъществяващи дейности, свързани със сетълмента на ценни книжа. Конкретизират се изискванията за регистрация и дерегистрация на емисия финансови инструменти, уреждат се изискванията към електронната база данни и регистрите, които поддържа и води централният депозитар.

Все още няма коментари
Нов коментар