🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вече всички се надпреварват да сложат край на златните паспорти, а ДПС - най-отпред

В хода на законодателния си катарзис движението изведнъж видя управленски проблеми, които преди това отричаше

Заседание на народното събрание Йордан Цонев Делян Пеевски
Заседание на народното събрание Йордан Цонев Делян Пеевски
Заседание на народното събрание Йордан Цонев Делян Пеевски    ©  Анелия Николова
Заседание на народното събрание Йордан Цонев Делян Пеевски    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Странна законодателна тактика възприе ДПС в новия парламент. Движението започва да внася законопроекти, които са предвидени в програмата на правителството и вече месеци стоят публикувани за обществено обсъждане, чакайки ред покрай бурните политически процеси. Нещо повече, с тези законопроекти ДПС изведнъж видя управленски проблеми, чието съществуване преди отричаше.

Във вторник, ден преди кабинетът да гласува законопроект за премахване на т.нар. златни паспорти, позволяващи купуване на българско гражданство от чужденци, ДПС депозира практически същия проект в парламента с подписите на Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски. Парадоксалното е, че Цонев години наред яростно се бореше против премахване на инвестиционното гражданство и точно след негово лобиране и по негов законопроект през март м.г. мнозинството в 44-то Народно събрание на самия му финал гласува за запазването на златните паспорти. Тогава Цонев твърдеше, че това е много важно за българската икономика.

В сряда пък движението обяви на брифинг - отново воден от Йордан Цонев, че подготвя серия от законодателни промени, сред които и изменения в Закона за обществените поръчки (ЗОП), с които да се премахне т.нар. инхаус процедура (това е възлагането на поръчки без конкурс), прилагана широко при управлението на ГЕРБ в пътното строителство. За проблем с инхаус процедурите в ДПС научили чак сега от изявления на сегашната изпълнителна власт: "Разбрахме от изпълнителната власт, че в предни мандати са осъществявани поръчки по процедурата инхаус, която била разрешена от ЕС, но тук в България през нея се осъществявали корупционни практики. Тъй като виждаме, че правителството е заето с други работи, ние ще му помагаме и нашият проект ще премахне възможността за инхаус процедури", каза Цонев.

Проблемът с поръчките всъщност беше повдигнат още в 44-то НС, а БСП даже внесе преди година и половина законопроект за ограничаване на тяхното приложение - само до фирми, които могат самостоятелно да изпълняват минимум 90 % от дейностите. Законопроекта си социалистите мотивираха именно с порочната практика по използването на тази опция от ГЕРБ точно във връзка с възлагането на поръчки от "Автомагистрали". ДПС очевидно не са разбрали за това, но пък очевидно са пропуснали и брифинга на Янаки Стоилов от август т.г., че кабинетът работи по законопроект за промени в ЗОП за отграничаване на инхауса. Проектът е в напреднала фаза в работна група към Министерството на финансите.

ДПС щели да внесат и проект за конституционни промени, вдъхновен от "изискванията и препоръките на европейските партньори", по думите на Йордан Цонев. Липсата на повече конкретика обаче не дава възможност да се прецени кой проект ще копира ДПС - дали този на Бойко Борисов от лятото на 2020 г. или на Демократична България от пролетта на т.г. Третият вариант е да чакат обещания от президента проект.

Два еднакви законопроекта, но с различна цел

Надпреварата между кабинета и ДПС за това кой първи да внесе законопроект за премахване на златните паспорти придоби бутафорен характер, но в крайна сметка това означава, че тази промяна, която дълго време беше стопирана с активното участие именно на ДПС, най-после ще бъде приета от парламента. В резултат България ще престане да бъде сочена от Европейската комисия като една от страните с проблемна нормативна уредба за гражданството, а в същото време ще бъде премахната и една от причините, изтъквани от САЩ срещу премахване на визите за български граждани.

ЕК: Платеното гражданство не отговаря на смисъла и същността на този основен статут

Последното писмо от ЕК по тази тема е от лятото на м.г. юни м.г., а в него се изразява безпокойство, че България продължава да държи опцията за придобиване на българско гражданство срещу заплащане. Подчертава се, че когато държава членка предоставя гражданство, тя е длъжна да гарантира, че с това не накърнява същността, стойността и целостта на този основен статут. Според комисията това задължение на държавите членки не съответства на схема, чрез която систематично се предоставя платено гражданство, като същевременно налага на други държави-членки задължението да признават тези лица за граждани на ЕС и да им предоставят всички права, произтичащи от този статут.

В сряда кабинетът прие законопроект, с който предлага пълно премахване на възможността за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции. Това беше очаквано - законопроектът, изготвен от Министерството на правосъдието, беше публикуван за обществено обсъждане още на 25 октомври, но беше готов още през лятото. Тогава правосъдният министър проф. Янаки Стоилов предложи на депутатите в предишния парламент девет спешни законопректа, за да се избегнат различни санкции срещу България.

Ден по-рано - във вторник, тримата знакови законодатели на ДПС - Йордан Цонев, Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ внесоха същия законопроект в Народното събрание. Точно Йордан Цонев, който в продължение на няколко години яростно се бореше за запазване на "златните паспорти", обяви непосредствено преди Коледа, че в първите дни на новата година ДПС ще внесе законопроект за забраната им, а сред вносителите ще е и Делян Пеевски.

И двата законопроекта - на МС и на ДПС, предлагат практически едно и също нещо - от Закона за българското гражданство да отпаднат възможностите по чл.12а и чл.14а, според които чужди граждани могат привилегировано да придобият българско гражданство по натурализация, ако са направили инвестиция в определен размер. Най-често това са вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над един милион лева или вложения на същата сума в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление, съответно - увеличена инвестиция при същите условия до два милиона лева. Мотивите на правителството са ясни отдавна - до момента инвестициите срещу гражданство на практика са правени формално само докато трае процедурата, а след това се изтеглят. Оказва се, че още към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство или на някой от следващите етапи закупените ценни книжа се прехвърлят на другиго, а са установени случаи, при които е декларирано вложение чрез договор за доверително управление, макар че лицето не притежава сметки и не е регистрирано като инвеститор в съответната банка. Така практически възможността за получаване на български паспорти срещу инвестиции не е донесла на българската държава никакви дивиденти, но България е една от трите държави, които ЕК сочи като негативен пример, наред с Кипър и Малта, за лоши практики, свързани с инвестиционното гражданство.

Какво преобърна позицията на ДПС

Парадоксът е, че опитите за премахване на златните паспорти текат вече повече от три години и причината това да не стане досега е именно ДПС и нейния фронтмен в тази законодателна област - Йордан Цонев.

Работата по промяна на закона започна след натиск на ЕК още от началото на 2018 г., а през есента на 2019 г. Министерският съвет внесе законопроект за премахване на инвестиционното гражданство, мотивиран и с няколко корупционни скандала около издаването на български паспорти на чужденци от трети страни. Този проект обаче остана на трупчета в парламента в продължение на година и половина без каквото и да е обяснение. Изведнъж в началото на март м.г., на самия финал на 44-тото Народно събрание, мнозинството в прие съвсем други текстове в Закона за българското гражданство, с които не само запазиха възможностите за чужди граждани да си купят паспорт срещу инвестиция, а в някои отношения даже разшириха тази възможност. Предложенията за този обрат в закона бяха направени от Йордан Цонев и бяха подкрепени дори и от депутатите от ГЕРБ, които така бламираха собственото си правителство.

Въпросът, който логично изниква, е какво се случи от март 2021 г. досега, че Цонев и компания да си променят коренно позицията по темата с инвестиционно гражданство и изведнъж да го обявят за първостепенен приоритет. Отговорът е очевиден и той не се крие в натиска на ЕК, която през последните няколко години - от 2018 г. досега е дала поне десетина официални сигнала на България да преосмисли режима си, но това не трогна властите.

От март м.г. досега се случиха две знакови събития, свързани със златните паспорти:

  • През юни м.г. САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" на Делян Пеевски и на близкия до него Илко Желязков, наричан "Дясната ръка на Пеевски". Според САЩ Желязков корумпирал високопоставени хора от българското правителство, за да предоставят информация за Пеевски. Освен това, от началото на 2018 г. Пеевски и Желязков ръководели корупционна схема за осигуряване пребиваването на чужденци в България, при която български дружества плащали подкупи, за да гарантират на свои клиенти незабавно гражданство, пише в доклада "Магнитски".
  • През декември м.г. излезе доклад на ЕК за хода на преговорите за визите със САЩ, от който стана известно, че Щатите няма да премахнат визите за българи, докато държим опцията "златни паспорти".

Другояче казано, интригата не е интрига. ДПС отрича очевидното, за да чисти имидж. Когато една кокошка вече не снася златни яйца, тя може да бъде сготвена.

Надежда Йорданова: ДПС закъсня с реакцията си и се опитва да измести фокуса



ДПС е закъсняло с реакцията си по темата златните паспорти, каза преди седмица правосъдният министър Надежда Йорданова като намекна, че по този начин движението се опитва да измести фокуса от Пеевски и Илко Желязков. Конкретният повод е анонсът на ДПС, че Цонев, Пеевски и Карадяйъ сна сезирали ДАНС с искане за проверка за всяка една процедура на получино гражданство срещу инвестиции о т 2013 г., когато тази възможност влезе в закона до момента. Йорданова припомни, че ДАНС е сезирана от предишния правосъден министър проф. Янаки Стоилов с искане за проверка на 47 случая, за които има съмнения за закононарушения. По този сигнал досега ДАНС е установила 5 случая на сериозни нарушения при получаване на българско гражданство срещу инвестиции.

Данните, предоставяни от различни институции се разминават несъществено, но някъде малко над 100 души са получили български паспорт като инвеститори от 2013 г. досега. Ако се съди по числото на процедурите, предадени от проф. Стоилов за проверка, това е доста висок процент на съмнителни процедури - близо половината.
Все още няма коментари
Нов коментар