🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отровната кампания срещу еврото

Не можем да правим референдум срещу договор, с който вече сме се задължили да приемем еврото. Но може да се забави неговото приемане, каквато е целта

Няма как повече да задлъжнеем, отколкото сега можем - и това го показва целият преход
Няма как повече да задлъжнеем, отколкото сега можем - и това го показва целият преход
Няма как повече да задлъжнеем, отколкото сега можем - и това го показва целият преход    ©  Асен Тонев
Няма как повече да задлъжнеем, отколкото сега можем - и това го показва целият преход    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Евгений Кънев, икономист, в коментар във фейсбук

Основните опорки на разгърналата се пропаганда срещу еврото са пет:

1. С еврото губим суверенитет.

В момента нямаме суверенитет, защото във валутен борд най-важните аспекти на нашата парична политика се решават от Европейската централна банка. А решенията на БНБ, които се вземат в България, често са продукт на политически или сенчест натиск отвън - както в случая с КТБ. Неслучайно в доклада на ЕЦБ за България се споменават слабите институции и политически зависимата БНБ като основен проблем.

2. Въвеждане на еврото ще доведе до скъпотия.

Никоя от бившите соцстрани, станали членки на еврозоната, не са имали по-висока инфлация в годината на въвеждане спрямо предишната или в следващата година след въвеждане на еврото. Което значи, че това е спекулация. Всички примери за висока инфлация от нови членки са на страни, които не са били във валутен борд и не са били готови за еврото. А ние на практика чрез валутния борд сме в еврозоната от самото й създаване.

3. Ако беше полезно, защо Полша, Чехия и Унгария не го въвеждат?

Тези страни нямат валутен борд и ползват някои търговски предимства на плаващите валутни курсове. Но ние не можем, защото сме в борд с фиксиран курс. Също: тези страни нямат нужда да поддържат огромен валутен резерв в евро, който да обезпечава националната валута - а това на нас ни коства стотици милиони евро от ниските или отрицателни лихви на евроактивите, в които сме инвестирали този задължителен резерв. И така ще е, докато не приемем еврото.

А и можем ли да се сравняваме с Чехия? Та Прага е по́ на Запад от Виена, а когато Паисий е писал "О, неразумний юроде!", Моцарт е поставял "Дон Жуан" в Прага! А Полша? Ами нейният пазар е петият най-голям в Европа!

Унгария на проруския Орбан е пример, който по-скоро обяснява защо и България още не е въвела еврото.

4. Ще плащаме за фалита на другите, а ние можем да задлъжнеем и да фалираме като Гърция.

Участието в еврозоната работи на същия принцип като застраховането - плащаш за застраховка, за да има кой да ти помогне в беда. Освен че поевтиняват кредитът и банковите транзакции и се облекчава цялата ни икономика с общата валута. А нашата финансова система става по-прозрачна и по-трудна за пране на пари.

Няма как повече да задлъжнеем, отколкото сега можем - и това го показва целият преход. Напротив, в еврозоната е по-трудно да водиш неразумна фискална политика. А и в Гърция няма гласове за напускане на еврозоната.

5. Еврото трябва да бъде прието с референдум.

Не, материята е прекалено сложна за разбиране, а финансовата грамотност у нас е изключително ниска - за да има смисъл такъв референдум. А и не можем да правим референдум срещу договор, с чието подписване вече сме се задължили да приемем еврото. Но с референдум може да се забави неговото приемане за неопределено време, каквато е целта!

В медийното огледало: Истината няма значение

Евгений Дайнов, политолог, в коментар за Deutsche Welle

Рових, за да намеря в българските тв и радио(точки) сериозни анализи на ситуацията у нас, които разкриват, че все пак сме част от "там някъде". Имаме например силен ръст на икономиката, откак Борисов не е на власт. Нула коментар. Няма безработица. Нула коментар. Имаме най-бързия ръст на индустриално производство в ЕС. Нула коментар. Спадат инфлацията и цената на газа. Нула коментар. Зеленски бил в Конгреса? Не - Путин и Шойгу били споделили мъдри мисли.

Българските медии решително са обърнали гръб на реалния свят и се опитват да го заместят с отровен двойник - както чрез подбора на "новините" и политиците, така и чрез подбора на "анализаторите". Тонът става все по-истеричен, а говоренето - все по-токсично. Това е единен процес, една цялостна система от действия, която води нанякъде - има някаква собствена цел.

А тя е следната: България да бъде максимално отдалечена от европейската цивилизация и от ЕС и НАТО; да бъде наново обвързана, в максимално възможната в настоящата ситуация степен, с руски субекти и интереси.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • - 7
    • + 7

    Краткия коментар по темата за еврото е само един .
    Еврото е за държави в които стандарта на живот е близък до тези от развитите икономики ,а в България дори не се и доближава .Вижте средните заплати,вижте цените ,на всичко .
    След приемане на еврото България ще бъде залята от евтин кредит ,а както знаем евтиния кредит води след себе си вълна от високи цени от клечките за зъби до и без това надутия имотен пазар .
    Еврото е желано от банките ,едрия капитал и политиците ,това е ясно и на децата ,защото наготово е най лесно да се усвояват средства,да се раздават кредити и хората да работят двойно и тройно за да ги плащат.
    Защо вече над 30 години политиците ни не направиха така че да се доближим поне до стандарта на живот в страните приели еврото ?
    Ами защото до оня ден бяха еврофондовете ,а днес вече има друга опция за крадене и тя се казва евтин кредит през еврозоната ,да не говорим за милирадите от Валутния борд .
    Хората не са глупави ,а евро в България няма да има скоро

    Нередност?
  • 2
    dpeev avatar :-|
    Добрин Пеев
    • - 1
    • + 5

    Докато всички експерти от двата лагера, про и анти си говорят през различни медии и сайтове а не застанат едни срещу други в пряк диспут излъчван директно съмненията си остават.

    Нередност?
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 5
    • + 6

    Тези, които вярват че ги пръскат с Корона-вирус от самолети, искат да взимат решения по финансови въпроси. Любезно насърчавани от Москва, разбира се.

    Нередност?
  • 4
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 3
    • + 3

    -Автора още в началото на статията подвежда и заблуждава. Можем да направим референдум за датата на приемане на еврото, а не по принцип.
    -Кой може да гарантира, че еврозоната няма да се разцепи на две или повече части през следващите пет години - предвид покачващите се лихви и огромните проблеми с външния на Италия, Гърция и Испания? Ако не им го изкупува ЕЦБ - не е ясно дали още ще са в еврозоната. Съответно Италия е третата, а Испания четвъртата по големина икономики в съюза.
    - Но най-голямата лъжа е свързана с валутния борд. Младите не помнят какво е хиперинфлация (цените всеки месец да се покачват с по 40-50%) , но има и такива, които помним. Валутния борд е усмирителна риза за нашата политическа класа - за да не върши глупости с финансите на държавата. Независимо от точната причина, истината е, че съдебната система в България не работи, по отношение на политиците ни, тя е опитомена и подчинена. Излизайки от борда, ние на практика даваме в ръцете им празен чек с горна граница размера на резерва на валутния борд. Това ще има катастрофални последици за всички ни, въпреки витиеватите приказки на разни купени експерти като господина.
    Докато не си оправим съдебната система и не вкараме поне двама бивши премиери ефективно в затвора - никаква еврозона.

    Нередност?
  • 5
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1
    • + 1

    Сега Министерството на финансите подготвя за осъществяване на метод за държавни финанси със силно влияние за неустойчива покупателна способност на официалната валута. Сгрешеният метод за държавни финанси е водещата причина за сегашната инфлация. Всеки е с щети.
    Продължителността на слабостта увеличава щетите. Поради недостатъкът в държавното управление, колкото повече e икономическия растеж – толкова повече възникват щети.
    Критерий за „правилност“ на решението за употреба на лева или евро е кога по-рано, (1) при употреба на лева или (2) при въвеждане на евро ще настъпи стопански крах?
    Привържениците за въвеждането на евро реално са преценили, че приемането на еврото е много по-полезно от задържането на лева.
    В действителност, защитниците на лева са с отговорност за щети при употреба на лева.

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 3

    Ами резерва в размер на 12 млрд лв, които сега търговските банки държат в БНБ? При влизане в ЕЗ течи млрд. трябва да се върнат на банките. Какво ще последва ли? Свръхпредлагане на пари, което е първото условие за скок на инфлацията, защото достъпни пари - бол, стоки - йок.
    И е прав васил стойчев за валутния борд - усмирителната риза на политиците при неработеща съдебна система.
    Всъщност защо в Полша, Чехия, Унгария, Швеция, Дания този дебат не се води изобщо, а тук Евгений К ни лъже в очите?

    Нередност?
  • 7
    breezyiswin avatar :-|
    GuardianSW
    • + 4

    Резервите за капиталова адекватност по Базел 2 не изчезват независимо каква е валутата. Това което ше изчезне са фискалните резерви на БНБ, които са към 13 млрд. Лв. В момента домакинствата и бизнеса имат депозити в лева към 60 млрд. Ако стане някаква паника и една трета от тях искат да ги обменят в Евро, фискалния резервнна БНБ е приключен и съответно валутния борд приключва. В момента левът е надценен, тоест ще отидем на курс към 3 лв за едно Евро. Това което Европейците ни предлагат - курс от 2 лева на 1 Евро е много добра сделка, но доста хора в БГ не го разбират

    Нередност?
  • 8
    breezyiswin avatar :-|
    GuardianSW
    • + 3

    До коментар [#1] от "Nikolai Kavrakov":


    До коментар [#1] от "Nikolai Kavrakov":

    Цените В БГ не са по евтини от цените в Испания. И в момента БНБ не може да направи нищо за инфлацията от близо 16%. Валутните бордове се въвеждат за да усмирят хиперинфлация, но те не са постоянна конструкция. Не знам дали има друга държава в света която да е била във валутен борд толкова дълго. В краткосрочен аспект , 3-5 години има смисъл от борд, за да се възстанови доверието във валутата и управлението на държавата, но вече 30 години?щ рвално без прична политика? Хората ни предлагат втората по сила валута в света и то при супер добър курс от преди 25 години и ние се дърпаме.

    Нередност?
  • 9
    baikor avatar :-|
    baikor
    • - 2
    • + 1

    Автора, с комсомолски плам обяснява как нямало това, нямало онова, но ето държавата, приела съвсем скоро Еврото - Хърватия...Всеки може да провери какво се случва там, при все че Хърватия е къде-къде по-развита във всяко едно отношение държава от България...
    "Цените в Хърватия вървят нагоре след въвеждане на еврото"
    h t tps:// money.bg/savings/tsenite-v-harvatiya-varvyat-nagore-sled-vavezhdane-na-evroto.html

    Нередност?
Нов коментар