🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво не е наред с ChatGPT

Ако изкуственият интелект се използва за замяна на човешката дейност вместо за допълването й, това ще повлияе негативно на покупателната способност, която е моторът на икономиката

Всички са фокусирани върху изкуствения интелект като начин за намаляване на разходите за работна ръка
Всички са фокусирани върху изкуствения интелект като начин за намаляване на разходите за работна ръка
Всички са фокусирани върху изкуствения интелект като начин за намаляване на разходите за работна ръка
Всички са фокусирани върху изкуствения интелект като начин за намаляване на разходите за работна ръка
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дарън Аджемоглу, професор по икономика в MIT, и Саймън Джонсън, професор в Sloan School of Management към MIT и бивш главен икономист в Международния валутен фонд, в анализ за Project Syndicate

От Microsoft съобщиха, че са очаровани от ChatGPT на компанията OpenAI - чатбот с изкуствен интелект, способен да генерира текст, който изглежда като написан от човек. Възползвайки се от лесния достъп до финансиране през последното десетилетие, фирми и фондове с рисков капитал инвестираха милиарди в надпреварата в сферата на изкуствения интелект, което доведе до технологии, които могат да бъдат използвани за заменяне на хората в широк спектър от дейности. Това може да е катастрофа не само за работниците, но също така и за потребителите и дори за инвеститорите.

Проблемът за работниците е очевиден: ще има по-малко работни места, изискващи добри комуникационни способности, и съответно по-малко добре платени позиции. Чистачи, шофьори и някои други професии, изискващи ръчен труд, ще запазят местата си, но всички други трябва да се притесняват. Ако вземем за пример обслужването на клиенти, вместо да наемат хора за тази работа, компаниите все повече ще започнат да разчитат на изкуствен интелект като ChatGPT, за да успокояват гневни обаждания с умни приказки. По-малко такива работни места ще означават и по-малко възможности да се започне кариера, както се утвърди тенденцията, установена по-рано от дигиталните технологии.

Клиентите също ще пострадат. Чатботовете може да са успешни за поемането на изцяло рутинни въпроси, но често хората нямат само рутинни въпроси. Когато се появи реален проблем, като например спукан тръбопровод в мазето, искате да говорите с квалифициран професионалист, който да може да разпределя ресурси и да организирани навременни действия. Не искате да бъде оставени "на изчакване" в продължение на осем часа, но и не искате да говорите само с красноречив, но в крайна сметка безполезен чатбот.

Разбира се, в един идеален свят нови компании, предлагащи по-добри услуги за клиентите, ще се появят и ще завземат част от пазара. Но в реалния свят много бариери пред навлизането затрудняват бързото разрастване на новите фирми. Съществуващите компании имат голямо предимство, включително пазарна сила, която им позволява да избират от кои налични технологии да се възползват и да ги употребяват, както преценят.

Силата на алгоритмите може да бъде използвана, за да помогне на хората, вместо за да ги замести.

Освен това новите компании, които предлагат по-добри продукти и услуги, на практика изискват нови технологии като дигитални инструменти, които да направят служителите по-ефективни и които да спомогнат за създаването на по-целеви услуги за клиентите на компанията. Но тъй като инвестициите в изкуствения интелект поставят на първо място автоматизацията, тези инструменти дори не се създават.

Инвеститорите в публично търгуваните компании също ще загубят в ерата на ChatGPT. Тези компании биха могли да подобрят услугите, които предлагат, като инвестират в нови технологии, за да направят служителите си по-продуктивни и по-способни да се справят с нови задачи и като осигуряват достатъчно обучителни програми за квалифициране на персонала. Но те не го правят. Много директори остават обсебени от стратегията за съкращения на работниците и поддържане на възможно най-ниски заплати. Същевременно изкуственият интелект ще направи още по-често притискането на служителите с наблюдение на работното място, по-строги работни изисквания и т.н.

Всичко това ще има негативно отражение върху покупателната способност на американците, която е моторът на икономиката в САЩ. Докато въвеждането на нови машини и постигането на технологични пробиви е имало много различни последици в миналото.

Преди столетие Хенри Форд предизвика революция в производството на автомобили, като инвестира в нови електрически машини и в по-ефективни процеси по сглобяване. Да, тези нови процеси доведоха до известна автоматизация, тъй кат спомогнаха за това машините да изпълняват повече задачи по един по-ефикасен начин. Но реорганизацията на фабриките, която дойде заедно с електрифицирането, също така създаде нови задължения за работниците, както и хиляди нови работни места с по-високи заплати, което насърчи общия напредък. Форд даде пример как технологиите, които допълват човешката дейност, са добри за бизнеса.

Всички са фокусирани върху изкуствения интелект като начин за намаляване на разходите за работна ръка.

Днес изкуственият интелект дава възможност да се направи същото. Захранвани от него дигитални инструменти могат да бъдат в помощ на медицинските сестри, учителите и представителите от сектора на клиентските услуги, което ще подобри крайния резултат за пациентите, учениците и потребителите. Силата на алгоритмите може да бъде използвана, за да помогне на хората, вместо за да ги замести. Ако изкуственият интелект се използва, за да дава препоръки, които да бъдат обмисляни от хората, способността да се борави с тези препоръки може да бъде призната за ценно човешко умение. Други технологични апликации могат да улеснят по-доброто разпределение на работниците при извършването на дадена задача или дори да създадат напълно нови пазари.

За съжаление тези възможности се пренебрегват, тъй като повечето американски технологични лидери продължават да наливат средства в разработването на софтуер, който да прави това, което хората вече могат да правят. Всички са фокусирани върху изкуствения интелект като начин за намаляване на разходите за работна ръка, като не се притесняват особено не само за непосредствените нужди на клиентите, а и за бъдещето на американската покупателна способност.

Хенри Форд е разбирал, че няма смисъл да се произвеждат масово автомобили, ако хората не могат да си позволят да ги купят. За разлика от днешните корпоративни титани, които използват новите технологии по начин, който може да провали нашето общо бъдеще.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар