🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След терора в Париж - най-важното от деня

Факти и анализи за това накъде ще поемат Франция, Европа и светът след последното нападение на ИДИЛ

В дните след терористичните атаки на ИДИЛ в Париж ще следим реакциите на държави, политици и организации, както и идеите, които може да променят посоката, в която вървят Франция, Европа и светът в момента. Всеки следобед ще намирате подобно обобщение на www.capital.bg.

Какво научихме днес: 

- "Франция е във война", каза френският президент Франсоа Оланд в понеделник пред двете камари на френския парламент. "Трябва не да удържим, а да унищожим ИДИЛ", добави още той. Оланд обяви, че Франция ще поиска от Съвета за сигурност на ООН да се събере извънредно в близките дни и да приеме резолюция за борба срещу тероризма. Преди това президентът планира да се срещне с колегите си от Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама.

- Самопровъзгласената "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) публикува два нови видеоклипа, в които нейни бойци в Ирак възхваляват ударите в Париж и заплашват столицата на САЩ, съобщи ВВС, като се позовава на своя екип за мониторинг на джихадистки медии. Клиповече включват цитат от послание на говорителя на ИДИЛ от септември 2014 г. В него Абу Мухамад ал-Аднани поощрява последователите на терористите за самостоятелни атаки в страните, участници в коалицията срещу ИДИЛ. В новите клипове терористите плашат, че Вашингтон може да последва участта на Париж.

- Хакерската организация Anonymous обяви "война" на ИДИЛ. ""Анонимни" от целия свят ще ви подгонят. Трябва да знаете, че ще ви намерим и няма да ви оставим на мира. Ще започнем най-мащабната операция срещу вас. Очаквайте мощни кибератаки, обявена е война. Гответе се", се казва във видео на киберактивистите. 

- Държавният департамент на САЩ одобри в понеделник продажбата на хиляди "умни бомби" на Саудитска Арабия на обща стойност 1,29 млрд. Долара. С тях Рияд трябва да попълни запасите си, използвани в кампаниите в Йемен и срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак. Конгресмените във Вашингтон имат 30 дни да блокират сделката.

Анализите, които препоръчваме:

Страхът от самият страх - The New York Times (свободен достъп за определен брой статии)

"Най-голямата заплаха, пред която тероризмът поставя пред нас не е във физическите щети, които той нанася, а в погрешните реакции, които може да вдъхнови," пише Пол Кругман за The New York Times. "И е особено важно да осъзнаем, че има повече от един неправилен начин за реакция." 

Правилният момент, в който Америка да поведе - Foreign Policy (нужна е регистрация)

"След 11 септември, САЩ разчитаха на помощ от европейските си приятели", пише в анализа си за американското издание Foreign Policy (FP) Корин Шейк, "Сега е време да се върне услугата".

FP припомня как след атентатите от 2001 г. Великобритания е засилила международната си активност, за да помогне на САЩ. Лондон е инициирал среща на НАТО и е предложил да се задейства чл. 5 от северноатлантическия договор, който предвижда общи действия на всички държави от пакта, в случай, че една от тях бъде нападната. Сега, според изданието е време САЩ да направят същото за поразената от терора Европа. Текстът предлага как да се промени стратегията на щатите и как този път те да се справят по-добре с участието в международна операция, отколкото при свалянето на Кадафи в Либия.

След Париж, идеята за отворени граници в Европа умира. Това няма да спре тероризма, но ще ни направи по-бедни - The Telegraph (свободен достъп) 

Дори и преди атаките в Париж, Шенген се разпадаше под натиска от това, което някои наричат великото преселение от Близкия изток и Африка към Европейския съюз. Така че никой няма да се изненада, ако граничните пунктове започнат отново да изникват и границите, които доскоро съществуваха само на хартия отново приемат физическа форма. Антитерористичните мерки са толкова развити, че със сигурност има смисъл в това отново да погледнем към граничните проверки, които ще усложнят нещата за тези, които искат да ни наранят. Но нека не се заблуждаваме за това колко по-трудна ще стане тяхната цел. 

Как би изглеждал светът, ако победим ИДИЛ? - The Guardian (свободен достъп)

Настоящата ситуация е проблем на НАТО. В британските военни кръгове има осъзнаване, че ако пожелае, Франция може да се позове на чл. 5 от Североатлантическия договор, което ще задължи Великобритания да окаже военна помощ на съюзник във война. Член 5 е политическата спирачка, заложена при създаването на НАТО. Тя е използвана само веднъж - от САЩ след атаките на 11 септември 2001г. 

Великобритания се изправя пред огромни проблеми в това да формулира своя отговор - електоратът се страхува от това, че подобни действия ще донесат само хаос и нищо друго, а Башар Асад и Реджеп Ердоган са не само серийни нарушители на човешки права, но и са доказали многократно готовността си да нападат тези, които се борят срещу ИДИЛ - кюрдите. Най-голямото предизвикателство обаче ще е в това да си представим как би изглеждала победата. А въпросът реално стои само пред три държави, които имат дипломатическата и военната мощ  да предприемат значими действия - САЩ, Великобритания и Франция. 

 
Фактите за атаките в Париж

- Седем нападатели в три групи атакуват ключови места в Париж в петък вечер.

- Едната е опитала да извърши самоубийствени атентати на стадион "Стад дьо Франс" по време на приятелския футболен мач Франция - Германия, където присъстваше и президентът Франсоа Оланд. Двамата нападатели са спрени със стрелба, единият се е самовзривил и е убил един минувач.

- Втора група е нахлула в зала "Батаклан" и е открила безразборна стрелба по време на концерт на американската група Eagles of Death Metal. Единият е бил ликвидиран от полицейски специален отряд, другите двама са се самовзривили. Тук са и най-много от жертвите - поне 89.

- Третата група е пристигнала с лека кола на една от улиците в 11-и район и е започнала да стреля наред по посетители на заведения.

- Според прокуратурата на Париж загиналите са 129 души, а ранените - над 350, много от които все още в критично състояние.

- Отговорност за атаките пое организацията "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ).

- Хора от поне 16 държави, освен Франция, са пострадали от атаките. Сред загиналите в едно от заведенията е 37-годишният Себастиан Проази с българско и френско гражданство. Втори мъж с българско и френско гражданство - музикантът Даниел Чаморо, е прострелян в крака по време на концерта в зала "Батаклан", 

- Използваният експлозив е ТАТР (триацетон трипероксид), известен още като "Майката на Сатаната". Предпочитан е напоследък от терористи, защото се създава лесно от подръчни материали, трудно се засича от полицейски кучета и с други обичайни методи.

- Разследването досега показва, че атаката е планирана и организирана в Белгия. Трима от терористите са живяли там. Някои са с белгийско, други - с френско гражданство.

- Идентифицирани са трима от терористите, които са се самовзривили по време на атаките. Един от тях е имал двама братя - единият беше арестуван и впоследствие освободен в Белгия, другият се издирва.

- В цяла Франция е обявено извънредно положение, затегнат е граничният контрол, отменени са до четвъртък всички спортни събития и големи събирания на открито.

- Френски изтребители нанесоха въздушни удари по бастиона на "Ислямска държава" в сирийския град Ракка в неделя.

- Засега НАТО не е получило искане за прилагане на чл. 5 от Северноатлантическия договор, който гласи "атаката срещу един е атака срещу всички".
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • + 1

    ами да. като няма смислени местни материали, е честно да използваме трибуната на вестника като набор от хиперлинкове към външни анализи. няма лошо.

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    Към тези източници бих добавил този на Държавния Департамент http://www.state.gov/travel/. За разлика от българските този сайт се ъпдейтва постоянно.

    Нередност?
Нов коментар