🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кристалина Георгиева остава начело на МВФ

Бордът на директорите на фонда я подкрепи, САЩ ще настояват за по-добро управление

Кристалина Георгиева    ©  Reuters

Бордът на директорите на Международния валутен фонд (МВФ) реши да запази управляващия си директор Кристалина Георгиева. Тя беше подложена на проверка заради обвиненията, че като главен изпълнителен директор на Световната банка е оказвала натиск на служителите да манипулират данните, за да подобри позицията на Китай в класацията Doing Business, която беше спряна. След поредица от осем заседания бордът на МВФ публикува изявление, изразяващо "пълното си доверие" в ръководството на Георгиева.

В продължение на няколко дни бордът се опитваше да постигне споразумение за съдбата на Георгиева, след като имаше разделение между неговите 24 директори. Франция, Германия, Италия и Великобритания се обединиха заедно с Китай и Русия, за да подкрепят Георгиева, докато двама от най-големите акционери на фонда, САЩ и Япония, бяха против и призоваха за сериозен преглед. Но консенсус Георгиева да изкара мандата си се появи в понеделник след продължилите обсъждания, съобщава Financial Times.

В изявление, публикувано в понеделник вечерта, бордът на МВФ казва, че представените доказателства "не показват категорично", че Георгиева е изиграла "неподходяща" роля в класирането на Китай в доклада на Световната банка. "След като разгледа всички представени доказателства, изпълнителният съвет потвърждава пълното си доверие в ръководството и способността на изпълнителния директор да продължи да изпълнява ефективно своите задължения. Бордът вярва в ангажимента на изпълнителния директор да поддържа най-високите стандарти за управление и почтеност в МВФ", казват от борда.

Кристалина Георгиева, която многократно отрече да е извършвала нарушения, беше обвинена, че изкуствено е подобрила позицията на Китай в изданието за 2018 г. на доклада на Световната банка Doing Business. Предполагаемите й действия бяха подробно описани миналия месец в доклад, поръчан от Световната банка и подготвен от адвокатска кантора WilmerHale. Бордът на МВФ се срещна осем пъти, за да обсъди въпроса, включително две "обширни" срещи с адвокати на WilmerHale и Георгиева.

Решението идва в началото на годишните срещи на МВФ със Световната банка, които започнаха тази седмицата под знака на несигурност дали Георгиева ще остане на поста.

САЩ ще продължат да следят ситуацията

В понеделник финансовият министър на САЩ Джанет Йелън се е обадила на Георгиева, за да й каже, че макар докладът на Световната банка "да повдига легитимни въпроси и притеснения", САЩ смятат, че "липсват допълнителни преки доказателства по отношение на ролята на управляващия директор, няма основа за промяна в ръководството на МВФ".

Но изглежда, че Йелън е предупредила Георгиева, като й е казала, че Министерството на финансите ще "следи отблизо, ще оценява всички нови факти или констатации", а случаят подчертава "необходимостта акционерите да бъдат бдителни в защитата на целостта на Световната банка и фонда", отбелязва Financial Times.

Администрацията на президента Джо Байдън също ще настоява за промени в МВФ и Световната банка, за да се предотвратят допълнителни случаи на евентуални манипулации - нещо, което бордът на МВФ също сигнализира, че ще обмисли. "САЩ смятат, че трябва да се предприемат проактивни стъпки за укрепване на цялостта и достоверността на данните в МВФ и че институцията и нейното ръководство трябва да подновят ангажимента си да спазват прозрачността и защитата на сигнализиращите лица, свързани с политиките, изследванията и анализите", се казва в позиция на Министерството на финансите.

Решението на администрацията на президента Джо Байдън да не настоява за свалянето на Георгиева предизвика незабавна реакция от страна на републиканците в Конгреса.

"Това решение се отразява ужасно на лидерството на САЩ в МВФ", казва Патрик Макхенри, лидерът на републиканците в комисията по финанси в Камарата на представителите. "Републиканците и демократите в Конгреса бяха разтревожени от разследването на действията на Георгиева. Шокиращо е, че администрацията е пренебрегнала тези двупартийни опасения и се е сблъскала с натиска от други страни, които искат да заметат този скандал под килима."

В изявление, публикувано в понеделник, Кристалина Георгиева изрази "непреклонна подкрепа за независимостта и почтеността" на Световната банка и МВФ. "Доволна съм, че след цялостен, безпристрастен преглед на фактите бордът на МВФ е съгласен, че твърденията са неоснователни", каза тя. "Искам да благодаря на борда за изразеното от него пълно доверие в моето ръководство. Доверието и почтеността са крайъгълните камъни на многонационалните организации, на които съм служила вярно повече от четири десетилетия. "Това очевидно беше труден епизод за мен лично", добави тя.

Европа предложи Кристалина Георгиева да оглави МВФ през 2019 г. след двегодишен мандат като изпълнителен директор на Световната банка, към която се присъедини през 1993 г. като икономист по околна среда. Тя работи в Световната банка до 2010 г., след което премина на работа в Европейската комисия. Кристалина Георгиева замени начело на фонда Кристин Лагард , която пък пое ръководството на Европейската централна банка. Като управляващ директор на МВФ Кристалина Георгиева полага усилия да помогне на нововъзникващите и развиващите се икономики да се справят с пандемията на коронавирус.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Eстествено, че ще оцелее!

    Позорното отстраняване по каквито и да е съмения на изп.директор на СБ или МФВ се равнява на термоядрен взрив за цялата Брентън Уудска система от 1944 г. осигуряваща доминацията на долара, а оттам и на собственика на печатницата му: САЩ

    Както е казал поетът: "Какво тук значи някаква си личност!", когато два от стълбовета на Брент Уудската система (в които се е отъркала Кристалина) - СБ и МВФ - могат да се сринат имиджово заради подозрения в натъманяване на рейтингови класации чрез подмяна на критериите, на икономически нелогично кредитиране по политически причини на проамерикански режими и същевременно задушаване на недолюбвани от Вашингтон правителства.
    Свещените крави на системата не бива да се замесват в скандали. Затова по-нататъшно разследване по казусите с Китай и Саудитска ще спре на мига.

    Публично рязане на глави на това ниво не се допуска. Кристалина ще остане да си довърши мандата като лицето на МВФ и ще продължи да краси конгреси и тв студия, но реалното управление на банката ще се поеме от други хора.

    За мен добрата новина от това оставане е, че няма да бъде тропосана за председател на БНБ, какито заплахи се появиха.

    Нередност?
Нов коментар