🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС и Великобритания въвеждат застрахователно ембарго срещу руското петролно карго

Сделката ще изключи Москва от ключовия пазар на застрахователя Lloyd's of London

След САЩ и Великобритания ЕС също въведе петролно ембарго срещу Русия
След САЩ и Великобритания ЕС също въведе петролно ембарго срещу Русия
След САЩ и Великобритания ЕС също въведе петролно ембарго срещу Русия    ©  Reuters
След САЩ и Великобритания ЕС също въведе петролно ембарго срещу Русия    ©  Reuters

Великобритания и ЕС се споразумяха за координирана забрана за застраховане на кораби, превозващи руски петрол, съобщава Financial Times. По този начин Москва ще бъде изключена от жизненоважния застрахователен пазар на Lloyd's of London и рязко ограничава способността на Русия да изнася суров петрол.

Lloyd's of London е основният застраховател в морската индустрия от векове и забраната членовете му да застраховат руско карго с петрол ще увеличи натиска върху световните пазари на суровини, които са твърде динамични след нахлуването на Москва в Украйна.

Забраната за застраховане е част от новия пакет от санкции на ЕС, насочен към износа на руски петрол. Брюксел се съгласи да наложи ембарго върху повечето доставки на петрол в Русия в понеделник, но участието на Великобритания отключи застрахователната забрана. Това може да има много по-широки последици за износа на Русия и да я накара да търси застраховка в по-малки, по-слабо развити пазари.

Решаващ ход на Великобритания

Застраховането беше голяма пречка в преговорите по налагането на ембарго върху руския петрол в ЕС, като застрахователите предупреждаваха за по-широките икономически последици от ограничаването на сектора, който е от решаващо значение за международната търговия. В Брюксел също бяха загрижени, че ако ЕС действа сам по отношение на застрахователните санкции, по-голяма част от бизнеса ще се насочи към международния пазар на Лондон. " Проблем е, ако Лондон продължи да предоставя застраховки и голяма част от тях минава през Lloyd's of London", каза висш служител на комисията.

Решението на Лондон да се откаже от опозицията си срещу застрахователно ембарго разчисти пътя за нов пакет от санкции. Гърция и Кипър, които имат големи компании в корабоплаването, се споразумяха само след ангажимент от Великобритания да направи същото.

Хелима Крофт, ръководител на стратегията за суровини в RBC Capital Markets, твърди, че съдействието на Великобритания е ключово: "Трудно е да се подценява колко важен ход е съдействието между Обединеното кралство и ЕС. Забраната на застраховки ще има огромно влияние върху способността на Русия да изнася своя петрол. Това е една от най-строгите санкции, които Европа има в оръжейния си арсенал."

Рисковете

Лондонският застрахователен пазар се готви за разширяване на санкциите върху ключовия морски сектор, след като по-рано тази година прие мерки за прекратяване на авиационното и космическото покритие на руските компании. Висши фигури на пазара на Lloyd's, обаче, подчертават предизвикателството да се установи произходът на петролните товари на кораби.

Застрахователите могат да се откажат от покриването на всякакви кораби, излизащи от определено пристанище, което би имало по-широки икономически последици. Руските пристанища са канал и за петрол от Казахстан, който не е обект на санкции. И все пак забраната няма да влезе в сила в близките шест месеца, съобщава Financial Times.

Годините на санкции срещу ирански петролни товари предоставиха шаблон за спазване, са уверени от Lloyd's. "Единственото усложнение е да се уверите, че това е руски петрол", казва техен служител. "Това не е най-лесната работа на света, но не е и невъзможна."

Цените на петрола сорт брент се повишиха с почти 60% тази година, след руската инвазия в Украйна. Цените на рафинираните продукти като бензин, дизелово гориво и реактивно гориво също поскъпнаха значително, тъй като проблемите с доставките на много големи пазари се влошиха от нарастващото търсене.

Русия, третият по големина производител на суров петрол, засега намира купувачи за своя нефт, включително Китай, Индия и Турция. Руският износ на рафинирани продукти обаче е намалял.

Все още няма коментари
Нов коментар