🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Горбачов - реформаторът, който пренаписа глобалния ред в края на ХХ век

Първият и последен президент на СССР беше критикуван в страната си заради "перестройката", но получи уважението на Запада

Когато Горбачов става генерален секретар на Комунистическата партия, той е възприеман като глътка свеж въздух след няколко застаряващи ръководители
Когато Горбачов става генерален секретар на Комунистическата партия, той е възприеман като глътка свеж въздух след няколко застаряващи ръководители
Когато Горбачов става генерален секретар на Комунистическата партия, той е възприеман като глътка свеж въздух след няколко застаряващи ръководители    ©  Красимир Юскеселиев
Когато Горбачов става генерален секретар на Комунистическата партия, той е възприеман като глътка свеж въздух след няколко застаряващи ръководители    ©  Красимир Юскеселиев
Темата накратко
  • Първият и последен президент на СССР започна сближаване със Запада, въвеждайки понятията "гласност" и "перестройка".
  • Последиците от политиките му пренаписват глобалния ред в края на ХХ век.
  • Горбачов надживява своето наследство, тъй като по време на управлението си Путин руши неговата визия за страната.

"Реформатор с кураж", "рядко срещан лидер", "ръководител, променил хода на историята" - това са малка част от световните реакции след новината за смъртта на 91-годишния Михаил Горбачов. Първият и последен президент на СССР започна сближаване със Запада, въвеждайки понятията "гласност" и "перестройка". Мнозина в чужбина му отдават заслуженото за това, че е позволил на студената война да завърши по мирен начин, като е оттеглил поддръжката си за комунистическото управление от Чехословакия до Източна Германия и така е допуснал прехода им към демокрация. В Русия обаче е обвиняван, че политиките му са довели до разпадането на Съветския съюз през 1991 г., което Владимир Путин смята за историческа грешка.

Сега руският президент, чиито действия Горбачов критикуваше, изрази своите "дълбоки съболезнования", а официалната позиция на Кремъл гласи, че бившият съветски лидер е исторически държавник, но е имал прекалено романтична представа за Запада.

Най-добре разликите между двамата ръководители формулира британският премиер Борис Джонсън: "Във времената на агресията на Путин в Украйна неуморната отдаденост на Горбачов за отваряне на съветското общество остава пример за всички нас". В тази посока са и коментарите на американския политолог и основател на консултантската компания Eurasia Group Иън Бремър, който казва, че Горбачов е надживял наследството си, което е най-големият кошмар на всеки държавник, тъй като по време на управлението си Путин руши неговата визия за страната. "Руският президент посвети диктатурата си на ликвидирането на постиженията на Горбачов и на връщането на Европа към студената война", обобщава Бремър.

Започна реформи и предизвика революция

Горбачов поема властта през 1985 г. и провежда реформи, но не успява да предотврати бавния колапс на СССР, а много руснаци го смятат за отговорен за последвалите години на хаос. Докато извън страната той е уважавана политическа фигура - генералният секретар на ООН Антониу Гутериш сега заяви, че "светът е изгубил един отдаден мултилатералист и неспирен защитник на мира".

Когато Горбачов става генерален секретар на Комунистическата партия и де факто лидер на страната, той е на 54 г. - най-младият член на Политбюро, възприеман като глътка свеж въздух след няколко застаряващи ръководители. "Малцина лидери са оказвали такъв дълбок ефект върху глобалния ред, но Горбачов не дойде на власт с желанието да сложи край на съветската хватка над Източна Европа, а вместо това се надяваше да вдъхне нов живот на обществото", посочва анализ на британската ВВС. Съветската икономика се задъхва от години в надпреварата със САЩ и неговата "перестройка" има за цел да въведе някои до известна степен пазарни реформи в държавната система. В международен план той постига споразумение за контрола на оръжията с Вашингтон, отказва да се намеси, когато източноевропейските страни се надигат срещу комунистическото си управление, и прекратява съветската война в Афганистан, която бушува от 1979 г. Същевременно политиката му за "гласност" позволява на хората да критикуват властите по начин, който до този момент е немислим. Но тези действия в крайна сметка подкопават стабилността на СССР и водят до разпада му.

Според Кремъл бившият съветски лидер е исторически държавник, но е имал прекалено романтична представа за Запада.

Горбачов е възприеман на Запад като архитект на реформите, довели до условията за прекратяване на опасното напрежение между Съветския съюз и западните държави. Той получава Нобелова награда за мир през 1990 г. за "своята водеща роля в радикалната промяна на отношенията между Изтока и Запада".

Може да се спори доколко тази промяна е била в резултат на действията на бившия съветски лидер и доколко му е била наложена от курса на историята. Според Politico обаче "няма съмнение, че Горбачов е демонстрирал готовност да приеме едно много по-различно съветско общество и един много по-различен световен ред, за разлика от предшествениците си, които не пускаха една провалена мечта".

В преследване на утопията

Горбачов едва ли е искал Съветският съюз да изчезне по този начин. Целта му по-скоро е била да го реформира, не да го унищожи. "Но неговото отвращение към насилието и вярата му в Просвещението са достатъчни за края на една система, крепяща се на репресии и лъжи", пише сп. Economist. И допълва, че перестройката, която е започнал, никога не достига желаната крайна цел - един демократичен и човечен социализъм, вероятно защото тази цел е утопия. "За елитите в съвременна Русия той изглежда като особняк, ако не и предател - безумец, който е довел до разпада на СССР. Имал е власт, удобен живот и съдбата на стотици милиони хора е била в ръцете му, а се е отказал от всичко", заключава британското издание.

Горбачов позволява мирния преход към демокрация в страните от Централна и Източна Европа.

Въпреки че Горбачов е бил на власт по-малко от седем години, последиците от политиките му пренаписват глобалния ред в края на ХХ век. Той прекратява еднопартийното комунистическо управление в Съветския съюз, спира глобалната надпревара за превъоръжаване, позволява мирния преход в страните от Централна и Източна Европа и слага край на диктатурата на пролетариата. "В действителност той опита да реформира една система, която беше в терминален залез, и така предизвика революция, която не можеше да контролира. За разлика от предшествениците си Горбачов говореше добре и беше харизматичен. Също така беше изключителен тактик в политиката, която познаваше най-добре, а именно в манипулирането на партията. Неговите инстинкти бяха демократични, но опитът му беше бюрократичен. Беше прагматик, който така и не се накара да изостави комунистическите си корени и да се присъедини към най-радикалните реформатори", обобщава Financial Times. Всъщност той вероятно се е надявал, че всички съветски граждани свободно ще изберат съветския начин на живот. А те го опровергават.

И все пак резултатът е, че в крайна сметка разрушава тоталитарната държава, създадена от Ленин и Сталин. Както самият Горбачов пише в автобиографията си през 1995 г., той е "продукт на номенклатурата и в същото време е нейният гробокопач".

От почит до безпощадни коментари

- В разпространено от Белия дом изявление американският президент Джо Байдън посочва, че Горбачов е поел властта в момент, в който малко на брой официални лица от Съветския съюз са притежавали "куража да признаят, че е имало нужда нещата да се променят".

- Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определя Горбачов като уважаван и надежден лидер, който е изиграл ключова роля за слагането на край на Студената война и за свалянето на Желязната завеса, отваряйки пътя за свободна Европа.

- Отдадеността на Горбачов към мира в Европа промени хода на историята, смята френският президент Еманюел Макрон.

- Британският премиер Борис Джонсън заявява, че винаги се е възхищавал на "смелостта и почтеността", показани от Горбачов при намиране на мирно решение на студената война.

- Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър казва пред BBC, че Горбачов, че бъде запомнен като човек, който е започнал исторически трансформации в полза на цялото човечество и на руския народ, но не е успял да приложи визията си докрай.

- Кореспондентът на италианския в. La Repubblica в Москва съобщава, че първоначално телевизиите в Русия са игнорирали новината за смъртта на Горбачов, а после са започнали негативни и безпощадни коментари срещу него. За Дмитрий Медведев случващото се сега в Украйна се корени в действията на Горбачов. За руския парламентарист Виталий Милонов Горбачов е оставил по-лошо наследство от катастрофата, причинена от Хитлер.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 1
    • + 1

    Интересна е 2022 година!

    Като изключим Елцин, през тази година измряха всички, участвали през 1991 г. при подписването на разпада на СССР:
    1. на 3 май умря Станислав Шушкевич, бивш председател на Върховния съвет на Беларуска ССР;
    2. на 10 май умря Леонид Кравчук, бивш президент на Украинска ССР;
    3. на 19 юни умря Генадий Бурбулис, бивш първи зам.-председател в МС на РФ;
    4. на 30 август умря Михаил Горбачов, инициаторът на разпада.

    А годината още едва е половена...

    Горбачов несъмнено ще влезе в историята.
    За руснаците ще надскочи по мащаб и Юда, и Херострат, защото името му там е символ както на предателство, така и на глупост и безотговорност.
    Колкото повече скърби за него Западът, толкова повече средностатистическият руснак (съдейки по изчетенето из руските форуми), плюе и богохулства с потресаващото: земля стекловатой ублюдку.
    Което е идиом, чиито смисъл е земята да не приеме копелето.

    Не е cool, нали, когато един политик е възпяван от враговете и искрено мразен от сънародниците си?

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 2
    • + 1

    Горбачов е съветския Кенеди . Разликата е , че КГБ не си свърши работата навреме както ЦРУ то 20тина години по-рано .

    Нередност?
Нов коментар