🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тайван: Азиатската Украйна?

Статуквото се пропуква и увеличава вероятността за избухване на война заради Тайван

Лесно е да се види защо някои американски генерали смятат, че Китай ще нахлуе в Тайван през следващото десетилетие. Опасността от нападение е надвиснала над самоуправляващия се остров още от 1949 г., когато победеният режим на китайските националисти там е прогонен от комунистите на Мао Цзедун. Президентът Си Цзинпин би желал да се окичи с окончателната победа в гражданската война. Нито един лидер след Мао не е отдавал по-голямо значение на обединението, което Си свързва с намерението си за "национално обновление". Въоръжените сили на Китай са оборудвани и обучени за подобна офанзива и са инструктирани да се подготвят за нея до 2027 г., когато приключва третият петгодишен мандат на Си като лидер на партията. Обединението не може да се отлага до безкрай, казва той.

Изминалата 2022 г. донесе нови притеснения, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван. В очите на китайските власти визитата на Пелоси, макар и не безпрецедентна, наруши статуквото, върху което се крепи трудният мир. САЩ не признават китайския суверенитет над Тайван, но също така не признават Тайван като независима държава. Дипломатически отношения се поддържат само с континентален Китай (въпреки че Тайван бива въоръжаван). Пелоси е най-високопоставеният американски политик, посещавал Тайван от десетилетия. След като тя си тръгна, Китай демонстрира възмущението си по драматичен начин. Армията му изстреля балистични ракети над острова, изпрати десетки военни кораби и самолети към териториалните му води и проведе тренировки с бойни стрелби навсякъде около него, сякаш се готви за блокада.

Войната като че ли изглежда неизбежна отчасти защото Китай вижда как Тайван се отдалечава от него. Преди две поколения островът се от управляваше от военна диктатура, ръководена от националистическата партия "Гоминдан" (или KMT), която поне на теория приема, че Тайван е част от Китай. Днес Тайван е жизнена демокрация, ръководена от президента Цай Инг-вен и нейната Демократична прогресивна партия, защитаваща независимостта. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е почти три пъти по-голям от този на континентален Китай. Свободата и просперитетът на Тайван с население около 24 млн. души (почти всички китайци от етноса хан) са имплицитно предизвикателство за автократите в Пекин. Обещанието на Китай за автономия на Тайван по модела "една държава, две системи" изглежда неубедително, откакто централната власт смачка Хонконг, с който преди това имаше същата сделка. Според социологически проучвания по-малко от 7% от тайванците желаят обединение.

Отношението на САЩ също се променя. Страната няма официален договор за отбрана с Тайван. През 70-те години на миналия век, когато Вашингтон започна да признава правителството в Пекин, Ричард Никсън дори обмисляше да изостави Чан Кайши - деспотичния лидер на партията КМТ. Последните американски президенти възприеха политика на "стратегическа неопределеност", целяща да спре провокациите на всички замесени страни. Но трансформацията на Тайван направи така, че е по-вероятно САЩ да им се притекат на помощ в случай на нападение. Президентът Джо Байдън също обещава да го направи (въпреки че всеки път когато го казва, съветниците му увъртат по повод неговото изявление). Съюзниците на САЩ разглеждат всеки конфликт като потенциален тест за решимостта на Америка да поддържа архитектурата за сигурност в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Според някои анализатори въпросът за войната се свежда до това дали Китай смята, че може да спечели. И тъй като става все по-силен (китайският флот вече има повече кораби от американския), рискът се увеличава. Но войната в Украйна може да повлияе върху стратегическите сметки на всички страни.

САЩ се надяват, че конфликтът ще убеди Тайван да демонстрира по-голяма готовност за самозащита и да формулира по-добра стратегия. Островът вече реши в по-малка степен да разчита на наборната армия и да изгради по-мащабни професионални въоръжени сили. Но също така Тайпе може да увеличи и военния си бюджет, който сега е само 2% от БВП. Би могъл да възприеме "стратегията на таралежа", базирана на мобилни и лесни за прикриване защитни оръжейни системи, особено противокорабни и зенитни ракети, а не да купува скъпи самолети, големи плавателни съдове и подводници, предпочитани от тайванските военни стратези в момента. Такъв сложен военен хардуер едва ли ще оцелее дълго, ако или когато стрелбата започне.

От своя страна Китай разглежда инвазията на Русия като полезно предизвикателство към Запада. Но някои лидери в Пекин сравняват ситуацията с Тайван и се чудят дали той, подобно на Украйна, при евентуална инвазия би могъл да се превърне в блато с катастрофални последици за комунистическата партия. Като за начало поддържането на офанзива през водна преграда с ширина 160 км би било по-трудно, отколкото пресичането на сухопътна граница.

Войната с Тайван се възприема в Пекин като лош вариант, докато на масата има други опции. Но много експерти смятат, че алтернативите за континентален Китай намаляват. Законът срещу сепаратизма, приет през 2005 г., задължава управляващите в Пекин да използват военна сила, ако смятат, че мирното обединение вече е невъзможно. Затъването на Русия в Украйна обаче ще ги накара да натиснат бутона за пауза.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D

    Капитал поради интелектуална дисфункция да не би да се е регистрирал като франчайз на The Economist, та ни залива с пропагандните му продукти?
    Или това е анекс към грантаджийската договорка с Ам за БГ?

    Нередност?
Нов коментар