🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Добивът на суровини: В дълбокото и мръсното

Подводните миньори ще се захващат за работа

Дълбоководният добив на суровини е привлекателна перспектива. Тя включва роботизирани вакуумни системи с размерите на комбайн, спуснати на хиляди метри в бездната на Тихия океан. Те ръмжат по морското дъно, изсмуквайки конкреции от манган, мед, кобалт и никел - метали, които имат решаващо значение за "електрифицирането" на световната икономика. Въпросните суровинни концентрати се намират на морското дъно в свободно състояние благодарение на милионите години натрупване на метални частици на едно от най-застиналите места на планетата. Участъкът от дъното на Тихия океан, наречен зоната Кларион-Клипертън (ЗКК), е приютил конкреции, които съдържат огромни количества от тези метали - приблизително еквивалентни на всички запаси на сушата.

За да бъдат събирани тези метали, трябва да се мине през Международния орган за морското дъно (ISA) - организация на ООН, създадена през 1994 г. От три десетилетия обаче тя дебатира около правилата за добив. През 2024 г. е вероятно да се случи едно от двете неща: или ISA ще публикува правилата си, най-вероятно на срещата си през юли, или компаниите ще решат да продължат без тях.

Една от тези фирми - The Metals Company (TMC), твърди, че е готова да започне работа. По време на тестове тя вече е събрала стотици тонове метални конкреции. Считано от юли 2023 г., компанията има право да подаде заявление за експлоатиране на своята концесия в ЗЗК, след като ISA не успя да спази двегодишния срок за финализиране на своите правила. Ако тези правила не бъдат въведени през 2024 г., TMC може да бъде принудена да действа. Без приток на конкреции и приходите от тях фирмата ще остане без пари.

От TMC допълват, че ще подадат заявление за добив след срещата през юли - със или без наличие на нови правила. И в двата случая ще има конфликт. Екологичните групи искат дълбоководният добив да бъде изцяло забранен, с аргумента че достъпът до "зелени" метали не оправдава увреждането на морските екосистеми. Но добивът на метали на сушата също причинява щети - например в джунглите на Индонезия. След като отчита въздействието на миньорската дейност върху океана, би било добре ISA да прецени какви са вредите от извличането на метали и на повърхността.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар