🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Путин пак заплаши НАТО с "трета световна война", докато обявяваше победата си на нагласените избори

Руският президент ще управлява до 2030 г. Войната в Украйна поддържа икономиката, а опозицията е потисната

Основните предизвикателства на следващия му шестгодишен мандат, каза Путин, са "постигането на целите на специалната операция [в Украйна] и укрепването на нашия отбранителен капацитет и въоръжени сили".
Основните предизвикателства на следващия му шестгодишен мандат, каза Путин, са "постигането на целите на специалната операция [в Украйна] и укрепването на нашия отбранителен капацитет и въоръжени сили".
Основните предизвикателства на следващия му шестгодишен мандат, каза Путин, са "постигането на целите на специалната операция [в Украйна] и укрепването на нашия отбранителен капацитет и въоръжени сили".    ©  Reuters
Основните предизвикателства на следващия му шестгодишен мандат, каза Путин, са "постигането на целите на специалната операция [в Украйна] и укрепването на нашия отбранителен капацитет и въоръжени сили".    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Резултатът беше предрешен, след като Кремъл забрани всички критики към Путин и войната и не допусна до участие в изборите опозиционни кандидати.
  • САЩ, Германия, Великобритания и други държави заявиха, че вотът не е бил нито свободен, нито честен поради вкарването в затвора на политически опоненти и цензурата.
  • Путин затвърди властта си въпреки усилията на Запада да наложи строги икономически санкции на Москва заради нахлуването в Украйна.

Без да бъде допуснат нито един опозиционен кандидат, Владимир Путин очаквано получи най-много гласове на дирижираните президентски избори в Русия. Така той ще управлява още шест години на фона на инвазията на Кремъл в Украйна и бруталното потискане на всички, които са против него.

Руският президент "печели" 87% от гласовете при над 70% избирателна активност. Резултатът, който включва и гласуването от петте украински региона, окупирани от Русия, беше предрешен, след като Кремъл забрани всички критики към Путин и войната и не допусна до участие в изборите опозиционни кандидати.

След обявяването на резултатите Путин заяви, че високата избирателна активност показва, че той се радва на огромна обществена подкрепа. Основните предизвикателства на следващия му шестгодишен мандат, каза Путин, са "постигането на целите на специалната операция [в Украйна] и укрепването на нашия отбранителен капацитет и въоръжени сили".

Заплахи към НАТО

Путин отново предупреди НАТО да не предприема никакви действия, които биха довели до пряк конфликт с Русия, като заяви, че това би било "една крачка от Трета световна война".

Запитан за опасността от широкомащабен конфликт между НАТО и Русия, Путин заяви: "В съвременния свят всичко е възможно." Това е пореден път, в който Путин плаши с по-голям или дори ядрен конфликт в Европа, докато се опитва да окаже натиск върху западните съюзници на Украйна да не се намесват във войната, която той започна.

САЩ, Германия, Великобритания и други държави заявиха, че вотът не е бил нито свободен, нито честен поради вкарването в затвора на политически опоненти и цензурата.

По-рано Юлия Навалная, вдовицата на Алексей Навални, нарече Путин "убиец" и "гангстер", докато се присъединяваше към хиляди руснаци, недоволни от неговия режим, които се редяха на опашка, за да гласуват в неделя следобед в избирателните секции както в Русия, така и в посолствата й по света.

В речта си Путин също така се определи за по-легитимен от украинския президент Володимир Зеленски, който отложи първоначално насрочените за тази година избори в условията на военно положение. "Ще помислим с кого да проведем преговори" за прекратяване на войната, каза той. "Ние сме за мирни преговори, но не защото на врага му свършват боеприпасите".

Преди коментарите на Путин Зеленски написа в X: "Руският диктатор симулира нови избори. Всички по света разбират, че тази фигура... просто се е пристрастила към властта и прави всичко възможно да управлява вечно...В тази имитация на избори няма и не може да има легитимност."

Затвърждаване на властта

Путин, който е най-дълго управлявалият след Сталин, затвърди властта си въпреки усилията на Запада да наложи строги икономически санкции на Москва заради нахлуването в Украйна. Руската армия си върна инициативата на фронтовата линия, а руската икономика се възстанови благодарение на рязкото увеличаване на разходите за отбрана по време на войната и икономическите спасителни линии от страни като Китай.

Репресиите на Путин срещу малкото останали опозиционно настроени руснаци го оставиха без претенденти, след като Алексей Навални, най-изявеният му опонент, умря при неясни обстоятелства в арктическа колония миналия месец. Семейството и поддръжниците на Навални бяха принудени да избягат и обвиниха Путин за смъртта му - твърдение, което Кремъл отрича.

Запитан за Навални в неделя вечер, Путин отхвърли твърденията, че Русия го е убила. "Що се отнася до Навални, да, той напусна този живот, това е трагично събитие. Но е имало и други случаи, когато хора, лишени от свобода, са напускали тази земя. Не се ли е случвало това в САЩ? Случвало се е, и то неведнъж", каза Путин.

Той добави, че се е съгласил на неофициално предложение за освобождаване на Навални при размяна на затворници малко преди смъртта му. "Но за съжаление се случи това, което се случи. Съгласих се при едно условие: разменяме го и той не се връща. Но такъв е животът."

Опозиционните лидери бяха призовали поддръжниците си да отидат масово до урните в неделя на обяд в памет на Навални и да гласуват срещу Путин. Според кадри, публикувани в социалните мрежи, стотици хора са последвали призива.

"Съпругата ми, приятелят ми и аз дойдохме до избирателната секция около 12 ч.", казва пред Financial Times Данил, корпоративен адвокат, който живее в един от северните квартали на Москва. По думите му "видима опашка" от хора на всякаква възраст е започнала да се образува по обед.

В чужбина се образуваха още по-дълги опашки в градовете с многобройна руска емиграция, включително Дубай, Алмати и Берлин, където вдовицата на Навални Юлия Навалная се нареди на опашка, за да гласува.

По данни на независимата организация за наблюдение на правата на човека OVD-Info руската полиция е задържала над 65 души в неделя за действия, включващи изписване на "Не на войната!" върху бюлетина, носене на тениска с името на Навални и опит за вкарване на негова снимка в урната.

Друг независим наблюдател на изборите - организацията "Глас", чийто съпредседател Григорий Мелконянц беше вкаран в затвора миналата година, заяви, че властите също така са принуждавали служителите от публичния сектор да гласуват по-рано или са ги карали да гласуват онлайн.

Тримата депутати, които бяха допуснати да се състезават на президентските избори, подкрепят войната на Кремъл и избягват да критикуват Путин.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 10
    • + 4

    След като беше дълбоко убеден, че Русия ще се разпадне, Путин е умрял и негови двойници шетат наляво-надясно и руснаците ще го свалят, сега Западът пикае руски газ, че нищо от това което си фантазираха не се случи. Постигнаха точно обратното – обединиха руснаците около Путин, които виждат, че единствената им адекватна алтернатива за страната е новият батюшка. На тях им е в ДНКто и когато имат силен батюшка, Русия е силна. Войната допълнително бетонира позициите на Путин и рейтингът му само рипа нагоре откакто ВСУ засили обстрелът на руска територия и изпрати „руските бунтовници“ на явна смърт по граничната бразда.

    Затова говорят изборните резултати – втора по големина изборна активност след първите президентски от 1991 г. 74.67% срещу 74.22%. Рекорден брой бюлетини за Путин – 87.34%, което следва и високата обществена подкрепа от февруари – 86% по Левада. Путин е с втория в историята си най-висок рейтинг след анексирането на Крим, когато беше 89% - https://www.levada.ru/en/ratings/approval-of-the-authorities/

    Опозицията? Няма такава, вторият е с 4%. Огромният протестен вот, който Западът толкова развяваше и се заканваше недопуснатият кандидат Надеждин постигна 1.2%. Толкова си може, защото при предходното му явяване на президентски избори през 2018 г. кандидатът от неговата партия Ксения Собчак постигна 1.68%. Навални в най-патриотичните си времена имаше подкрепа на 2%. Протестите на руснаците в чужбина пред посолствата бяха засенчени от опашките на техните сънародници да гласуват.

    ЕС и САЩ си упражняват жлъчната семантика, като не признават изборите в окупираните територии и се опитват да бутат Навалная като новия Ленин, но за разлика от мъжа ѝ няма да посмеят да я пратят и нея обратно в Русия. Трета световна война ще има ако се стигне до директен конфликт между Русия и НАТО, та нормално е Путин да предупреждава в тази посока, защото Западът все повече е отчаян и паникьосан и е много вероятно да направи някоя още по-голяма глупост от допускането на войната в Украйна да се случи и задълбочи.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 4

    Крайно време е западният пропаганден мейнстрийм, за да престане да изпада в противоречие с разума, да измисли някакъв Нов демократичен кодекс с нови трактовки, с които да обясни защо високата избирателна активност на тези избори в Русия - 74% (пак да припомня, че в БГ активността се върти около 30%) и зашеметителната разлика между първия (87%) и втория (4%) ѝ дават основание да говори откровени нелепости.

    Жалко е дереджето на руската опозиция.
    Жалко е и това на българската, но докато у нас това не се изтъква като проблем на хермафродитозата ПП-ДБ, нито на мафията, западният (доста объркан) елит чрез мейнстрийма си обвинява Кремъл за недъгавостта на опозицията му!!!
    А тия тримата какво бяха? Колективната опозиция на Путин събра няма и 10% от гласовете на руснаците! И хайде, престанете да го криете: назовете името на руснака, който би победил в (по западному честни) избори Путин?

    Определено си трябва Нов демократичен кодекс с нова терминология, защото с традиционната, че демокрацията е власт на мнозинството, текстове като горния са доста неразбираеми и смущаващи. Поне за тия, дето нямат билярдна топка между ушите...

    Що се отнася до причините за тези убийствено високи резултати за Путин, те се дължат до някаква степен и на велеречивите западни лидери - Блинкен, началниците от Г-7, ПАСЕ, фон дер, Борел и пр. - които отпреди година още обявиха, че няма да признаят изборите за президент в Русия. На 102 млн. руски гласоподаватели им беше заявено от Запада в прав текст, че от тяхната воля нищо не зависи, защото Западът има своя предвзета теза.
    Е, руснаците явно са ги чули и са решили да им покажат, че ония грешат. Отново и отново.
    Непознаването на народопсихологическия профил на другия и подхождането към руснака със съшата мярка, както като към западния бюргер, е огромна грешка. Това гребло Западът упорито продължава да настъпва.
    Отново и отново.

    И - ако поразсъждаваме - внушенията и в горната статия представляват такова поредно настъпване на греблото, защото българската публика също е доста различна като световъзприятие от западната, към която са насочвани подобни декларативни текстове в пропагандните медии-майки. И мултиплицирането им тук е неадекватно.

    Изчитайки горното, средностатистическият българин ще си рече: "Ама тия западните пичове днес ли разбраха, че Русия има ядрено оръжие и ясна и отдавна обявена доктрина за използването му?
    Що ще щат редовни френски части срещу руските на фронта в Донбас? И как изведнъж натовска Франция с жива сила в Украина няма да се смята за натовско участие срещу Русия?!"

    Не ми се ще да съм днес на мястото на пропагандастите! Направо се побъркват на кое бяло да викат черно и обратното...

    Нередност?
  • 6
    iqh461155293 avatar :-|
    iqh461155293
    • - 5
    • + 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Gospodin D-r D, ama Vie ste mai golyam shegadhiya, a? Ili prosto plitkoumen?

    Нередност?
  • 8
    freejustice avatar :-|
    freejustice
    • + 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Господин доктор "D", а може би да ви наричаме другарю, или може би не.
    Вие сте ми много интересен с разсъжденията си по цитираните цифри за изборния резултат на господаря Путин.
    Не знам дали сте свидетели на времето, за което той мечтае и се стреми да върне, на онова страшно време преди 40 години.
    Тогава "изборите" в НРБ и СССР се печелеха неизменно от единствените кандидати на братските комунистически партии и техните сателити с 99.9 %.
    Сигурно е, че ако остане още 6 години на власт господаря Путин на следващите "избори" ще спечели вече не с 87%, а с 99.9 %.
    Защото сега въпреки, че бяха застаряващ комунист, политик новобранец и ултранационалист, все пак бяха допуснати и други кандидати. Но следващия път няма да има, ако господаря е още шест години на власт. Той знае как- заплахи, бой, арести, затвор, войни и смърт, смърт, смърт..... Тежко ни и горко, на всички ни, включително и на вас неговите слуги, защото радиацията не подбира.

    Нередност?
Нов коментар