🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В педиатричната болница в София: Уволнявам те, защото съм директор

Новоназначеният директор д-р Благомир Здравков се ползва от правото си да освобождава специалисти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Педиатрите в България са една от дефицитните специалности - общо 1412, като 256 от тях работят в София. Повечето специалисти по детски болести обаче са лични лекари. В болниците в столицата работят не повече от стотина лекари, учили дълго, за да лекуват болните деца.

Затова уволнението на всеки такъв специалист създава скандал. Последиците обаче явно не плашат един от приближените на предишния здравен министър проф. Костадин Ангелов - новоназначен директор на държавна болница. Става дума за д-р Благомир Здравков, който през април спечели конкурса за директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" в София. Според отвореното писмо на един от уволнените началници на клиника от болницата - доцент д-р Даниел Илиев, който работи в болницата от 25 години, а осем от тях оглавява клиниката по пулмология с интензивно отделение, от април до сега д-р Здравков е започнал масова чистка в болницата.

В трите случая на уволнени лекари директорът не е ползвал мотиви за несправяне с работата, лоши резултати, несработване с колектива, а текст, според който директорът може да освобождава когото реши, защото има договор за управление на болницата.

Конкурсите за директори

Както "Капитал" писа, в края на мандата си проф. Ангелов предприе масирани конкурси за директори на държавни болници. В част от случаите бяха преназначени и бетонирани на поста си предишните директори, смятани за близки до ГЕРБ, независимо от постигнатите финансови и лечебни показатели. Така например на поста си беше оставен директорът на правителствената болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов въпреки трагичното финансово състояние на болницата и въпреки че министърът е знаел, че има данни за търговия с органи при трансплантация на чужденци там.

Други конкурси бяха директно прекратявани и започвани отначало, ако конкурентът събере по-добър резултат от предполагаемия фаворит на министерството. В малко от случаите болниците имат нов директор. Такава е ситуацията в педиатричната болница в София. Там за поста се състезаваха четирима души. Спечели обаче д-р Здравков, за когото от години е публично известно, че е близък с тогавашния здравен министър.

180 души от екип от 300 в болницата изпратиха в министерството подписка срещу новия директор, но това не повлия на кариерата му.

Как се уволнява

Според отвореното писмо на доц. Илиев, което той е изпратил с молба за назначаване на проверка до ректора на Медицинския университет - София, здравния министър, декана на Медицинския факултет, лекарския съюз, педиатричната асоциация и медиите, той е бил уволнен внезапно със заповед на изпълнителния директор.

"Моето уволнение стана без предизвестие, без предупреждение, без да е имало каквито и да било конфликтни ситуации между мен и новия директор, както и между мен и други колеги от болницата, а на мое място бяха назначени двама лекари началници, единият от които все още е специализант", казва доц. Илиев, който е работил в клиниката от 1996 г. до момента. Той допълва, че досега в оглавяваната от него клиника и интензивното й отделение са лекувани най-тежките клинични случаи на болницата - диабетна кетоацидоза, клинично изявена хипогликемия, солева криза в хода на бъбречна или надбъбречна недостатъчност, епилептичен статус. Освен това в интензивното се лекуват малки пациенти с дихателна и сърдечна недостатъчност, усложнени случаи със системни заболявания на съединителната тъкан, тежки неврологични или обменни заболявания, пациенти, развили септично състояние, и за всички тях е важна компетентната намеса на педиатър.

Той разказва още, че след постъпването си през април новият директор е провел разговор с всички началници на клиники, но не и с него. Междувременно по думите на доц. Илиев болницата била парализирана от страх, тъй като всекидневно някой от персонала бил викан в кабинета на директора, "където с любезен, но нетърпящ възражение тон му се нарежда да напише обяснение за някое свое действие или срещу някой колега".

"Лично аз бях принуден да давам писмени обяснения срещу санитарка, медицинска сестра и отговор защо съм надвишил лимита на приети в клиниката деца, като последното категорично не отговаря на истината. В последния ми работен ден получих заповед да обясня свои действия относно приема на планови пациенти. Докладът срещу мене бе написан от статистика на болницата. Подготвих своя писмен отговор до директора, но влязох в контакт и с колегата, написал оплакването. Тя не вдигаше очи от компютъра си, докато аз ѝ говорех. Когато ме погледна, бе разплакана и каза, че директорът я е принудил да напише оплакването срещу мен. Това са само част от детайлите за начина, по който се управлява болницата от 12 април до момента. Вероятно няма да съм единственият колега, който ще запознае обществеността със случващото се", казва доц. Илиев.

Доц. Илиев допълва, че пълното му отстраняване от болницата означава още, че той ще престане да бъде преподавател и в Медицинския университет - София, където обучава студенти и специализанти. Самият Илиев е завършил медицина с пълно отличие, има три специалности - детски болести, детска ендокринология и болести на обмяната, и е специализирал в Германия.

"През всички тези години работих наистина денонощно, участвах в диагностицирането, лечението и наблюдението на всички тежки клинични случаи. Ето защо освобождаването ми не само от позицията "началник", но и тоталното ми заличаване от болницата с думите "Педиатрията няма повече нужда от Вас" е твърде шокиращо и болезнено", казва доц. Илиев. Той е получил множество обаждания и подкрепа от родители на свои пациенти, пораснали пациенти и колеги, които се притесняват, че отстраняването му застрашава живота на децата.

Може ли да се обжалва

Според Кодекса на труда новоназначените директори на търговски дружества имат право да си избират екип, с който да работят, и затова обжалването на заповедта за уволнение е трудно.

"Кодексът на труда дава възможност на новите управители на лечебни заведения да прекратят трудовите договори на определени служители, които заемат ръководни позиции. Според съдебната практика такива са и началниците на клиники/отделения в болниците", коментира адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право и управляващ съдружник в "Шаркова и партньори".

Самият директор д-р Здравков коментира пред "Капитал", че се е разделил с доц. Илиев заради несправяне с работата, защото не е водел по добър начин структурата и защото е ръководител на клиника без специална квалификация по пулмология и интензивно лечение.

"Позовах се на Кодекса на труда, според който ръководството може да смени всеки от ръководителите на структури по свое усмотрение. Давам си сметка, че доц. Илиев е ценен академичен кадър и има силно присъствие, но и според мнението на екипа на болницата той не се справя добре в клиниката. Изпратих писмо до Медицинския университет, че го освобождавам, но той може да продължи да работи и в другите университетски бази и да преподава", каза д-р Здравков. Той допълни, че е привлякъл с много усилия за интензивното отделение специалист по анестезиология. Завеждащата лаборатория била освободена по жалба на екипа, защото ги обиждала и се държала зле с тях. Доц. Калайков бил на пенсионна възраст, със специалност по социална медицина, като освен това представил неприемлив за директора план за преструктуриране на приемното отделение на болницата. Д-р Здравков уточни, че все пак е прибегнал до дисциплинарно уволнение на старшата сестра на клиниката на доц. Илиев, която му хвърлила ключовете от спешния шкаф и не се явила пет дни на работа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yed16264626481066415 avatar :-|
    Slavi Kostoff
    • + 1

    Публикувалата тази статия няма никаква представа какво е интензивно лечение. Абсолютно подкрепям тези уволнения! Не може началник на интензивно отделение и пулмология, разбирай белодробна патология,да няма елементарни познания и умения в реанимацията и начините за протекция на дихателните пътища и възможностите за апаратна вентилация, което граничи с престъпно нехайство. Няма никакво значение колко години е клецал на стола си и препращал малките пациенти от болница в болница, за да не са му на главата. Щом има отделна детска болница, задължително е да има квалифицирани анестезиолози-реаниматори като началници, и не само.

    Нередност?
Нов коментар