Д-р Георги Тасков, офталмолог: В офталмологията напредъкът не спира

Всички видове диоптрични несъвършенства могат да се коригират с лазерна интервенция

От ляво надясно: д-р Георги Тасков, д-р Димитър Тасков и д-р Тодор Тасков.
От ляво надясно: д-р Георги Тасков, д-р Димитър Тасков и д-р Тодор Тасков.
От ляво надясно: д-р Георги Тасков, д-р Димитър Тасков и д-р Тодор Тасков.
От ляво надясно: д-р Георги Тасков, д-р Димитър Тасков и д-р Тодор Тасков.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В офталмологията имаме на разположение над 10 вида лазери, които се използват за корекция на зрението, при различни очни заболявания и според възрастта на пациентите. Трябва да се знае, че всеки човек, който има отлично зрение, след 45-46-годишна възраст започва да използва очила за близка дистанция. Това е нормален процес, който се свързва с възрастта и се нарича "възрастово далекогледство". Поради тази причина лазерната корекция е най-подходяща за хора под 40-годишна възраст.

Всички видове диоптрични несъвършенства могат да се коригират с лазерна интервенция. Лимитация за технологията могат да бъдат само извънредно големи диоптри, тъй като лазерът може да коригира до 12 диоптъра късогледство и до 6 далекогледство и астигматизъм. Ограничение за извършване на лазерна процедура също така са някои състояния на слабост на роговицата като кератоконус. В много редки случаи, когато лазерната корекция на зрението не би премахнала напълно нуждата от очила или е противопоказана, е възможно да се използват други оперативни техники с имплантиране на специални факични лещи, с които сме коригирали дори над 20 диоптъра късогледство и над 8-9 диоптъра далекогледство. Повече информация може да получите на: https://www.lasercorrection.bg/laser-vision-correction/

Особен интерес представляват лазерите, с които премахваме нуждата от очила и/или контактни лещи.

Лазерните корекции на зрението от своя страна са над 5 варианта. Най-прецизната процедура, която избират над 90% от пациентите, е Femto-LASIK. Тя е изцяло лазерна процедура, като при нея не се използват никакви остриета. Фемтосекунден лазер прави подготовката за самата корекция, осъществявайки директен контакт с окото, а последващият ексимерен лазер отстранява диоптрите, като работи на около 30 сантиметра от него. Процедурата продължава около 20 минути за двете очи, не е болезнена, възстановителният период е много бърз и подобрението в зрението се вижда още на следващия ден. 2-3 дни след нея пациентите могат да шофират, да използват компютрите си и да извършват спокойно ежедневните си дейности.

При определени медицински показания може да бъдат препоръчани т.нар. повърхностни процедури,

при които фино се отстранява най-повърхностният слой на роговицата - епител. Епителът на роговицата, както епителът на кожата, е много тънка и деликатна тъкан с дебелината на цигарена хартийка. Според механизма на премахването му има няколко вариации на повърхностните процедури: PRK - използва се специален инструмент, наподобяващ шпатула; LASEK - използва се алкохолен разтвор; Epi-LASIK - използва се апарат, който позволява да съхраним епитела и да го разстелим обратно върху роговицата, правейки постоперативния период малко по-лек. В съвремието ние отстраняваме епителните клетки на роговицата с функцията PTK на ексимерните лазери. Повърхностните процедури са определено по-дискомфортни за пациента, но може да са единствена възможност за коригиране на зрението при някои хора. Епителът се възстановява за около 3-4 дни, а максималният зрителен резултат настъпва около 30-ия ден. Тук искам да подчертая, че крайните резултати при всички лазерни процедури, за които говорихме, са еднакво добри. Различията са единствено в периода на възстановяване.

Още един резултат от бурното развитие на нашата специалност е

усъвършенстването на вътреочните импланти и създаването на т.нар. високотехнологични лещи, които дават възможност на пациентите да гледат на необходимите им дистанции без очила. Връх в напредъка на тези технологии са мултифокалните лещи, които са на разположение на всички офталмолози по света от около 15 години, като в последните години претърпяха допълнителни подобрения. Какво представлява мултифокалната леща - всяка мултифокална (многофокусна, трифокусна) леща има специфичен дизайн с пръстени, през които, преминавайки, светлината се разделя на необходимите потоци за близка, средна и далечна дистанция, като така пациентите стават независими от очила в ежедневието си.

Процедурата по поставянето им представлява премахване и заменяне на естествената човешка леща на окото с високотехнологична изкуствена леща, която може да коригира късогледство, далекогледство и астигматизъм във всякакви комбинации. Освен че при имплантирането на лещата човек става независим от очила, се предотвратява и развитието на катаракта. Това се дължи именно на факта, че естествената леща, която с възрастта помътнява, бива подменена. Принципът на операцията е сходен с класическата операция за премахване на вътрешно перде, което настъпва обикновено след 60-65-годишна възраст. Самата операция продължава 10-15 минути. Основната упойка, която използваме, са капки - пациентите са в съзнание и можем да си говорим по време на операция по всички теми. Възстановителният период е няколко дни, в които зрението се връща до около 90-95%, а останалите проценти се връщат до първия месец постепенно и неусетно.

Мултифокални лещи могат да бъдат поставени във всякаква възраст, като най-често се поставят на хора над 40 години и водещи динамичен начин на живот. След тази възраст настъпва възрастовото далекогледство, пресбиопия, при което е нужен диоптър за средна и близка дистанция - компютър, четене и др. Друга опция за пациентите в пресбиопична възраст са така наречените EDOF лещи (вътреочни лещи с удължена дълбочина на фокуса), които осигуряват добро зрение на далечна и средна дистанция (60-80 см). Въпреки че за дейности на 35-40 см (четене, телефон) е необходимо да се използват очила, тези високотехнологични лещи позволяват относително голяма свобода в ежедневните дейности на пациентите.

Офталмологията в последните десетилетия постигна наистина забележителен напредък

по отношение на хирургичните възможности за осигуряване на живот без очила, като заедно с това се работеше усилено за лечение на социално значими очни заболявания като влажна форма на МДСВ (макулна дегенерация, свързана с възрастта) и очните усложнения при диабетно болни като диабетна ретинопатия с развитие на диабетен макулен едем (ДМЕ). Тези заболявания, засягат зрителния център - макулата, която е отговорна за различаване на фини детайли, цветове и форми. При нейното засягане пациентите изпитват затруднение, а в напредналите стадии и невъзможност да познават лицата на хората, да четат, да разпознават пари, при което силно се намалява качеството им на живот, а в работна възраст води до инвалидизация.

Въпреки различна етиология МДСВ и ДМЕ се лекуват по сходен начин с anti-VEGF медикаменти (медикаменти, които блокират съдовите растежни фактори). Към момента в България има напълно реимбурсиран от НЗОК и официално одобрен за очна употреба препарат, като от следващата година се очаква здравната каса да реимбурсира и нов медикамент, специално разработен за тези очни заболявания. Възможностите за лечение с повече препарати срещу МДСВ и ДМЕ ще ни позволи да изберем правилната терапия за всеки пациент и ще доведат до по-добър контрол на заболяванията.

През 2021 година вече има и надежда за пациентите с нелечими до момента генетични заболявания, както тези с наследствените ретинални дистрофии. В нашата практика се срещаме с болни от пигментен ретинит хора, които прогресивно губят зрението си през годините. Към момента в България е създадена програма за генетично тестване и последваща генна терапия за показаните случаи. Генетичните изследвания се правят в Александровска болница в София и са безплатни за пациентите, като повече информация може да се получи в очната клиника на Александровска болница.

Все още няма коментари
Нов коментар