🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Пламен Калъпов: Профилактиката за остеопороза е изключително важна

В България обаче се набляга на оперативното лечение, което е много по-скъпо, казва специалистът пред "Капитал Здраве"

Д-р Пламен Калъпов
Д-р Пламен Калъпов
Д-р Пламен Калъпов    ©  Надежда Чипева
Д-р Пламен Калъпов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Д-р Пламен Калъпов завършва Медицински университет - София, през 1991 г. Има 30-годишна практика като специалист по ортопедия и травматология. Специалист в лечение на травматичните увреди и реконструктивна хирургия на горен и долен крайник, първично протезиране на тазобедрената става, гръбначна хирургия. Работи в болница "Света Анна" - София. Член е и на българското, и на европейското дружество по ортопедия.

"Костите на всички ни стареят. Дамите в периода на менопаузата обаче трябва да внимават повече, тъй като са застрашени от остеопороза. Женските полови хормони започват да намаляват и започва така нареченото "извличане" на калций от костите", обяснява д-р Калъпов. И е категоричен, че профилактиката е изключително важна.

Повече движение и чист въздух

Необходимо е да се направи изследване на костната плътност (остеодензитометрия). "В началото костната плътност е нормална, не е развита остеопороза, препоръчвам повече движение, чист въздух, разходки в планината или физическа активност, която подобрява трофиката на мускулите и скелетния апарат, въпреки че хормоните намаляват", съветва специалистът. Особено в тези пандемични времена, когато работим пред компютъра вкъщи. Рисковите фактори освен възрастта и липсата на активните женски хормони са наднорменото тегло и обездвижването като цяло.

Таблетките калций не са достатъчни

"Рекламният пазар ни залива с много препарати с калций, но не целият се усвоява и влиза в костите. Много хора си мислят, че като приемат много калций, ядат много сирене и мляко, костите им се заздравяват, което е заблуждаващо", казва специалистът. И препоръчва на жените в менопауза да си набавят необходимото количество профилактично с препарати бифосфонати.

"В ранните стадии се опитваме да забавим процеса с нестероидни лекарствени средства, физиотерапия, балнеолечение в Павел баня, калолечение в Поморие", обяснява д-р Калъпов.

Артрозна болест

"При дегенеративните заболявания на ставите костта става прозрачна като стъкло. При настъпила коксартроза, гонартроза - първи, втори, трети стадий, вече четвърти стадий, това вече е много тежка форма на артрозна болест - човекът вече не може да се движи", обяснява д-р Калъпов.

Напоследък много се практикуват инжекциите с хиалуронови препарати, които обаче са много скъпи и труднодостъпни - една е между 250 и 500 лева. Практиката на д-р Калъпов показва, че пациенти в по-напреднали фази се оплакват, че въпреки скъпите инжекции болката продължава и развитието на болестта не може да спре. "На пазара излязоха много нови препарати, но с променлив успех. Опитваме се да помогнем на пациентите и с плазмотерапия (PRP терапия), но като цяло не можем да спрем процеса, само да го удължим", обобщава д-р Калъпов.

Ендопротезите

"България е една от държавите с най-голям опит в протезирането, още по времето на социализма професор Александър Герчев създаде българска ендопротеза в Етрополе, много търсена в Русия и Куба", припомня ортопедът. Но в последните години протезите много са се усъвършенствали - като производство, механика, структура, съставки. Както и опитът на специалистите в тази област. "Все по-рядко лепим заради риска от тромбоемболии", казва д-р Калъпов. И допълва, че вече се поставят и подменят механични протези и при по-възрастни хора, като това най-често са тазобедрени и коленни стави, тъй като се износват повече. "Преди години вярванията бяха, че като сложим протезата, пациентът ще получи трета група ТЕЛК и ще бъде инвалид до края на живота си, но това вече не е така - той е здрав и работоспособен", разказва специалистът. В болница "Света Анна" пациентите стават на втория ден след операцията. На седмия ден се изписват, а ако всичко е минало благополучно, на 14-ия ден се свалят конците.

"Болница "Света Анна" е сред лечебните заведения, където се поставят най-много ендопротези", казва д-р Калъпов. И добавя другите медицински заведения в София, където се правят тези операции - "Сердика", "Полимед", "Токуда", ИСУЛ, "Горна баня". "Лошото е, че заради пандемията от ковид-19 ситуацията с плановите операции много често се променя", споделя ортопедът.

По света и у нас

Профилактиката в цял свят е изключително важна. Независимо дали за това се грижи личният лекар, гинекологът или ендокринологът. Ортопедът сякаш остава по-встрани и се намесва, когато види снимката.

Сериозните фирми изпращат служителите си на профилактични прегледи, сред които е и меренето на костната плътност. "В България обаче не се набляга на профилактиката, а на оперативното лечение, което е много по-скъпо", смята д-р Калъпов.

"В световната и европейската преса има много публикации за иновации в тази сфера - плазмотерапия, PRP, стволови клетки, но след като съществуват толкова много производители на стави, изводът е, че проблемът все още не е решен медикаментозно", отбелязва ортопедът.

В България протезите частично се реимбурсират с различни суми от НЗОК - тазобедрена, колянна, раменна. "Не се поемат остеосинтезните изделия (винтове, жици, щифтове, пирони и плаки) и новото правителство трябва да предприеме стъпки и за тяхната реимбурсация, тъй като става въпрос за лечение на значими социални заболявания", съветва д-р Калъпов.

Новостите като инжекциите с хиалурон, плазмотерапия (PRP терапия) са изцяло за сметка на пациента.

Костите помнят

"Не само костите, но и ние, лекарите, помним, когато костта не е зараснала както трябва", шегува се д-р Калъпов. При децата няма проблем, тъй като има ремоделация и костите се изправят, но при възрастните, ако една фрактура е зараснала с дислокация, т.е. накриво, се получава скъсяване и пациентът започва да куца, обяснява ортопедът. И се връща към времето на по-консервативната медицина с гипсове, екстензии, намествания, когато това се е случвало по-често.

Проблемът става много по-сериозен, когато костите не искат да зараснат и се получават псевдоартрози. Тогава се налагат нови операции, остеопластика (добавяне на костен материал), а пациентът за една година е извън активна работа.

"Има и злокачествена, патологична остеопороза, която се получава след операции, карциноми, метастази, ендокринни заболявания", подчертава д-р Калъпов. Тя не бива да се бърка с класическата остеопороза при жените в постменопауза. Много болести водят до подобни симптоми, когато костите стават стъклени и могат да се пукнат изведнъж без всякаква причина.

А костите стареят на всички ни и с възрастта еластичността им намалява. "По различни начини се чупят сухата и младата пръчка и всички можем да видим разликата", дава нагледен пример д-р Калъпов.

Костите на спортистите

"Спортистите са специална група, те са по-придирчиви, при тях натоварванията на костите са особено тежки", разказва д-р Калъпов, който е специалист и по спортна медицина. Те са "трудни" пациенти, тъй като изискванията при високото спортно майсторство са доста сериозни. "Когато травмите ги извадят от терена, те настояват колкото се може по-бързо да се върнат в спорта", разказва медикът. Спортните травми зависят от спорта и са различни, например при баскетбол и хандбал са застрашени най-вече горните крайници, докато при футбола - долните.

"За съжаление в България спортната медицина западна", огорчен е специалистът. И съветва всички ни да се пазим, защото зимата идва, а зимните спортове са "опасни" за костите.

Но отново подчертава, че физическата активност е важна за здравето и повече трябва да ни плаши застояването и работата от вкъщи.
Все още няма коментари
Нов коментар